Zwift har på kort tid etablert seg som den beste onlineplattformen for sykkeltrening og konkurranser. Om du ennå ikke har kommet i gang med zwifting, kan du lese mer om hvordan i vår store Zwift-guide.
– E-sport er en fantastisk utviklingsmulighet for sykkelsporten. Det er en ny måte å drive sykling på, og vi ser at denne typen sykling ekspanderer raskt. E-sykling åpner opp for at flere, både nybegynnere og erfarne utøvere, kan ta del i sykkelsporten uavhengig av vær og forhold der de bor. Denne kontrakten mellom UCI og Zwift er et viktig steg i retning av å integrere e-sykling i UCI, sa president i det internasjonale sykkelforbundet, David Lappartient, da nyheten ble presentert tidligere i høst.
Begrunnelsen for å utvide UCI til å omfatte e-sykling er todelt. For det første ønsker UCI å etablere krav og formater for hvordan slike e-sykkelkonkurranser skal arrangeres og gjennomføres for å sikre at de er rettferdige og holder samme standard som andre UCI-sanksjonerte arrangementer. For det andre ønsker UCI å avholde et VM i e-sykkel i 2020, samt kvalifiseringskonkurranser for dette mesterskapet. Dette skal da gjøres gjennom Zwifts teknologi og plattform, og med Zwift som teknisk arrangør.
Den avtalen som nå er på plass skisserer at det i 2020 vil bli avholdt nasjonale mesterskap i opp til 15 land. Disse kan avholdes enten på en fysisk arena eller online, og vil fungere som kvalifisering til VM. I tillegg vil det bli arrangert kontinentale mesterskap. Sted og datoer for nasjonale og kontinentale mesterskap, samt selve finalen, er foreløpig ikke satt. Etter det første offisielle verdensmesterskapet i 2020, vil det være en søkeprosess for å arrangere det neste mesterskapet, slik som det for andre UCI-grener.
Som en del av avtalen mellom UCI og Zwift, skal UCI og Zwift samarbeide om å utvikle utstyr og programvare som er pålitelig nok til at det kan brukes i UCI-sanksjonerte arrangementer. Det innebærer blant annet programvare som kan verifisere utøvernes prestasjoner og beskytte mot digitalt juks, samt programvare som identifiserer utøverdata slik som høyde og vekt. For ukjente utøvere som deg og meg, er det ingen som har mulighet for å sjekke om de tallene vi plotter inn i Zwift faktisk er reelle, og det er slettes ikke uvanlige at noen jukser på Zwift. Videre skal det testes flere ulike rittformater, både for individuelle konkurranser og lagkonkurranser. UCIs regelverk må også justeres for å ta høyde for digital idrett.
Om du ennå ikke er på Zwift eller har digitalskrekk, fortvil ikke. Lenger ut i bladet har vi en stor artikkel om konseptet.