/ Sykler

VINDFULLE VENTOUX

Mont Ventoux er en av de mest kjente sykkelbakkene i verden, og skal forseres på dagens etappe i Tour de France.

Sist oppdatert: 14. juli 2016 kl 12.35
VIND: Målgang på dagens etappe har blitt flyttet nedover fjellsiden grunnet sterk vind. Foto: Cor Vos.
VIND: Målgang på dagens etappe har blitt flyttet nedover fjellsiden grunnet sterk vind. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter

I går kveld ble det besluttet at målgang for dagens etappe til Mont Ventoux skulle flyttes 5.9 kilometer nedover fjellsiden, grunnet sterk vind.
 
Vind er en vanlig faktor på Mont Ventoux. "Ventoux", eller "Venteux", kan oversettes til norsk som "vindfull", og vindkast opp mot 300 km/t har flere ganger blitt målt på toppen av fjellet.
 
NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt! 
 
I sin helhet er stigningen 21.4 kilometer lang og har en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.6%. Utenom å være kjent for å være vindutsatt og sitt karakteristiske månelandskap, har Mont Ventoux vært åsted for mange sykkelhistoriske øyeblikk.
 
Tom Simpsons død
Den britiske syklisten Tom Simpson er en av tidens mest suksessfulle britiske syklister. Simpson vant Milano-Sanremo, Flandern Rundt og Lombardiet Rundt, i tillegg til etappeseiere i Spania Rundt og Paris-Nice.
 
På den 13. etappen av Tour de France i 1967 skulle rytterne klatre over Mont Ventoux før målgang i Carpentreas. Med temperaturer opp mot 50 grader var etappen en kraftprøve i seg selv, uavhengig av løypeprofilen.
 

CORVOS_00000557-077
CORVOS_00000557-077

MINNESMERKE: Like før toppen av Mont Ventoux er det reist et minnesmerke for Tom Simpson. Dette er et populært stoppested for mange sykkelturister: Foto: Cor Vos. 
  
Med kroppen full av amfetamin, og brennevin på flaskene, begynte Tom Simpson på klatringen mot toppen av Mont Ventoux. Mot toppen av stigningen begynte Simpson å få problemer med å følge teten. Etter en stund fikk briten problemer med å holde balansen på sykkelen, og til slutt kollapset han på asfalten.
 
Tom Simpson ønsket å fortsette, og fikk støtte av sportdirektøren Alec Taylor. Simpson kom seg på sykkelen igjen og syklet 500 meter før han kollapset på nytt. Denne gangen var han bevisstløs. Etter flere gjenopplivningsforsøk ble Simpson fløyet til et lokalt sykehus. Dessverre sto ikke livet til å redde. Dødsårsaken ble konkludert til å være hjertesvikt foråraket av fysisk utmattelse.
 
Les også: Flere utstyrstester av sykler og utstyr for landeveien
 
Froome avgjør Tour de France
Under Tour de France 2013 hadde Chris Froome tatt den gule trøyen etter en fjelletappe i Pyreneene, tidlig i Touren.
 
Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez og Alberto Contador var Froome sine nærmeste utfordrere i sammendraget, og samtlige hadde et håp om å knekke briten i Alpe-etappene mot slutten av Touren.
 
På den 15. etappen med start i Givors og målgang på Mont Ventoux, skulle imidlertidig utfordrene få seg en klatreleksjon av Chris Froome. Flere ryttere prøvde å angripe i bunnen av stigningen, men alle forsøkene ble nøytralisert.
 

CORVOS_00021660-157
CORVOS_00021660-157

OVERLEGEN: I 2013 knuste Chris Froome konkurrentene opp til toppen av Mont Ventoux. Foto: Cor Vos. 
  
Med sju kilometer igjen til toppen angrep Chris Froome. Med en uvanlig høy frekvens satt han et tempo som ingen klarte å følge. Alberto Contador forsøkte lenge å holde tritt, men fikk svi og endte nesten to minutter bak i mål.
 
Angrepet til Chris Froome var så voldsomt og oppsiktsvekkende at Team Sky måtte ut med SRM-filen til Froome for å avkrefte at han hadde motor i ramma. En video med Froome sin ytelsesdata fra Mont Ventoux kan sees her. Angrepet til Froome kommer rundt 28 minutter ut i videoen.
  
Garate overrasker
Den 20. etappen i 2009 gikk fra Montélimar til Mont Ventoux, og dette var faktisk første gang Tour de France hadde hatt en målgang på toppen av et fjell på nest siste etappe.
 
LES OGSÅ: Fjell i Pyreneene
   
Et stort brudd med blant annet Juan Manuel Garate og Tony Martin gikk tidlig på etappen. Bruddet hadde fire minutter på feltet i bunnen av Ventoux. Bak i hovedfeltet var det mange angrep, som sørget for tempoet gikk i rykk og napp. Dette favoriserte bruddet.
 
Juan Manuel Garate og Tony Martin kjørte etterhvert fra resten av bruddkameratene. Garate var på papiret den beste klatreren og prøvde flere ganger å angripe Tony Martin. Den temposterke tyskeren kom seg imidlertidig alltid tilbake på bakhjulet til Garate, og kjempet tappert oppover fjellsiden.
 
200 meter før mål angrep Garate på nytt, og denne gangen klarte ikke Tony Martin å svare. Dermed tok Garate sin eneste etappeseier i Tour de France, på selveste Mont Ventoux. 
 

CORVOS_00013960-062
CORVOS_00013960-062

TAPRE: Tony Martin og Juan Manuel Garate kjempet hardt for etappeseieren i 2009, selv om favorittene kom halsende bak. Foto: Cor Vos.

Publisert 14. juli 2016 kl 12.35
Sist oppdatert 14. juli 2016 kl 12.35

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen