TRENING: Monica Storhaug under trening på velodromen i Sola Arena. Om litt over 14. dager skal det sykles for alvor. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 5 minutter
Når tempo- og langdistansespesialisten Monica Storhaug (Asker CK) leier velodromen på Sola den 7. november, er regnestykket enkelt. Greier hun å holde 41,9 kilometer i timen i snitt i 12 timer, setter hun intet mindre enn ni verdensrekorder på en og samme dag.
Ektemann og trener, Anders Bernhoft, har meldt opp Storhaug til ni verdensrekordforsøk i ultrasykling.
– Distansene der rekordene står for fall, er ny bestetid på 100 kilometer, 200 kilometer, 300, kilometer, 100 miles, 200 miles og 300 miles – i tillegg går hun også for distanserekord i antall kilometer syklet over 6 og 12 timer. I tillegg har hun også blitt meldt opp til rekord på distansen 500 kilometer, forteller Bernhoft.
– Det mentale blir det tøffeste. Kroppen er klar. Det å gå utpå her og tenke at det er 11 timer og 59 minutter igjen, det er fryktelig langt frem i tid, forteller Storhaug.
Nå er hun ute på parketten i Norges nye velodrom, der hun sammen med Anders Bernhoft, i tillegg til tidligere Joker-proff Reidar Borgersen, forbereder seg til rekordforsøket. Borgersen skal hjelpe til med alt fra aerodynamikk til linjevalg på parketten, mens Bernoft får mer praktiske oppgaver underveis.
DISPOSISJON: Monica Storhaug skal kjøre rekordforsøk på temposykkel. Et strengt regelverk for mat og drikke gjør gjennomføringen krevende. Foto: Henrik Alpers.
– Nå har vi øvd på å lange, og jeg er blitt glad i banen. Vi har lekt med tall og watt, for å finne ut hva slags fart jeg må holde, og så må jeg bare prøve om det stemmer, og det gjorde det vel egentlig ganske greit, forteller hun om dagens økt.
Dagens trening har handler om å bli kjent med banedekket, idealkurver, inneklima og flere andre problemstillinger som skal løses.
– Jeg synes det var en veldig god opplevelse i dag. Da det hadde gått en time, hadde jeg bare lyst å kjøre mer.
– Hva er det som føles bra? Kropp eller hode?
– Alt. Hele greia. Det er lett å snakke om å planlegge noe slikt når det er et halvt år igjen, men når det begynner å bli tre uker igjen, begynner jeg å grue meg. Jeg har bestemt meg nå for at den første timen er oppvarming, og så skal jeg begynne.
Utfordrende regelverk
Rekordene som skal settes, er rekorder registrert i det internasjonale ultrasykkelforbundet, et forbund som har lite med UCI, det internasjonale sykkelforbundet å gjøre.
Tidligere rekorder Monica har satt, har vært gjennomført utendørs. Men nå, skal alt gjøres inne på velodromen på Sola. Det er strenge regler for hva som er tillatt i en velodrom og ikke, og for å gjennomføre rekordforsøket har hun ikke bare leid hele hallen, hun må også søke om dispensasjon fra diverse regler, i tillegg til å løse flere praktiske utfordringer.
Ultrarekordene skal settes på en vanlig temposykkel, noe som i utgangspunktet ikke er tillatt på en velodrom. For å unngå oljesøl fra kjede eller lignende, er det kun tørrvoks som er tillatt på kjedet.
Det aller mest kompliserte er trolig mat, drikke og toalettbesøk. Alt av søl på parketten er strengt forbudt, og i banesykling er det ikke engang tillat å ha noe på lommen. Heller ikke Storhaug får dispensasjon fra mat- og drikkereglementet.
Det betyr at langing må gjøres i fart, enten det er snakk om mat eller drikke. Flasker og tomme gelposer må så kastes i et nett langs den ene langsiden.
LØPETRENING: Anders Bernhoft løper langs Cote d'Azur for å avlevere drikke. Foto: Henrik Alpers.
Brutal gjennomføring
Monica vil starte rekordforsøkene allerede klokken fem om morgenen lørdag om to uker, først klokken fem på ettermiddagen er resultatet klart.
Bernhoft mener flere rekorder vil slås, men om det går så bra at Storhaug sykler 500 kilometer er mer uvisst.
– Så vet vi også det at på lange ritt går farten alltid ned. Du klarer ikke justere farten opp på de siste tre timene. Du må starte litt i overkant, for det er bedre å starte hardt å dale enn rolig å dale, fargen går ned uansett.
– Men er det mulig?
– Hun er godt trent. Før været ble dårlig, var fokuset på å kjøre lenge på temposykkel. Hun kjørte en strekning hjemme som er 8 kilometer. Hun kjørte den 17 mil, bare for å ligge der å kjede seg.
Mentalt krevende
– Da jeg ble verdensmester forrige gang, var det på en 28 kilometer lang runde i ørkenen i USA. Der var det masse folk i løyp og fullt av tilskuere, det blir noe helt annet. Her er det den svarte stripen jeg skal fokusere på, forteller Monica.
At det er det mentale som blir det mest krevende er noe hun stadig trekker frem, men kanskje på en litt annen måte enn en skule tro. – Det er faktisk mest det at en før eller siden heller vil gjøre noe annet. Men selvsagt gjør det vondt også, det skal jo gå hardt. Det er ingen kosetur.
– Når er det aller verst?
– Jeg har gjort dette to ganger før, og jeg vet at et eller annet sted på midten lurer jeg på hva jeg driver med. Når jeg har syklet mellom fem og syv timer er jeg i ingenmannsland. Da kan jeg hverken telle opp eller ned, sier hun.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.