– Vi skal etter planen starte sesongen i mars, men med tanke på koronasituasjonen, er jeg spent på hvordan det blir med rittene. Så i påvente av flere svar, blir det å holde treningen i gang og forberede meg som best jeg kan, sier Gulliksen til Landevei.
Før hun signerte med Andy Schleck-Immo Losch syklet Gulliksen på det norske profflaget Hitec Products, og har flere ganger vært tatt ut på det norske landslaget. Gulliksen har også NM-gull i tempo (2018) og lagtempo (2019), og i juni 2020 satte hun ny norsk rekord på 10 kilometer tempo.
Dette er hennes favoritt-økt på Zwift.
– Hva er din favorittøkt i Zwift på maks halvannen time?
– Jeg er fan av økter der det skjer noe hele tiden. En favoritt er 6 ganger 8 minutter på vekselvis over og under terskel.
– Hvordan er økta bygget opp? (Oppvarming, hoveddel, nedkjøring)
– En god oppvarming er viktig, og jeg liker å kjøre den som fire 5-minutters oppvarmingsdrag. Det første er på 40 til 50 prosent av terskel, det neste på 50 til 60 prosent, det tredje på 60 til 70 prosent og det siste på 50 til 60 prosent av terskel. Deretter kjører jeg hoveddelen med de seks 8-minuttersdragene. Hvert drag er delt inn i 60/60 innsatser på over og under terskel, altså annethvert minutt, der jeg kjører henholdsvis 112 prosent og 90 prosent av terskel. Mellom dragene har jeg tre minutter pause med rolig sykling.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere?
– Jeg tenker at denne økta ikke nødvendigvis er forbeholdt landeveisryttere. Men denne økta er svært effektiv for å bygge kapasitet, og det er en faktor som er viktig på landeveien.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta?
– Denne økta bidrar til å heve kapasiteten. Ved å ligge fire av åtte minutter over terskel og fire minutter hvor du ikke slipper deg lenger ned enn 90 prosent av terskel i hvert drag, vil pulsen stige gradvis og deretter stabilisere seg på eller litt over terskelpuls. Til tross for at halve draget er under terskel, rekker ikke pulsen å synke nevneverdig på 60sekunder. Beina vil likevel kunne komme seg godt til neste topp. Derfor gir denne økta et godt utbytte på kapasitet.
– Er det er noen spesiell løype eller setting i Zwift du liker å bruke til denne økta?
– Jeg bruker ikke motstand i Zwift, siden jeg liker å kjøre øktene på balanserulle og justere motstanden kontrollert. Kjøres økta slik, har ikke løypa noe å si. Jeg velger derfor løyper i Zwift ut ifra hva jeg ønsker å oppnå i spillet: Det kan for eksempel være kilometer eller høydemeter, spesielle badger eller andre effekter som deles ut underveis.
– Hvor ofte kjører du denne økta?
– En til to ganger i uka, litt avhengig av hvordan resten av treningen ser ut.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den?
– Det er en fordel å ha tilgang på wattmåling da pulsen ikke alltid følger, som også er en viktig faktor med denne økta. Ellers er sykkel, sykkelsko og bekledning basisen. En sykkelcomputer eller programvare som Zwift hvor du kan legge inn økta på forhånd, gjør en slik økt veldig mye enklere å gjennomføre. Da slipper du å ta rundetid hver sekstiende sekund.
Lyst til å sykle i Zwift? Her finner du alt du trenger for å komme i gang med treningen.
FAKTA: Dette er økta
Hva: 6 x 8 minutters intervaller på over/under terskel
Hvordan: Oppvarming på cirka 30 minutter inkludert 4 x 5 minutters oppvarmingsdrag. Deretter kjøres hoveddelen med 6 x 8 minutters drag der det veksles mellom ett minutt på 120 prosent av terskel og ett minutt på 90 prosent innad i hvert drag, og tre minutter pause mellom dragene. Avslutt med 10 minutter rolig nedkjøring.
Treningseffekt/utbytte: Øker kapasiteten
Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Bedre kapasitet er en viktig faktor i landeveissykling
Hvor ofte: 1-2 ganger i uka
Dette trenger du av utstyr: Sykkel og rulle. I tillegg er det fint med en form for wattmåling, og nyttig å kunne legge inn økta i Zwift på forhånd. Da blir gjennomføringen enklere.