FOKUSERT: De aller fleste sykler på velodromen fordi det er gøy. Nora Tveit er der for å bli verdensmester. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 5 minutter
Nora Tveit er akkurat tilbake fra Ballerup 3-dagers, en av de største banerittene i verden. Der kjørte hun inn til flere toppresultater, blant annet en tredjeplass i scratch-rittet.
Men hvem er egentlig Nora Tveit, du har kanskje sett henne i TV2-serien «Den tøffe veien»? Vi møter henne ute på parketten i den nye velodromen på Sola.
Ute på velodromen sykler hun i den sponsorprydede drakten til Team Coop-Hitec Products, åpenbart langt mer erfaren enn alle de andre. Selv om hun bare er 18 år, har hun allerede rukket å ha et aktivt baneliv.
I området like vest for Sola Arene finner vi en liten utendørsvelodrom. Den ligger ved Hålandsmarka, og der begynte det som i dag virker som starten på en karriere.
– Jeg har en far som har vært opptatt av banesykling, og jeg syklet på minivelodromen fra jeg var ni til 14 år. Etterhvert ble jeg med på samlingene som forbundet arrangerte i Odense. Jeg merket fort at dette var noe jeg likte, og jeg ble med danskene på ritt, forteller hun.
Vi prater med henne i Riders-D den D-formede arenaen der utøverne oppholder seg mellom økter. Snart skal de sitte der på rulle og holde bena varme, mens de venter på nye øvelser. Det første Norgesmesterskapet som arrangeres innendørs avvikles i slutten av oktober, når du leser dette har Nora trolig flere medaljer rundt halsen.
– Da jeg og far, som også er treneren min, var ute og reiste, var det en del landeveisritt vi skulle innom i utlandet. Da fant vi også noen baneritt i nærheten. Nå er jo den egentlige banesesongen om vinteren, og vi fikk etterhvert en grunn til å reise da også. Det har jo blitt mye reising.
– Går det an å satse på banesykling i Norge, uten en velodrom?
– Jeg tror nok jeg hadde satset bane uansett. Men det er slitsomt når en kommer til store ritt der konkurrentene er godt forberedt, og så har du ikke syklet bane på to måneder. Men hvis du har nok driv innvendig, har i hvert fall jeg klart å holde ut i fire år uten bane i Norge.
– Hvordan kombinerer du både landevei og bane nå i dag?
– Jeg sykler til daglig på et profflag, og jeg har jo lyst å fortsette med landevei. Jeg planlegger å satse 50/50 fremover, men nå skal jeg fokusere mer på bane om vinteren, sånn at det ikke blir så mye om sommeren. Nå handler det mer om å finne de rittene som passer begge sesongene.
– Hvilke øvelser av de nærmest utallige øvelsene satser du på?
– Jeg satser på den banegrenen som heter omnium. Den består av fire øvelser, og tre av dem kjører jeg også som enkeltøvelser.
– Kan du forklare omnium kort?
– Omnium er er en mangekamp med fire øvelser, der du får ulike poeng for hver øvelse. Du har scratch, det er en fellesstart der den som kommer først til mål vinner øvelsen. Så har du også et temporitt, der førstemann over mål hver runde får ett poeng. Det er også et eliminasjonsløp, der den som er sist blir tatt ut annenhver runde, og til slutt har du poengritt. Da får du spurtpoeng hver femte runde. Det er i poengrittet du kan hente mest poeng, om du har tapt tidligere.
– Hva vil du si at du er best på?
– Min spesialitet er spurt. Eliminasjon har jeg klart å heve meg i, men der må du være både god og heldig, det er ikke helt lett å si hva jeg er best i akkurat nå.
– Du nevner ikke poengløpet, det bør vel passe en spurtsterk rytter?
– Problemet mitt at jeg ikke har samme kapasitet som de beste. I poengløp er det mange akselerasjoner og spurter, og i verdenstoppen er ikke poengritt der jeg hevder meg best. Kommer du ned på nivå kan jeg få noe ut av det.
Nora går av og på banen, og er nesten alltid på rulla mellom slagene. Innimellom prater hun med trener Stein Ørn om begreper og økter vi ikke helt forstår noe av, og læringen ser ut til å gå begge veier. Det er helt åpenbart at hun ikke er her bare for lek og moro, ambisjonene er klokkeklare.
– Du ser jo at de som deltar på landeveisritt og baneritt i dag er mange av de samme personene. Så det går fint å satse på begge deler. Jeg vil ikke velge det ene eller andre. Enhver syklist har som mål å bli best, og det er mitt mål også. Vi får se hvordan det utvikler seg på bane og landevei.
– Hva legger du i å bli best?
– Verdensmester. Det er gøy med en pallplass, men det er den trøya du vil ha.
Nora Tveit
Proffsyklisten syklet i år sin første sesong for Team Coop-Hitec Products, og har kontrakt med laget også i 2022.
Nora Tveit er et stort spurttalent, og ble i sin første sesong som senior Norgesmester i gateritt.
Hun satser i dag like mye på bane som på landevei. Allerede som 14-åring viste hun frem sitt store banetalent, da hun vant samtlige øvelser i klassen jenter U17 i Winterbahnrennen i Frankfurt.
Hun har også flere NM-medaljer som junior, flere av dem i svært ung alder. Hun syklet Junior-EM og VM på bane i 2019, samt U23 i år.
Født: 19.12.2002
Klubb: Stavanger Sk
Lag: Team Coop-Hitec Products
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.