Hva er favorittøkta?
– Vel, foruten at jeg liker hvordan jeg får ut "alt" i Zwift rittt (les høy watt over tid og opp og ned i puls inkl. opp i makspuls) så liker jeg vel godt mikrodragsøkter. Typ 30/30 x 10 repetisjoner - pause – gjenta opptil 6 ganger. Eller dersom helt på maks per mikrodrag 20/40 x 12 repetisjoner – pause – gjenta med 10 repetisjoner – pause – gjenta med 8 repetisjoner – pause – gjenta med 6 repetisjoner.
Hvorfor liker du den?
– Tror vi må modifisere begrepet "liker". Det gjør vel mer vondt. Så, hvorfor jeg sier jeg liker det – er nok fordi jeg føler at det er en type økt som i størst grad flytter på meg. Altså, terskel og sweetspot føles mest som seigpining. Mens mikrodragene føles mer som - riktignok akutt vondt – men at man klatrer littebitt på egen kapasitetsstige. Noe sånt.
Hva er det spesifikke treningsutbyttet fra en slik økt?
– Ja altså, disse mikrodragene skal vel legges oppå mengdetrening og terkeldrag, da, i hvert fall om man lytter til gamle travere. Høst og vinter mye terskel for å bygge utholdenhet og evne til å utnytte dieselmotoren. Og om vi først bruker drivstoff analogier, kan vi vel kanskje si at mikrodragene da øver evne til å utnytte el-motoren? For det er vel slik sterke elbiler funker? Bånn gass, kjapt opp og helst fort ned igjen for å bli klar for neste akselerasjon. Så ja – jeg tenker vel at mikrodragene er bra for O2 opptaket, evne til å sprinte, evne til akselerasjon, og rett og slett å holde ut og henge med både fysisk og mentalt når man kommer ut i ritt situasjon og motstanderne støter som verst.
LES OGSÅ: Falck eneste norske på pallen i VM-fellesstarten
Hvor lang tid tar den?
– Jeg liker meg best om jeg får 90 minutter eller mer. Og for mikrodragsøktene prøver jeg få til at hvert fall 45 minutter er på og end del over terskel.
Hvor ofte kjører du akkurat denne økta?
– Denne vinteren har jeg komplettert de skjematiske mikrodragsøktene med Zwift ritt. Som jo også inneholder mye mikrodrag, (hvert fall om jeg kjører mot gutta) Så dermed kan vi vel si – om jeg inkluderer Zwift ritt som mikrodrag - at jeg kjører dette både to og tre ganger per uke for tiden.
Finnes det måter å variere denne på?
– Ja, som sagt over, kjør Zwift ritt med mye støting, så har du det, alle mulige varianter av mikrodrag. Mikrodragene kan bygges som pyramider også. Gradvis opp i intensitet og så ned igjen. Eller også med fokus på kadens. Da som pyramide eller som annenhver gang 10 repetisjoner med høy og lav kadens. Sånne ting. Og så kan du jo variere musikken du spiller til, så klart.
Hva slags rulle kjører du på, og hva liker du med den?
– Jeg kjører på en Wahoo Kickr. Liker at jeg kan utnytte den til simulering av bakker og utforkjøringer i noen tilfeller på Zwift, og at den justerer motstand jamfør wattsoner jeg har lagt opp til andre ganger. Men først og fremst liker jeg at jeg slipper et bakhjulet med rulledekk.
Hva er hovedmålet for deg denne sesongen?
– Jeg har jo alltid lyst til å bli verdensmester, da! Haha. Er det lov å si, eller er det litt klysete? Vi snakker selvsagt Masters VM i aldersbestemte klasser. Fordel i VM iår – jeg liker å klatre. Ulempe i år – jeg er eldst i klassen. Men – egentlig kan jeg kanskje si at hovedmålet mitt i år er å ha det mest mulig gøy. Konkurrere er gøy, men det kan ta overhånd. Det skal det ikke. Jeg er litt sånn at jeg lett blir slukt av prosjektene mine. Så jeg er bevisst å ta kontrollsjekk med meg selv, vurdere om jeg prioriterer riktig og har rett fokus. Og da snakker vi liksom ift hele det lille livet mitt, da, med kjæreste og barn og familie og venner og jobb og sykkel både på tur, på Strava og i ritt.
Dette er en del av en artikkelserie om vintertreningsøkter. Følg med videre!
LES OGSÅ:
Kristoffer Ylven Westgaard: 6x10 minutter på terskel
Atle Thoresen: – Jeg må gjøre ting smartere i 2018
Ingeborg Dybdal Øie: Basemil
Caroline Vamnes: Langt og jevnt hardt med spurtavslutning
Pål Sørvoll: Mange og lange terskeldrag
Odin Foldvik Eikeland: Mye terskel og lite pause
Sindre Bjerkestrand Haugsvær: Reale langturer
Monica Storhaug: – Når det gjør vondt velger jeg å tru det er bra
Stian Nybøle-Lie: Hjelperytteren
Siri Hildonen: Kjempet om proffkontrakt