NORSK MEDALJEHÅP: Anita Yvonne Stenberg ser på seg selv som en joker i Paris. En medalje fra søndagens omnium kan være nok til å snu opp ned på hennes karriere. FOTO: Cor Vos
Lesetid: 10 minutter
– Jeg tror det ville ha betydd veldig mye for norsk banesykling, både med tanke på rekruttering og framtida, om jeg skulle klare å ta en medalje i Paris nå, sier Anita Yvonne Stenberg til Landevei.
Etter hennes framganger de siste årene, kombinert med nyreiste velodromer både på Sola og i Asker, mener hun endelig idretten i hennes hjerte har begynt å få en oppsving også her hjemme.
– Asker er litt i vinden og fikk mye oppmerksomhet etter det «kjendis-programmet» på velodromen (TV 2 programmet «Velodromen Kjendis med Dag Otto Lauritzen, vår anm.). De fikk inn mange nye bookinger fra folk som hadde lyst til å prøve seg på banen etter det.
– Tar man en OL-medalje, så får folk litt innblikk i hva sporten går ut på. De synes kanskje det ser kult ut og vil prøve det selv. Så derfor tror jeg en medalje hadde vært veldig positivt for norsk banesykling, sier hun på telefon fra Paris.
– Enorm drivkraft
Mest hadde det selvsagt betydd for Stenberg selv. Hun er så til de grader en «self made woman» innenfor idrettens verden, og tok tidlig valget med å flytte ut til Danmark i søken etter en arena å trene på.
Etter mange år som spydspiss for banesykling i Norge, har hun plukket med seg VM-bronse i poengløp (2020), EM-titler i Scratch (2022) og poengløp (2023).
Anita Stenberg reiser til OL i Paris for å ta medalje. Ett enkelt tannhjul eller et par skotrekk kan være avgjørende.
Og i mars hentet hun hjem EM-tittel i Omimum fra nederlandske Apeldoorn. Det har sendt henne videre inn i favorittsjiktet foran samme øvelse som sykles søndag i Saint-Quentin-en-Yvelines-velodromen.
– Anita er vårt største medaljehåp på sykkelsiden totalt sett. Hun kommer helt sikkert til å kjøre et godt ominum, så får vi se hva det holder til, sier sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund.
På grunn av manglende akkreditering var han nødt til å reise hjem fra lekene før drammenseren skal i aksjon. Svensken vet imidlertid at hun er i trygge hender i regi av hennes danske trener Kenneth Berner.
Falk er meget imponert over hvor langt Stenberg har klart å komme innenfor banesyklingens verden.
– Hun har en enorm drivkraft. Hvis du skal lykkes innenfor idretten, må du ha en indre drive. Hun har ikke de beste økonomiske forutsetningen, og er heller ikke vant til det. De som satser mest har et helt annet apparat rundt seg, og trenger ikke å gi avkall på så veldig mye.
– Anita flyttet til Danmark og tok tak i karrieren selv. Det er imponerende hva slags drivkraft hun har. Hun har blitt europamester ved flere anledninger og har gjort det godt i omnium ved flere anledninger i Nations Cup. Ettersom Katie Archibald heller ikke kommer til start, tror jeg mulighetene hennes er gode, sier Falk.
Får desidert mest støtte
Cykleforbundet er sammen med Olympiatoppen svært viktige bidragsytere bak Stenbergs olympiske drøm.
For å snu det på hodet: Uten pengestøtte, ingen norsk deltakelse på velodromen i Paris. Så enkelt og brutalt er det.
– Hva betyr det for deg at du får økonomisk støtte inn i OL-sesongen?
– Nei, det betyr jo at man har muligheten til å satse. Det hadde vært helt umulig for meg å gjøre dette ved å stå kun på mine egne bein. Det er ikke noen store lag innenfor banesykling, så man har ikke noe annet sted å gå. Uten støtte fra OLT og forbundet, hadde det ikke vært mulig. Du kommer deg ikke til EM, OL og VM, og får ikke med deg de store tingene om man ikke har støtte fra sitt nasjonale forbund, påpeker hun.
Norges Cykleforbund er inne i et vanskelig finansielt år, og har fått kritikk for utviklingen fra forskjellig hold. Ingen skal imidlertid tvile på at de ikke snur de steinene de kan for å plassere Stenberg i posisjon til et toppresultat i Paris.
– Vi har sammen med Olympiatoppen vært inne og støttet henne med betydelige beløp. Hun er den som har hatt desidert mest prosjektstøtte blant våre utøvere, sier Falk.
Det dreier seg blant annet om lønn til trener Berner og midler til en rekke kostbare reiser til konkurranser i Australia, Hong Kong og Canada.
– Hvor store summer dreier deg seg om?
– Det har dreid seg om 700 000 kroner de siste årene, og rundt 800 000 i støtte i år, når vi er inne i OL-sesong. Så det er et stort bidrag fra vår side, forteller han.
– Hun er 31 år nå. Hvis hun skulle klare å ta et OL-gull i omnium i Paris, hva tror du det vil ha å si for resten av karrieren hennes?
– Tar du et OL-gull får du enorm oppmerksomhet og eksponering. Verdien stiger for deg som utøver, og det vil helt klart bety veldig mye. Jeg tror helt sikkert at hun tenker fire år fram tid til OL i Los Angeles. Dersom hun skulle klare målet om gull allerede nå, vil det åpne dører mot nye sponsorer og det vil gjøre alt rundt lettere. Det vil være mulig å kjøpe alt det beste av utstyr og så videre. Men først og fremst tror jeg det ville være en enorm inspirasjonskilde for henne selv og satsinga videre, sier han.
Skyver favorittstempelet over på Valente
Stenberg selv er inne på samme spor som sportssjefen når spørsmålet om hva en OL-medalje hadde betydd for henne personlig blir stilt:
– Det ville naturligvis ha betydd mye. Det er nok en drøm mange idrettsutøvere går rundt med, så å klare det – vil være å få en personlig drøm som går i oppfyllelse. Det vil nok også bidra til å sikre framtida for min egen del, svarer hun.
– Og da tenker på større personlige sponsoravtaler?
– Ja, først og fremst den biten der. Det er jo litt som man fanger opp via mediene, for eksempel med (Markus) Rooth (gull i tikamp under OL i Paris, vår anm.) og alle henvendelsene han har fått etter at han tok gull. Det er veldig mange flere dører som åpnes i en kort periode etterpå, mens det hele er ferskt.
Som europamester og med at stadig større forventningspress fra omgivelsene sine, mener Stenberg likevel at hun ikke stiller til søndagens omnium med noe favorittstempel på sine skuldre.
Det skyver hun heller over på tittelforsvarer Jennifer Valente.
– Hun vant denne øvelsen i forrige OL. For det amerikanske laget handler det kun om å reise hjem med en medalje. Alt annet vil være en fiasko. Så hun tror jeg er en man skal holde øye med, ellers tror jeg det er ganske åpent. Det er selvsagt mange som ønsker seg en medalje, men det er kun plass til tre på podiet, uansett. Selv om det helt sikkert er 10 utøvere som hadde fortjent en.
Konkurrent felt av trapp
Som nevnt litt tidligere i teksten er Katie Archibald ute på grunn av et trappefall på hjemmebane som ga henne både brudd i både leggbeinet og ankelen. Det var den skotske jenta som sto i veien for den norske 31-åringen under Track Champions League i fjor høst.
Vårt OL-håp tror hennes fravær vil åpne opp søndagens konkurranse ennå mer:
– Én ting er at det er utrolig kjipt for henne og for britisk sykkelsport. Det var hun som skulle sørge for at det ble medalje i de tre disiplinene hun skulle stille opp i, så det var en skikkelig nedtur. Det er utrolig synd for henne at hun skulle være så uheldig.
– Jeg tror også det vil føre til at vår omnium-øvelse blir mer åpen. Katie er en rytter som var dominant og som tok initiativet underveis. Mange av konkurrentene har tidligere kjørt med en plan om å følge henne, og så skulle hennes krefter sørge for at også de skulle få en god plassering. Nå må de ha en Plan B, så jeg tror det vil gjøre det mer åpent og mer taktisk, sier hun.
Ser på seg selv som en joker
I mangel på et eget lag rundt seg, har Stenberg kun én øvelse å forholde seg til i løpet av lekene.
De siste dagene har hun vært innom velodromen i Saint Quentin-en-Yvelines for å teste underlaget og spionere litt på noen av konkurrentene.
– Jeg har fått fulgt med en del, men det var enklere å følge med hjemme (på Mallorca, vår anm.). Jeg har mer tid der, men jeg har prøvd å få med meg alt som har skjedd på banen. Jeg ser på hvordan forholdene er, om den er rask eller treg, og hvordan det ser ut i konkurransene. I kveld skal jeg se damenes Madison-øvelse, og det gleder jeg meg veldig til. Én ting å se utøverne i lagøvelser, men nå får jeg også se dem i fellesstart. Da kan lese mer ut av form, snittfart og slike ting, forteller hun.
– Vi har snakket om både konkurrentene dine og plukket ut forhåndsfavorittene, men hvor plasserer du egentlig deg selv i dette sjiktet?
– Jeg er nok mer en joker. Alle vet nok hva jeg kan, men det er nok ikke noen som fester stempelet som forhåndsfavoritten på meg. Jeg er nok mer en underdog eller en joker.
– Nå snakker jo vi i pressen høyt om medaljesjanser, hva kommer du til å være fornøyd med selv?
– Jeg har mest fokus på at jeg vil utføre arbeidsoppgavene mine. Dette har jeg diskutert med treneren min og mentalcoachen i Olympiatoppen, så hvis jeg utfører de oppgavene 100 prosent, så vil det også gi meg et toppresultat, sier hun.
– Så du har i utgangspunktet ikke noe spesifikt mål om medalje?
– Jeg var mer opphengt i medaljer tidligere i prosessen. Nå handler det om å utføre arbeidsoppgavene. Jeg får ikke gjort noe med andre form, men hvis jeg klarer å utføre arbeidsoppgavene vi har satt opp, så skal de føre til medalje, svarer hun.
Forsvinnende små marginer
– Det dreier seg om fire intense konkurranser og det er ikke rom for mye feilmargin som kan skille mellom en medalje og en sjetteplass. Kan du si litt om hvor marginalt dette faktisk kan være?
– Det skal ikke mer til enn at du ligger først inn i den ene svingen og ligge an til å vinne det hele. Hvis det da plutselig skulle komme inn en utøver foran og «hun dør» (altså ikke har mer å tråkke med, vår anm.), så kan du bli stengt inne og ende opp som nummer 18. Men det kan jo også skje det motsatt skjer og at man ligger helt bakerst i eliminasjonen, men at jeg om ti meter er foran alle de andre igjen.
– Det må jo også være fryktelig slitsom for hodet å holde oversikt på konkurrentene underveis og samtidig pønske ut en taktisk plan for å avgjøre rittet til din fordel?
– Ja, det er det. Du har ikke et eneste sekund du kan slappe av. Hvis du hører en lyd fra publikum og tenker: «Hva var det?», så kan du være ute. Da har du mistet fokus. Med en gang du gjør det, så smetter alle forbi deg. Så du skal være påskrudd hele tiden. Ikke hvile ett sekund eller en gang se opp på tavla. Det kan være nok til at det er kjørt, sier Stenberg.
PS: Søndagens omnium starter med scratch klokka 11:00. Deretter følger tempo, poengritt og eliminasjon. Det er en intens konkurranseform som er over i løpet av fire timer. OL kan følge via TV Norge eller MAX.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.