LEI ZWIFT? Det finnes en god del alternativer til Zwift, som er verdt å teste ut. Foto: Bkool, Rouvy, RGT og TrainerRoad
Lesetid: 8 minutter
Å «zwifte» er blitt selve verbet for innendørssykling, siden den virtuelle plattformen ble lansert for noen år siden.
Men er du gira på å prøve noe nytt, eller bare er kontrær eller hipster, så kan du altså tilbringe vinteren på noe annet enn Zwift.
Har du ikke testet Zwift ennå, kan du lese om hvordan du kommer i gang med Zwift, hvordan du konkurrerer på Zwift eller hvordan du sykler på Zwift billigst mulig.
Zwift er 100 prosent dedikert til konseptet, har investert mye tid og penger, og ved å skape det beste produktet på markedet, har de også skaffet seg majoriteten av brukerne.
Det er imidlertid ikke dermed sagt at konkurrentene ikke har noe å komme med.
Vi starter med de som er direkte konkurrenter i Zwifts segment. Prisene som er lagt inn er dersom man kjøper kun månedsabonnement. Med lengre bindingstid betaler man mindre pr. mnd.
Virtuell racing
Bkool
Det spanske firmaet Bkool produserte lenge ruller og smartruller til innendørssykling, men har de siste årene sluttet med det, utelukkende for å satse på programvaren sin.
På Bkool kan du gjøre mye av det samme som på Zwift: Sykle gruppeturer eller konkurranser.
Men mens Zwift på sin side i stor grad er virtuelle verdener, er hovedmålet til Bkool å gjøre syklingen så realistisk som mulig.
I fjor hadde de blant annet en proffutgave av Flandern rundt på Bkool, som Greg Van Avermaet vant, hvor Wout van Aert og Remco Evenepoel også var blant deltagerne.
De har også enkelte gamingaspekter slik som Zwift, som oppgradering av utstyr.
Bkool har et svært stort utvalg av forskjellige steder å sykle. Blant annet Mortirolo, Angliru eller Alpe d’Huez, alle kjent fra proffsykling. Du kan også sykle deler av Paris-Roubaix eller Liège-Bastogne-Liège for eksempel.
Har du en smartrulle kan du velge simulasjonsmodus. Den bruker parametere som ryttervekt, underlag og stigning, og motstanden i rulla di justeres deretter. Rullen din klarer ikke å gjenskape 22 prosent opp Angilru riktignok, men du får en solid følelse av realisme likevel.
Når du sykler kan du velge mellom 3D-animasjon eller video fra stedene, hvor det kan både regne og blåse. Du kan enten sykle i simulasjonsmodus etter terrenget, eller så kan du sykle slik det passer deg eller benytte deg av ferdiglagede intervalløkter, som tilpasses din kraftprofil.
Alle øktene og turene du gjennomfører kan du eksportere til tredjepartsapper som Strava, TrainingPeaks og Garmin Connect.
Pris: 9,99 euro pr. måned
Plattform: iOS, macOS, Android og Windows
Gratis prøveperiode: 30 dager
Kompatibilitet: ANT+, Bluetooth
Wahoo RGT
RGT går for å være kanskje den programvaren som skaper den mest realistiske følelsen. Våren 2022 ble de også kjøpt opp av Wahoo, som i større grad ønsker å ta opp kampen med Zwift.
Utviklerne (som både er erfarne gamere og syklister) har jobbet møysommelig med å gjøre rytternes bevegelser så ekte som mulig. Blant annet bremser avataren din ned i svingene og RGT har svært realistisk drafting. Programvaren responderer også raskt på kraften du presser ned i smartrulla.
RGT har en rekke ekte steder som Stelviopasset, Mont Ventoux eller Cap de Formentor på Mallorca, og grafikken er ekstremt god. Har du syklet eller sett noen av disse stedene på TV før, så vil du garantert kjenne dem igjen.
RGT har også en funksjon de kaller for «Magic Roads». Ved å laste opp GPX-filer, vil programvaren bygge en virtuell verden av den, slik at du f.eks. kan sykle favoritturen fra ditt nærområde inne på rulla.
Du kan også konkurrere mot kjente og ukjente på RGT, og de har også skreddersydde trenings- og intervalløkter.
Det finnes også en gratisversjon av RGT, men den er ganske begrenset i forhold til premiumversjonen, og har blant annet ikke «Magic Roads».
Pris: 14,99 dollar pr. måned (inkluderer også Wahoo SYSTM)
Plattformen skiller seg ganske klart ut i mengden, ettersom man faktisk har reelle intensiver i konkurransen. I løpet av et år er det nemlig premier til en total verdi av 10 000 dollar – både i form av penger og andre premier.
På samme måte som Bkool og RGT, satser også Rouvy hardt på det gjenkjennbare og virkelige, og bruker video fra kjente sykkeldestinasjoner i sitt program, og din animerte avatar legges oppå videoen.
I sitt bibliotek har Rouvy blant annet Col du Tourmalet, Mortirolo, Passo dello Stelvio og Mont Ventoux. Du kan også laste opp GPX-filer, og Rouvy vil gjenskape ruten for deg.
Har du en smartrulle kan du bruke simulasjonsmodus, og motstanden vil justere seg etter terrenget. I konkurranser er det også drafting, slik at motstanden synker når man ligger på hjul.
Rouvy funker også fint med vanlig rulle, enten med eller uten wattmåler. Enkelte konkurranser har åpning for å delta uten, men stort sett er man nødt til å ha smartrulle for å sykle ritt på Rouvy.
I Rouvy er ritt essensen i plattformen, men man finner også flere tusen treningsøkter som man kan benytte seg av, og det er også mulig å organisere gruppeturer med venner.
Pris: 15 dollar pr. måned
Plattform: iOS, macOS, Android og Windows
Gratis prøveperiode: 14 dager
Kompatibilitet: ANT+, Bluetooth
Kinomap
Kinomap er faktisk en av de appene som har eksistert lengst. Appen minner om FulGaz (se lenger ned i saken), men tilbyr i tillegg strukturerte treningsøkter og konkurranser.
Videoene som brukes er lastet opp av brukerne, og Kinomap har et enormt bibliotek av ruter fra verden over, faktisk flere hundre tusen kilometer med ruter.
Det kan finnes mange forskjellige videoer fra for eksempel Alpe d’Huez, men man kan sortere søket sitt etter de mest populære videoene, som en slags kvalitetskontroll.
Videoene brukes i kombinasjon med GPX-data fra øktene til brukerne, slik at motstanden i smartrullen din vil justere seg i takt med terrenget.
Du trenger minimum en fartssensor for å kunne sykle, og farten på videoen vil justere seg etter din fart eller watt pr. kg.
I tillegg til bare videoer har Kinomap også det de kaller coached videoes, blant annet fra Global Cycling Network. Det er spesifikke intervalløkter, med veiledning fra GCN-programlederne.
Under Intervals finner man også enkle intervalløkter, som 4x4 minutter eller lignende, som man kan bruke sammen med videoer fra virkeligheten.
Konkurranse-segmentet av Kinomap er ikke like sofistikert som andre. Man får ikke opp konkurrentenes avatarer på videoene, men på kartet kan man se ens virtuelle posisjon i rittet.
Det finnes også en gratis versjon, men den har begrenset utvalg av video. Er du også en ivrig bidragsyter, som leverer gode videoer og GPS-data, så kan du også tjene penger på å laste dem opp.
Pris: 11,99 euro pr. måned
Plattform: iOS, macOS, Android og Windows
Gratis prøveperiode: 14 dager
Kompatibilitet: ANT+, Bluetooth
Interaktiv trening
TrainerRoad
TrainerRoad er en app som er fokusert rundt progresjon i treningen din, og ikke har noen virtuell sykling eller ekte videoer. I stedet får du bruke Netflix, Spotify eller lignende for å holde deg underholdt.
Men det gjør de på mange måter opp for med et rikholdig bibliotek med kvalitetsøkter, med sofistikerte analyseverktøy. Alt utviklet av sykkeltrenere.
Totalt er det mer enn 1000 forskjellige økter å velge mellom, samt forskjellige treningsplaner, laget for spesifikke formål. Øktene baserer seg på din FTP (terskelwatt).
Det kan være enten du skal i gang med vinterens første treningsblokk, og skal bygge fundamentet for neste års sesong, eller om du skal toppe formen inn mot Trondheim-Oslo. Du kan også planlegge etter om du er opptatt med jobbreise eller andre ting, som får konsekvenser for treningen.
Du kan bruke TrainerRoad bare med en standard rulle og pulsmåler. Du får dog aller mest ut av treningen din med en wattmåler eller en smartrulle (som har integrert wattmåler), og da kan du følge treningen din nøye og få tilbakemeldinger på økter og formutvikling.
Med en smartrulle kan du bruke ERG-modus og rullen holder en bestemt wattmotstand.
TrainerRoad er også et treningsverktøy som du kan bruke hele året, også i forbindelse med treningsøktene dine ute. Har du pulsmåler og/eller wattmåler, kan du laste opp øktene dine (også via tredjepartsapper) og treningen din vil logges og analyseres gjennom hele året.
I motsetning til Zwift-alternativene vi så langt har gått igjennom, tilbyr ikke SYSTM noe virtuell racing, men har i stedet som sitt mål å skape engasjement rundt trening og treningsvitenskap med godt innhold.
Men ettersom Wahoo nå har kjøpt opp RGT, tilbyr de nå også virtuell racing, og både SYSTM og RGT er inkludert i abonnementett man kjøper.
SYSTTM på sin side skal bidra til å gi brukerne mer struktur i treningshverdagen sin, og har et kalenderverktøy hvor du kan planlegge og plotte inn økter.
Du finner et rikt utvalg treningsplaner og økter, som du kan velge. Med Wahoo sin utøverprofil (4DP), hjelper systemet deg med å finne ut hva som kan eller bør være dine fokusområder.
I SYSTM kan du trene med smartrulle, wattmåler eller puls, og treningsøktene kan du gjøre over flere typer innhold. Man har de velkjente Sufferfest-øktene, som er en kombinasjon av intervalløkter med video fra ritt, musikk, motiverende og engasjerende instruksjoner/kommentering.
Du kan også sykle ProRides, som er økter med film fra sete- eller styrekamera fra proffritt som blant annet Tour of Norway. Det er også en rekke sykkeldokumentarer i SYSTM, samt Wahoos egen podkast The Knowledge.
Pris: 14,99 dollar pr. måned (inkluderer også Wahoo RGT)
Plattform: iOS, macOS, Android og Windows
Gratis prøveperiode: 14 dager
Kompatibilitet: ANT+, Bluetooth
FulGaz
FulGaz baserer seg utelukkende på video fra virkeligheten, og har et rikholdig bibliotek med film fra virkeligheten, filmet i 4K fra sykkelstyret.
Du finner videoer filmer fra hele verden, og velkjente steder som Alpe d’Huez, Sella Ronda og Muur van Geraardsbergen.
Med smartrullen din kan du bruke simulasjonsmodus, og motstanden vil justere seg ettersom terrenget forandrer seg. Farten din på videoen øker også i takt med dine fartsjusteringer.
Pris: 12,99 dollar pr. måned
Plattform: iOS, macOS, Android og Windows
Gratis prøveperiode: 14 dager
Kompatibilitet: ANT+, Bluetooth
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.