/ Sykler

SMÅGODT

Det har skjedd mye på komponentfronten de siste årene, og det er gode nyheter for små syklister.

Sist oppdatert: 7. oktober 2014 kl 06.59
FINE DETALJER: Mange produsenter leverer toppsykler i små størrelser, og det er gode nyheter for mange, særlig jenter. Foto: Glory Cycles
FINE DETALJER: Mange produsenter leverer toppsykler i små størrelser, og det er gode nyheter for mange, særlig jenter. Foto: Glory Cycles
Lesetid: 3 minutter

Før var det slik at selv om en kortvokst rytter fant en liten ramme som passet, var ikke det noen garanti for at sykkelen var god i bruk.

Les mer om rammer og geometrier 

Undertegnede er knapt 160cm på sokkelesten, og har prøvd en rekke sykler som teoretisk burde passe, men som er litt for store på viktige punkter. Nå går det an å gjøre noe med det.

For det første er komponentene nå bygget spesielt for å passe til små hender og kortere lemmer. Videre har komponentene også blitt lettere å betjene de siste årene. Spesielt på gir og bremser har det skjedd mye. Nye komponenter krever rett og slett mindre makt for å få skiftet gir.

Start med riktig ramme
En del sykkelprodusenter har utviklet egne rammegeometrier for kvinner, som ofte har lenger bein og kortere overkropp enn menn gitt samme høyde. Disse rammene kan være spesielt godt egnet for de minste av oss.

Les mer om dette i første del av serien om sykler til små ryttere 

Men det går også an å justere litt for kort eller for lang reell avstand fra sete til styre med komponentvalget, sier Petter Gustavsen, som er sykkeltilpasser for blant annet Lars Petter Nordhaug og flere av de norske proffene.

Mindre alle veier
For det første kan en velge kortere krankarmer og kortere stem enn det som er standard på de fleste sykler.

Det finnes også gir-og bremsehendler som er mindre enn standard, og det går an å få hendlene justert nærmere styret, slik at personer med små hendler rekker fram til bremsen og girene fra alle posisjoner på styret.

Setet kan flyttes framover på railsene, slik at distansen til styret reduseres. Slike justeringer kan bety forskjellen mellom ubehag og skader og en god sykkelfølelse, men de har sine begrensninger.

Flytter en setet for langt framfor kranken, øker belastningen på knærne og en kan pådra seg skader. Flytter en setet for langt bak kranken, vil en bruke hamstring muskelen for mye og en får et mindre effektivt tråkk, forklarer Gustavsen.

Når vi først er inne på det med seter, så er det mye å si om det også. Her gjelder ordtaket om at smaken som baken: Den er delt. Men får du feil sete, kan det føles som at setet prøver å dele hele deg – opp igjennom ryggen. Smale stomper trenger smale seter, og de smaleste ligger på 110mm, men det er sjelden å finne i damemodeller. For de av oss som har slike små stomper, blir det en tradeoff: Enten å sitte på noe som føles som en svær planke, eller se seg om etter et herresete som kan fungere.

Breiskuldra som en hoggorm?
For de av oss som er breiskuldra som hoggormer kan et smalt styre være forskjellen på liv og død. Eller i hvert fall numne hender og vonde nakker.

Standard styrer er 42cm brede, mens noen produsenter kommer med styrer helt ned i 36cm. På de minste damesyklene er 36cm gjerne standard, blant annet hos Specialized.

Slik finner du rett styre: Mål avstanden mellom skuldrene fra midten av skulderleddet, ikke utsiden av skulderen, for å finne rett bredde.

Og med både ramme og komponenter på stell, er det bare å sæla på med stilig habitt. Følg med på del 3

Publisert 7. oktober 2014 kl 07.00
Sist oppdatert 7. oktober 2014 kl 06.59

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen