For den tidligere Hitec-proffen Ingrid Moe er torsdagstemporittene i Zwift både en sosial arena og solide hardøkter, og rittene gjennomfører hun på en analog balanserulle.
ANALOG ZWIFTER: Ingrid Moe har rigget opp den analoge balanserulla til Zwift via wattpedaler og pulsmåler. Hun synes den analoge rulla gir bedre sykkelfølelse enn smartruller.
Lesetid: 4 minutter
Ingrid Moe oppdaget for alvor gleden med digitale ritt i fjor vinter. Nå sykler hun for det norske Zwift-damelaget Valkyrie, som er en del av klubben Zwift Vikings.
For Moe er torsdagstemporittene med Valkyriedamene blitt både en sosial møteplass i et koronabegrenset sykkelmiljø og en motivasjon til å legge ned en solid hardøkt hver uke.
– Lagtemporittene har et annet fokus enn vanlige fellesstarter. Jeg blir motivert av å jobbe med andre i et lag, for selv om du har en tung dag, kan du likevel bidra med noe for laget. Og terskelen for å droppe rittet blir mye høyere når du vet at laget venter på deg, så jeg prioriterer disse rittene høyt, sier Moe.
Savnet sykkelfølelsen: måtte sette vekk smartrulla Selv om digitale ritt og online kommunikasjon sørger for en form for sykkelmiljø, savner Moe likevel noe av den responsen og sykkelfølelsen hun får på en «ordentlig» sykkel.
– Jeg har aldri likt faste ruller. Det blir for statisk belastning og jeg synes muskulaturen surner fortere, sier Moe.
Derfor har hun koblet Zwift til wattpedaler og pulsmåler, og rigget seg til på den gamle balanserulla i stedet for den fancy nye smartrulla hun kjøpte i fjor.
– Det er noen utfordringer med å bruke balanserulla i ritt, siden det bare er wattpedalene og pulsmåleren som er koblet til Zwift, mens jeg styrer motstanden med girene. Da må jeg være veldig på og følge med på terrenget, slik at jeg får giret om fort nok og ikke mister feltet, for eksempel i bunnen av bakker, forklarer Moe.
Å bruke balanserulle setter imidlertid noen begrensninger på hvilke ritt hun kan delta i på Zwift. For å sykle i eliteklassen på NCFs vintercup i år og en del av de internasjonale ligaene kreves dobbel wattmåling i form av både smartrulle og wattpedaler, så skal Moe delta i den typen ritt må hun også rigge til smartrulla.
– Hva er din favorittøkt i Zwift på maks halvannen time? – Det er lagtemporittene med Valkyrie-damene på torsdager.
– Hvordan er økta bygget opp? – Vi begynner med å kjøre løypa sammen som en «Meet Up». Da går vi igjennom de ulike elementene og legger en taktikk for hvordan vi skal løse dagens løype. Det tar cirka 30 minutter og fungerer som oppvarming. Så sykler vi selve rittet. Det tar fra 45 minutter til en time og 10 minutter, avhengig av hvilken løype som brukes. Da går det jevnt hardt. Så sykler jeg rolig ned noen minutter etterpå, så det går fort 90 minutter totalt og noen ganger litt mer.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere? – Det å sykle disse lagtempoene i Zwift gir trening i det å være en del av et lag. Man lærer også å kjenne sine egne styrker og svakheter, og hvordan man kan utnytte det til beste for laget.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta? – Ritt er uansett gode hardøkter som utvikler kapasitet og hever terskelwatten. Samtidig kan du også justere litt hvor hard økta blir med hvor lenge du sitter i front og drar. Har du en dårlig dag, kan du ligge mer bak men likevel bidra til å kjøre inn et resultat for laget.
– Hvor ofte kjører du denne økta? – Jeg prøver å prioritere slik at jeg får kjørt lagtempoen hver uke. Det hender så klart at det kommer noe i veien av og til, men har du meldt deg på til laget for den uka, er terskelen høy for å droppe siden du vet at de er avhengige av deg.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den? – En rulle og en Zwift-konto, samt en profil på ZwiftPower. ZwiftPower er nødvendig for å bli registrert på resultatlister i Zwift. Det er også bra å ha Discord-appen til å kommunisere med de andre på laget. Men vi hjelper de som er nye med å få satt opp alt dette hvis de synes det er komplisert. Sånn for komforten er det fint med en vifte, men jeg har ikke fått skaffet meg det ennå. Og så bruker jeg en iPad mini, og jeg ser jo at det hadde vært lettere å få oversikt over rittet hvis jeg hadde hatt en større skjerm.
Hva: Lagtemposerien i Zwift på torsdager med Zwift Vikings damelag Valkyrie Hvordan: 30 minutter oppvarming på Meet Up i den aktuelle rittløypa med planlegging av lagtaktikk. Deretter lagtemporitt som varer fra 45 min til 1 time og 10 minutter, avhengig av rittløype. Kort nedkjøring etterpå. Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Gir trening i å være en del av et lag, øker bevisstheten på egne styrker og svakheter. Treningseffekt/utbytte: Øker oksygenopptaket og hever dermed kapasiteten med harde perioder der en ligger i front, samt bygger terskelwatt ved jevnt hard innsats over tid. Hvor ofte: En gang i uka Dette trenger du av utstyr: Sykkel og rulle, laptop, Zwift-konto og ZwiftPower-profil. I tillegg er det fint med Discord-appen til å kommunisere med andre. En god vifte, og en skjerm som er litt større enn mobilen gjør det mer behagelig. Tips: Du kan bruke balanserulle og analoge ruller i en del typer ritt på Zwift, men da må du ha wattpedaler og pulsmåler som kan kobles opp til Zwift. Slike ruller har sine fordeler og ulemper, men det er ikke strengt nødvendig å ha en smartrulle for å sykle i Zwift.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.