– I starten skjønte jeg ikke helt hvordan jeg skulle utnytte Zwift. Jeg syklet bare rundt der som trening mot cyclocross, for det er ikke alltid like gøy å sykle ute om høsten. Men så oppdaget jeg rittene, og da ble det virkelig gøy, sier han.
Forrige uke var Oftedal med å kjøre Kalas eSport Racing Team inn til sjuendeplass sammenlagt for sesongen i Zwift Racing League Premier Division, verdens hardeste liga i Zwift der bare de 20 beste lagene i verden inviteres til å delta.
Jo mer populært Zwift blir, desto morsommere synes Oftedal det blir.
– Det er jo mange flere med nå enn da jeg startet, og jo flere du har å konkurrere mot, jo morsommere blir det, sier han.
Dette er Oftedals favorittøkt i det digitale universet.
– Hva er din favorittøkt i Zwift på maks halvannen time?
– Jeg pleier å kjøre ritt når jeg sykler i Zwift, og jeg liker løyper som er litt kuperte og ikke er helt flate. Men når jeg sykler ritt i stedet for intervaller, så liker jeg å støte litt og kjøre litt med hodet under armen og gjøre det litt hardt for meg selv i stedet for å kjøre mest mulig taktisk smart. Da blir det bedre treningseffekt.
– Hvordan er en slik rittøkt bygget opp?
– Ideelt sett starter jeg med 10 minutter rolig. Så kjører jeg fem minutter i sone to, deretter noen minutter på sweet spot, altså rett under terskel, og så noen minutter på terskel og til slutt et 30 sekunders spurtdrag på 120 til 130 prosent av FTP (Functional Threshold Power, eller terskelwatt, journ. anm.). Totalt tar denne oppvarmingen cirka en halvtime. Etter det føler jeg meg klar til ritt. Selve rittet pleier å vare mellom 40 til 60 minutter. De første minuttene er veldig harde, langt over terskel. Men så pleier det å roe ned litt fram til første bakke. Og så gjelder det å kjøre fort i den, og slik fortsetter det gjennom rittet. Etterpå sykler jeg bare ti minutter rolig som nedkjøring, sier Oftedal.
Lyst til å sykle ritt på Zwift? Digitale ritt er ikke helt som ute: Se våre tips til hva du bør vite om å konkurrere i e-sykling.
– Det gjelder å se på snittwatten og om du greier å holde den over en gitt verdi totalt sett for rittet. For meg vil det typisk være cirka 300 watt i snitt, som er min sweetspot, men det avhenger litt av hva slags dag jeg har og jeg kjenner på hvor sliten jeg er.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere?
– Du blir bedre til å sykle ritt av å sykle ritt, så hvis du vil bli god til å sykle ritt, er det å sykle Zwift-ritt et nyttig alternativ til å sykle tradisjonelle intervalløkter. Du kan også velge hva du vil øve på, om du vil trene på å sykle taktisk smart eller tyne deg mest mulig. Dessuten trigges jeg til å presse meg mer når det er ritt enn når det bare er en hardøkt.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta?
– Slike ritt gir nesten alltid en god blanding av ulike intensitetssoner, og du får kjørt deg på terskel og på kortere maksdrag, slik at du forbedrer både 1-minuttswatten, 5-minuttswatten og 20-minuttswatten din.
– Hvor ofte kjører du denne økta?
– Tre til fire ganger i uka
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den?
– Sykkel og smartrulle, laptop og Zwift-konto. Dessuten er det godt å ha en vifte, slik at du ikke blir for varm mens du holder på. Men det er ikke så mye annet jeg har. Jeg kobler meg opp på laptopen, og bruker bare den samme som jeg bruker til jobben.
Lyst til å sykle i Zwift? Her finner du alt du trenger for å komme i gang med treningen.
FAKTA: Dette er økta
Hva: Zwift-ritt i kuperte løyper
Hvordan: 30 minutter oppvarming med innslag av drag på alle intensitetssoner, deretter ritt på 40-60 minutter i kuperte løyper. Avslutt med 10 minutter rolig nedkjøring
Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Å sykle Zwift-ritt gjøre deg bedre i ritt ute, både taktisk og fysisk, samt at du kan velge om du vil øve på taktisk kjøring eller tyne deg mest mulig
Treningseffekt/utbytte: Variert belastning både på terskel og maks innsats forbedrer både 1-minuttswatten, 5-minuttswatten og 20-minuttswatten
Hvor ofte: 3-4 ganger i uka
Dette trenger du av utstyr: Sykkel og smartrulle, laptop og Zwift-konto. I tillegg er det fint med en vifte, og gjerne noe musikk.