De beste Zwift-øktene på 90 minutter - Øivind Bjerkseth
Zwift-veteranen som nylig vant NM-gull i vintertriatlon sverger til old-school og lowtech når treningsgrunnlaget skal legges. Dette er favorittøkta til Øivind Bjerkseth.
DREVEN: Øivind Løining Bjerkseth har over 200 ritt bak seg i Zwift, og har syklet i det digitale universet siden 2017. Foto: Helen Løining Bjerkseth
Lesetid: 4 minutter
Øivind Bjerkseth begynte å sykle i Zwift allerede i for snart fem år siden, da han brakk hånda og var nødt til å trene på rulle midt i sykkelsesongen.
– Det er kjedelig å stirre i veggen mens man sitter på rulla, men etter at jeg oppdaget Zwift ble det mye mer motiverende, særlig da jeg begynte å vinne noen ritt, sier 32-åringen fra Lierskogen.
Da Kalas eSport Racing Team ble etablert i forkant av sesongen 2019-20, ble Bjerkseth headhuntet som en av sju ryttere i Norges første elitelag på Zwift.
Mandag syklet Bjerkseth siste ritt i vinterens Zwift Racing League Premier Division, og bidro til at Kalas eSport Racing Team kom på sjuendeplass sammenlagt i serien som er ansett å være verdens hardeste liga på Zwift.
Bjerkseth var også med å kjempe om Zwift-kontrakt med det spanske World Tour laget Movistar i Movistar Challenge i februar, men røk ut etter de fire innledende rundene.
– Det var gøy å prøve seg der, men jeg visste vel egentlig at jeg ikke var god nok til å gå videre der. To av rundene var flate spurtritt, og der har jeg ingen sjanser. På de to klatrerittene gikk det litt for fort for meg i første del av bakken, og da greide jeg ikke henge med, sier den nybakte norgesmesteren i vintertriatlon.
– Hva er din favorittøkt i Zwift på maks halvannen time? – Jeg er litt gammeldags, så jeg liker å kjøre klassisk motbakkeintervall. Favoritten er fire-fem 10-minutters motbakkedrag på terskelintensitet oppover Alpe du Zwift.
– Hvordan er økta bygget opp? – Jeg velger den løypa som gjør at du får cirka 20 minutters rolig sykling fram til bunnen av Alpe du Zwift, og så kjører jeg så mange drag jeg har tid eller bein til. Når jeg kommer fram til bakken begynner jeg første draget og sykler oppover. Når jeg kommer til ti minutter trykker jeg bare på snu-knappen, og bruker den tida det tar å trille ned til bunnen av bakken som pause mellom dragene. Jeg tråkker lett i nedoverbakken også, for da slipper jeg å bli så sur i beina. Dragene kjører jeg på pluss/minus 100 prosent av FTP (Functional Threshold Power, journ.anm.). Har jeg tunge bein, sykler jeg kanskje på 95 prosent, og føler jeg meg sprek ligger jeg på 105 prosent. Når jeg er i bunnen av bakken, starter jeg neste drag. Etterpå kjører jeg 15 minutter rolig nedkjøring, avhengig av hva familielivet tillater. Kjører jeg et ekstra drag, går det på bekostning av nedkjøringen.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere? – Denne økta bygger god grunnkapasitet og generell kondis. Du blir ikke bedre til å spurte eller støte av denne økta, men du hever grunnformen slik at du takler å kjøre hardt over lengre tid. Jo høyere terskelwatt du har, desto billigere kan du kjøre fram til der hvor det begynner å gå fort på ritt og du trenger kreftene, som for eksempel i bakker eller for å ta spurtpoeng.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta? – Den øker terskelwatten. I tempo, triatlon og multisport der du ligger og kjører jevnt så hardt du kan over tid er det terskelwatt som gjelder, ikke støting eller spurter.
– Hvor ofte kjører du denne økta? – En gang i uka, i tillegg til minst ett ritt. Sykler jeg for eksempel ritt på onsdag, kan jeg godt kjøre denne økta på mandag eller fredag, men jeg kjører den ikke dagen før eller dagen etter ritt.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den? – Slik jeg kjører denne økta er det ganske low tech og enkelt, og du trenger ikke programmere noen egen økt i Zwift for å gjennomføre den. Du trenger du strengt tatt ikke mer enn sykkel, rulle og Zwift-konto. Du kan bruke klokka i Zwift til å holde kontroll på dragene, for hver gang du starter på bunnen av Alpe du Zwift går nemlig klokka i Zwift tilbake til null. Eller du kan bruke en sykkelcomputer. Jeg bruker bare en 13 tommers Mac til å koble meg opp på Zwift, og har ikke noen ekstra skjerm. Det er fint å ha en vifte, men jeg pleier bare å åpne vinduet. Det fungerer også fint, spesielt om vinteren.
FAKTA: Dette er økta
Hva: 4-5 x 10 minutter intervaller i Alpe du Zwift med intensitet på 95 til 105 prosent av FTP (Functional Threshold Power) Hvordan: Start med 20 minutter rolig oppvarming. Dragene kjøres fra bunnen av Alpe du Zwift. Snu etter ti minutter og bruk nedoverbakken tilbake til bunnen som pause mellom dragene. Avslutt med 15 minutter rolig nedkjøring Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: bygger god grunnkapasitet og generell kondis slik at du takler å kjøre hardt over lengre tid Treningseffekt/utbytte: Øker terskelwatten. Jo høyere terskelwatt, desto lenger kan du ligge på høyere belastning uten at du får for mye melkesyre og muskulaturen stivner Hvor ofte: 1 gang i uka Dette trenger du av utstyr: Sykkel, rulle og Zwift-konto. I tillegg er det fint med en vifte, men åpent vindu fungerer også bra.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.