De beste Zwift-øktene på 90 minutter - Erik Ysland
Erik Ysland fra Gauldal SK er 22-åringen som alltid er å finne på toppen av resultatlistene når det kjøres ritt på Zwift. Dette er hans beste treningstips på rulla.
RITTSUGEN: Erik Ysland bruker Zwift-ritt som en viktig del av oppkjøringen mot sesongen, og synes det er lettere å presse seg i ritt enn på formelle intervalldrag. Foto: Tina Ysland
Lesetid: 5 minutter
Erik Ysland har nå vunnet intet mindre enn de to siste rundene av den norske Zwift-serien. Det gjør han til en av landets mest solide zwiftere, særlig når det går oppover.
Hva er det som gjør han til en så god zwifter?
– Man må finne en måte å lure hodet på gjennom vinteren, og med Zwift og NCF-cupen får jeg en solid hardøkt hver uke, og konkurransen gjør at det er lett å ta i litt ekstra, sier 22-åringen fra Gauldal SK.
– Jeg har jo ambisjoner om å kunne leve av syklingen på sikt. Jeg ser for meg at det vil bli Norgescupen og norske ritt gjelder også denne sesongen, men det er nok slik for mange andre som satser også, og det gjør at det kommer til å bli bra nivå og god deltakelse på de norske rittene, sier Ysland.
Og med få muligheter til å kjøre samlinger i Syden denne vinteren, blir Zwift-konkurransene tilsvarende viktige.
– Jeg liker ikke å være låst til faste intervalldrag, som for eksempel 6x10 minutter. Det er lettere å presse seg i en ritt-setting der det blir som det blir og derfor mye mer variert, forklarer Ysland.
– Hva er din favorittøkt i Zwift på maks halvannen time? – På denne tida av sesongen prioriteter jeg hardøkter som gir mest mulig tid på terskelintensitet. Hvis jeg skal ha en effektiv økt på en og en halv time, kjører jeg et Zwift-ritt som gir omtrent en time med belastning på terskel eller lavterskel. Med Zwift-ritt går det en del i rykk og napp, så selv om det kjøres veldig hardt i perioder, blir ikke snittwatten altfor høy likevel. Dessuten synes jeg det er lettere å motivere meg til å ta i når jeg kjører ritt enn når jeg bare sykler intervaller på rulla. Rittene i Zwift føles mer som når vi kjører ritt ute, så det blir også veldig konkurranselikt.
– Hvordan er økta bygget opp? – Jeg starter med oppvarming på egenhånd. Det går jo ritt av alle slag til alle døgnets tider, så det er ikke noe problem å finne noe. Jeg bare setter meg på rulla og begynner å se hva som finnes og så melder jeg meg på et ritt som passer mens jeg varmer opp. Da hender det at jeg må justere oppvarmingen litt for å få det til å passe med rittstarten, men vanligvis blir oppvarmingen rundt 20 minutter. I løpet av den pleier jeg å kjøre et par oppvarmingsdrag. Det første er cirka 10 minutter på lavterskel, og det andre er på rundt fem minutter med litt høyere intensitet. Totalt får jeg da rundt en time med belastning på rundt terskel, fra i3-intensitet til i5. Det blir som det blir med spurter og rykk og jevnt høyt trøkk. Etter rittet kjører jeg ned med litt rolig sykling på lavterskelintensitet.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere? – Med Zwift-ritt trener du på det du får servert i rittsituasjon, men i litt kortere utgave enn ute. Alle Zwift-ritt starter knallhardt, har ofte en litt roligere del i midten der folk støter og spurter en del uten at det er knallhardt, og så avslutter de alltid med en megahard spurt. Så da får du trent på rykk-og-napp-kjøring og sluttspurt. Det er nyttig når du skal sykle ritt ute.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta? – Med Zwift-ritt får jeg som regel rundt 60 minutter i aerob sone, som øker terskelwatten. I tillegg er det spurter og rykk der du kommer opp i anaerob sone, som bidrar til å heve kapasiteten og O2-opptaket.
– Hvor ofte kjører du denne økta? – Minst en gang i uke. Nå for tida er det som regel NCF Vintercup på onsdagene jeg prioriterer. De koster såpass mye at det blir bare det Zwift-rittet, og en lavterskeløkt på temposykkelen.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den? – Sykkel og smartrulle, laptop og Zwift-konto. Men det er også viktig å ha en god vifte, for det er veldig varmt å sykle intervaller inne og kroppen presterer best når den ikke er overopphetet. Jeg har en gnaske stor, vanlig vifte som jeg kan styre med fjernkontroll slik at jeg kan få mer luft når jeg trenger det. Jeg bruker bare en vanlig laptop til å koble opp på Zwift, men jeg opererer med tre skjermer. Den ene er på laptopen der selve programmet går og jeg følger med på løypa. Så har jeg en skjerm som er linket til Zwiftpower slik at jeg hele tiden får live-oppdatering med stillingen i rittet. På den siste skjermen har jeg på sendingen fra Zwift Esport Direkte der jeg kan høre kommenteringen av rittet. Men jeg slår ned lyden på den og hører på musikk når jeg synes det blir nok snakk.
Hva: Zwift-ritt av alle slag Hvordan: Oppvarming på cirka 20 minutter inkludert et 10-minutters drag på lavterskel og ett 5-minutters drag på terskel før rittstart. Typen ritt varierer med hva som arrangeres når økta skal gjennomføres, men normalt pluss-minus en time på i3 til i5-intensitet. Avslutt med cirka 15 minutter rolig sykling på lavterskelwatt. Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Du får trent på det å sykle ritt, følge rykk og napp, støting og spurter samtidig som du får godt fysisk utbytte av innsatsen. Treningseffekt/utbytte: Øker både aerob utholdenhet og anaerob kapasitet Hvor ofte: Minst en gang i uka Dette trenger du av utstyr: Sykkel og smartrulle, laptop og Zwift-konto. I tillegg er det fint med en god vifte og ekstra skjerm(er) slik at du kan følge ditt eget ritt på flere måter. Musikk er også hyggelig.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.