Bjørn (60) med oppsiktsvekkende tid under bane-NM: Raskere enn ungdommene
Bjørn Andersen (60) syklet på bane første gang under NM i 2021 og ble nummer to. Da bestemte han seg for å ta grep. Prestasjonene til 60-åringen under årets mesterskap i desember var oppsiktsvekkende.
LYNRASK VETERAN: 60 år gamle Bjørn Andersen har fremdeles rikelig med krutt i beina. Foto: Jon Petter Nordbø
Lesetid: 5 minutter
SOLA ARENA: Ikke nok med at Bjørn var overlegen i sin egen aldersklasse; På 200 meter flying hadde han raskere tider enn de aller fleste i de yngre aldersklassene.
I NM syklet han de 200 meterne på tiden 11,670 sekunder, noe som tilsvarer imponerende 61,69 km/t i snitt. Den tiden hadde, ifølge Andersen, vært nok til pallplass under forrige master-VM.
– Jeg vet jeg har mer inne, for jeg har vært nede på 11,4-tallet på trening, sier forteller han til Landevei.
Totalt sett var det bare tre mastersyklister i alle aldersgrupper som hadde raskere tid enn veteranen, som til daglig sykler for Sandnes Sykleklubb.
Vi måtte høre med Andersen om hva som var hemmeligheten bak de bemerkelsesverdig tidene han har prestert på de korte distansene. Det er ikke hver dag en 60-åring så til de grader setter den yngre garde på plass.
I tillegg skjedde det i en øvelse som i hovedsak setter krav til styrke og eksplosivitet - egenskaper som vanligvis forbindes med yngre rytter.
– Jeg må kanskje gi en takk til min gamle fotballtrener Sven Høyland i Bø Idrettslag, uttaler Andersen ettertenksomt.
– Han fikk oss til å trene mye styrke i lårmuskulaturen. Jeg gikk opp to buksestørrelser da vi trente styrke i ungdommen.
Ringrev
Andersen er nemlig født og oppvokst i Bø i Vesterålen, stedet som i dag er mest kjent for å lokke rikfolk med kutt i formueskatten.
– Jeg er født i Norges Monaco, smiler Andersen gjennom den robuste barten.
I oppveksten var det mest fotball og ski det gikk i, Bjørn likte å være i bevegelse. I tillegg gav idrettsmiljøene en trygghet og et samhold som han lærte å sette pris på.
Etter tre år med studier i Narvik flyttet han og kona til Stavanger i 1989. Begge fikk jobb i oljenæringen, og har holdt på med det frem til nå. I starten drev han mest med undervannsrugby og dykking som treningsform, men i 2003 deltok han i Nordsjørittet for første gang.
– Det var naboen som utfordret meg til å begynne med sykkel i 2003. Jeg lånte en terrengsykkel og deltok.
Av de omtrent 1000 deltakerne endte Bjørn ganske så nøyaktig på midten.
– Etter det ble det mer og mer sykling. Særlig på terrengsykkel, forklarer han.
Han har totalt deltatt 17 ganger i Nordsjørittet, hvor en habil 27. plass inkludert eliteklassen er den beste plasseringen.
Inspirert av Knut Knutsen
– Når det ble klart at vi skulle få en egen velodrom på Sola var jeg ikke i tvil om hva jeg skulle gjøre. Jeg husker godt Knut Knudsens OL-gull i 1972 og har hatt lyst til å prøve banesykling i siden den gang, forklarer han engasjert.
Hans første ritt på banen skjedde under master-NM i 2021, hvor han tok med seg en annenplass. Den hadde han lyst til å forbedre, og forbedring ble det.
Når årets mesterskap var over satt Andersen igjen med hele fem gull.
– Familien var tilstede og hadde kledd seg i egne fan-skjorter, så det var virkelig stas å innfri, smiler han.
– Det er virkelig gøy, det har blitt et ordentlig fint miljø. Alle snakker med alle, og alle hjelper hverandre med små og store ting.
Hemmeligheten
Det er ikke vanskelig å holde praten med Bjørn i gang – det flyter av seg selv. En holder nesten på å glemme det vi har kommet for å finne ut av: hemmeligheten bak de imponerende sprint-tidene til 60-åringen.
Andersen er ikke vanskelig å få på glid, det er ikke snakk om noen hemmelighet, ifølge han selv. Men jevn og kontinuerlig trening det siste året.
– Likevel er det en stor endring jeg har gjort det siste året. Jeg har begynt å trene to faste økter med tung styrketrening i uken i tillegg til sprintøkter og jobbsykling.
– Fremgangen har vært formidabel på dette året, sier han – og gir store deler av æren til Anders Oddli og Sebastian Kartfjord som har veiledet ham i styrketreningen.
– Watten på 8-sekunder all-out har gått opp med 16%, og i ettbeins beinpress har jeg fordoblet belastningen på det ene året.
I tillegg har de faste sprint-treningene hatt mye å si for den taktiske og tekniske utførelsen.
– Når vi trener er det mye simulering av ritt. Det gjør at jeg føler meg forberedt når rittene kommer, nå vet jeg hva jeg skal gjøre, sier Andersen, som ikke har noen planer om å gi seg enda.
– Dette kan jeg holde på med i mange år. Jeg er 60 år og har aldri vært i bedre form.
Med den lynraske tiden på 200 meter, er det nå blitt snakk om å delta i master-VM neste år.
– Vi er noen som snakker om å reise. Mesterskapet skal foregå på den kjente velodromen i Manchester. Men det er ikke helt avklart enda, avslutter Andersen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.