FINALE OSLOS KLATREKONGE
Programmet søndag 5. oktober:
13:40 Vi dødelige sykler fra Gressbanen i retning Tryvann
13:50 Damefinalistene starter
14:00 Herrefinalistene starter
14:20-14:30 Hail to the King and Queen!
For de som kjenner litt til O2-miljøet i og rundt hovedstaden, er det ingen overraskelse at A-finalen med de tre sterkeste herrene gjennom hele sesongen byr på en duell mellom Carl Fredrik Hagen og Arne Post med henholdsvis 449 og 443 poeng i forkant av finalen. Tredje rytter i finalen er Erik Bohman med 435 poeng.
Revansjoppgjør for gutta
Post har vært et fast innslag i toppen siden oppstart, og han vant 2012-finalen i kamp med nettopp Carl Fredrik Hagen, så nå får Carl Fredrik en mulighet til revansj, sier Martin P. Hoff, ildsjelen bak tiltaket Oslos Klatrekonge, og forklarer er at finalen bringer et taktisk element til sesongens tidsprøver.
– På søndag sykler de mot hverandre og tiden er dermed ikke viktig, så hvordan de sykler taktisk mot hverandre kan være avgjørende. Her har Arne vist kvaliteter tidligere, sier Hoff, som heller ikke avskriver Bohman.
– Erik er et litt ubeskrevet blad, men har vist seg å være en ekstremt god bakkeklatrer og er sannsynligvis den syklisten i Oslo som har syklet flest ganger opp og ned Gressbanen til Tryvann. Dette er hans faste treningsbakke på daglig basis, sier Hoff.
I fjor var det Kristian Oftedal fra Vestre Aker Velo som spurtslo Arne Post i finalen, men han får ikke sjansen til å teste seg igjen mot Post i år. Slik er de brutale reglene.
– Kristian har ikke klart å forsvare seg til årets finale og får dermed ikke være med, noterer Hoff.
Hagen er imidlertid griseklar for finalen og gleder seg til oppgjøret mot Post.
– Jeg sykler søndag ja, sier Hagen entusiastisk, og prøver samtidig å tone ned betydningen av duellen.
– Jeg legger ikke mye i det. Blir bare morsomt og uhøytidelig for min del. Er i bryllup lørdagen, så søndagen får komme som den kommer, legger han til om enn ikke veldig overbevisende.
– Men jeg gleder meg til å møte mange syklister som bruker Strava og konkurrere med kompisene mine, Arne og Erik, gliser Hagen.
Premiereoppgjør i dameklassen
I år arrangeres det damefinale for første gang, og det lå an til et ekstremt tett treveisoppgjør mellom Kristin Falck på førsteplass med 448 poeng, Katrine Hofstad på andreplass med 447 poeng og Siri Hildonen hakk i hæl med 445 poeng.
Hildonen har meldt avbud, og dermed blir det en ren duell mellom de to øverste på lista.
– Det skiller bare ett fattig poeng mellom de og de har så-og-si lik tid opp til Tryvann så det blir spennende å se hvem som har beholdt formen best så sent på høsten, sier Hoff.
Prestisje og litt attåt
I år vanker det også stæsj til vinnerne, utover heder og ære og skryterettigheter.
– Tittelen Oslos Klatrekonge og Oslos Klatredronning kan man skryte av i et helt år! i tillegg sponser Specialized i år konkurransen med svært fine premier til vinnerne, så det får man i tillegg til velfortjent heder og ære, sier Hoff, og legger til at Strava har også sent over noen småpremier fra USA som vi deler ut på søndag, slik som drikkeflasker og luer.
Vokser og utvider
Konkurransen kjøres for tredje år på rad, og nå har deltagelsen har virkelig tatt av. Det er over tre tusen syklister på listene i år, og veldig mange nye, sier Hoff, som tror det er flere årsaker til det.
– Dette skyldes delvis den generelle veksten av brukere på Strava, den nye hjemmesiden til konkurransen (klatrekonge.com eller klatrekongen.com), og også fordi Klatrekonge-konkurransen har økt veldig i popularitet, sier Hoff.
– Dette er tredje året jeg kjører konseptet i Oslo. Jeg jobber mot tiårs jubileum i 2021, sier han ivrig, og legger til at han bare så vidt er blitt varm i trøya.
Nå skal konseptet utvides. Fra 1 januar 2015 lanserer Hoff Klatrekonge-konkurranser i Bergen og Trondheim, så vi håper at konkurransen også blir godt mottatt der.
– Beta-versjon av listene er allerede live på hjemmesiden, sier Hoff.
Startet av ren nysgjerrighet
– Konkurransen startet kanskje mest av en nysgjerrig interesse av å se hvem som var den raskeste syklisten (på Strava) på tvers av de tre mest populære sykkelbakkene i Oslo.
Hoff startet konseptet i begynnelsen av 2012, da ved å gjøre manuelle beregninger som han publiserte på sin egen blogg martinhoff.com, med god hjelp av sin bror som er dataprogrammerer. Nå har de to utviklet et system der alt går helautomatisk ved å trekke data fra Strava en gang i timen.