Norge har to kvinner på et profesjonelt zwiftlag – en norsk mann får delta i Zwift-VM
Historiens første verdensmesterskap på Zwift skal i år kjøres 8. og 9. desember. Norge har kun fått plass til en mannlig utøver, til tross for at både Kristin Falck og Siri Hildonen kjører for det profesjonelle Zwift-laget Canyon ZCC.
UTEN NORDMENN: Norge har to utøvere på Canyon ZCC, men ingen av dem vil få delta i VM. Foto: Zwift.
Lesetid: 4 minutter
Norge får ikke en gang stille lag på kvinnesiden, aldri så gode vi måtte være på Zwift.
Det kommende verdensmesterskapet er åpent for 200 deltagere, 100 menn og 100 kvinner. Norge har fått beskjed om at vi kan stille med en mannlig utøver.
Det gjelder selv om vi altså har to kvinner på Canyons dedikerte Zwift-lag, Canyon ZCC, Kristin Falck og Siri Hildonen.
Leder for grenutvalget til E-sykling, Tom Ove Kaland, er ikke videre fornøyd med avgjørelsen, som er basert på helt spesielle kriterier.
– Det at vi får plass tildelt ut i fra de kriteriene UCI har satt for tildeling viser at Norge gjør det veldig bra i sykling, både ute og inne. Vi er jo litt skuffet at vi ikke kvalifiserte til en plass for damene, men vi håper på en dialog med UCI rundt dette, sier han.
Kriteriene for uttak baserer seg på det internasjonale sykkelforbundets (UCI) ranking for utendørssykling, i tillegg til de største proffeventene på Zwift, eksempelvis den digitale Tour de France.
Det er et ritt som kun ble kjørt for herrene. Det internasjonale forbundet har heller ikke vurdert resultater fra Zwift Pro/Am for uttak. Zwift Pro/Am er en rittserie der proffer og amatører konkurrerer mot hverandre.
Videre skal utøverne som deltar i VM ha vært en del av UCIs testregime for doping, eller vært en del av den nasjonale antidopingprotokollen.
Og akkurat det har de fleste zwiftere aldri vært, aldri så gode de måtte være.
– Det er jo litt synd, da e-sykling må ses som en ny sykkelgren og må behandles og vurderes deretter, sier Kaland.
13 nasjoner på kvinnesiden, 20 nasjoner på herresiden
UCI har tildelt VM-plasser for menn til 20 nasjoner og for kvinner til 13 nasjoner. I herreklassen er Italia, Frankrike, Nederland og Belgia de landene som har fått flest plasser, og kan stille med totalt sju ryttere. I dameklassen er Italia, Frankrike, Nederland og Australia tildelt flest plasser og kan stille med totalt ni ryttere.
Kristin Falck er tidligere veteranverdensmester, og vår mest kjente utøver på Zwift. Selv om hun kjører for Canyon ZCC, et av de største zwiftlagene i verden, får hun altså ikke delta, da Norge ikke er en av de 13 nasjonene som er vurdert.
– Det må være en grunn til at det skal være en forskjell, men i dette tilfellet ser jeg ikke en grunn til at det skal være en forskjell, sier hun, med henvisning til forskjellen i antall lag.
Slik saken står nå kunne vi i teorien hatt en uoffisiell kvinnelig verdensmester på Zwift som ikke fikk delta. Og selv om vi hadde hatt en plass på kvinnesiden, ville det virket uklart hvem som faktisk skulle ha deltatt, utøvere som har spesialisert seg på Zwift, eller mer kjente utendørssyklister.
– Norge har mange knallgode ryttere på damesiden, og Norge kunne definitivt vært med i et verdensmesterskap på Zwift og hevdet oss. Det er flere enn meg som er gode på Zwift, eksempelvis Kamilla Olaussen. Det er ubegripelig hvorfor nasjonen ikke står på lista, sier Falck.
Den kanskje aller største utfordringen for å få med de beste zwifterne er altså at det ikke finnes et rankingsystem for e-sykling. Det betyr i praksis at om en utøver er en bedre zwifter enn en utendørssyklist, vil det fint kunne være utendørssyklisten som får plassen i verdensmesterskapet.
Uklart hvem som får plassen
E-Sport er en fersk gren, både nasjonalt og internasjonalt. Det gjør at det ikke er noen formelle uttakskriterier. Fristen for å melde inn til UCI at Norges stiller til start er er 22. september.
– Når det kommer til innstilling om hvem som får den ære av å representere Norge i årets VM i e-sykling, ser vi nå på våre muligheter i forhold til de kriterier som er satt fra UCI. Men vi ser at vi har verifiserbare zwiftere i Norge som fint kan matche og gjerne slå de profesjonelle syklistene som per i dag har vist seg på Zwift. Vi har et godt samarbeide med sportsjef Hans Falk, som sammen med høstens NM kvalifisering og GU Esport vil finne aktuelle kandidater for det kommende VM, sier Kaland.
Samme premiesum
De som eventuelt deltar fra en av de 13 nasjonene på kvinnesiden kan riktignok glede seg over en ting, det er like premiepenger i både herre-og dameklassen. Mesterskapet arrangeres 8. og 9. desember, og kjøres som en vanlig fellesstart der første rytter over mål vinner.
Løypa er lagt til Watopia Hilly Reverse + Volcano KOM Finish, og er på totalt 52,4 kilometer med 626 høydemeter. Kvinner og menn sykler samme løype og samme distanse.
Vinnerne får også tildelt tidenes første UCI regnbuetrøyer i e-sport, både virtuelt og som fysisk trøye og får sykle i denne både online og på live e-sport konkurranser fram til neste VM. Mesterskapet blir TV-sendt og strømmet live over hele verden.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.