De beste Zwift-øktene på 90 minutter - Telman Tronstad Tveit
Stadig flere barn og ungdom prøver seg på Zwift. Telman Tronstad Tveit er en av dem. 13-åringen fra Asker CK elsker hardøkter og avslutter alltid med 20 sekunder full spurt.
HEKTA: Telman Tronstad Tveit (13) har allerede 1130 kilometer i Zwift siden i høst, og i kveld debuterer han i Zwift-ritt-sammenheng.
Lesetid: 4 minutter
I kveld debuterer Telman Tronstad Tveit i Zwift-rittsammenheng med første runde i NCFs nye liga for barn og ungdom: NCF Vintercup Ung for ryttere i aldersbestemte klasser fra 8 til 16 år.
Men landeveisrytteren fra Asker CK er langt fra noen nybegynner i Zwift. 13-åringen har allerede syklet 1130 kilometer i Zwift siden han koblet seg opp for første gang i høst. I tillegg til de to faste ukentlige Zwiftøktene med ungdomsgruppa i Asker CK, blir det som regel et par økter til på egenhånd i Zwifthulen han har rigget til i kjelleren.
– Hva er din favorittøkt i Zwift på maks halvannen time? – Alle klubbtreningene våre er cirka en og en halv time. På onsdager har vi intervaller, og det liker jeg best. På mandager er det litt roligere. Jeg tror fem ganger fem minutter intervaller er min favoritt.
– Hvordan er økta bygget opp? – Vi starter med 10 minutter oppvarming der vi begynner rolig og så kjører gradvis hardere. Så begynner vi på intervallene. Da sykler vi i sone tre og fire, altså terskelintensitet. Det er hardt, men ikke så hardt at du ikke klarer å snakke i det hele tatt. Mellom dragene er det to-tre minutter pause. Etter det sykler vi 30 minutter rolig, og så avslutter vi med 20 sekunder full spurt. Det liker jeg ekstra godt. Det er gøy å gjøre det bra, og jeg har vunnet den flere ganger. Så sykler jeg bare fem til ti minutter rolig og så er økta over.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere? – Når man sykler ritt, er det mye temposkifter og spurter underveis. De beste prøver jo alltid å riste av seg konkurrentene, og da er det viktig med intervaller for å kunne tåle å henge med på slike rykk. Det får man øvet på med sånne økter som dette.
I vinter arrangerer NCF tidenes første norske liga for barn og ungdom fra 8 til 16 år: NCF Vintercup Ung. Den består av totalt åtte runder fra 20. januar til 24. mars.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta? – Denne typen økter øker oksygenopptaket og den øker terskelwatten, altså kjørestyrken. Alt det er viktig for å hevde seg i ritt.
– Hvor ofte kjører du denne økta? – Vi kjører denne økta eller en variant av denne økta en gang i uka. Noen ganger kjører vi litt kortere intervaller med litt høyere intensitet.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den? – Det man må ha, er en rulle og en Zwift-konto. Jeg kobler meg opp til Zwift med laptopen, og så kobler jeg den til TV’en, slik at jeg får det på en større skjerm. Da er det lettere å følge med på det som skjer. Det er også fint med en god vifte, for man blir veldig svett når man sykler i Zwift, så det er noe jeg må skaffe meg. En svettematte til å legge under sykkelen er også lurt.
– Hva er det du liker med å sykle i det digitale universet? – Zwift gjør at dørstokkmila blir mye kortere. Det er veldig deilig å slippe å ta på seg masse ulltøy og klær for å få syklet på vinteren. Og så er det kult at man kan sykle sammen med andre og se dem når man sykler.
– Har du et tips til andre unge som vil prøve seg på Zwift? – Zwift har en prøveperiode, så det er lurt å teste ut systemet på den måten og se om man liker det. Men Zwift er uansett gratis for barn under 16 år å ha konto i Zwift.
Hva: 5 ganger 5 minutter intervaller på terskelintensitet, deretter 20 sekunder sprint på maks innsats til slutt Hvordan: 10 minutter oppvarming med progressiv belastning. Deretter 5x5 minutter intervaller på terskel med 2-3 minutter pause mellom, hvert drag, deretter 30 minutter rolig sykling og 20 sekunder sprint til slutt. 5-10 minutter nedkjøring Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Øver opp evnen til å kunne følge temposkifter og spurter underveis i ritt Treningseffekt/utbytte: Bidrar til å øke oksygenopptaket, altså kapasiteten, og til å heve terskelwatten og dermed kjørestyrken Tidsforbruk: 90 minutter Hvor ofte: 1 gang i uka Dette trenger du av utstyr: Sykkel og smartrulle, laptop og Zwift-konto. I tillegg er det fint med mulighet til å koble til en større skjerm, slik som en TV, en god vifte og en svettematte til å legge på gulvet under sykkelen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.