/ Sykler

Det ypperste av Flandern

Den 98. utgaven av Flandern Rundt inneholder sytten hellinger på veien fra Brugge til Oudenaarde. Hele verdenseliten er samlet i Belgia for å måle krefter. Kun den sterkeste kan heve hendene over hodet og kalle seg kongen av den belgiske klassikeren.

Sist oppdatert: 4. april 2014 kl 21.31
GOD KOK: Det mangler ikke på stemningen under Flandern Rundt. I timene før rytterne kommer blir publikum fôret med pommes frites, øl og majones. Foto: Cor Vos
GOD KOK: Det mangler ikke på stemningen under Flandern Rundt. I timene før rytterne kommer blir publikum fôret med pommes frites, øl og majones. Foto: Cor Vos
Lesetid: 7 minutter

- Startlisten til Flandern Rundt finner du her.
- Sjekk hvordan det har gått i rittet de siste årene her.
 
- Usikker på hvilken øl du skal handle inn før søndagen? Les vår ølguide til Flandern Rundt her. 
 
De vindblåste slettene, det dystre været og de stupbratte åsene preger det flamske landskapet. Gjennom åkrene, mellom de simple, belgiske murhusene og inne i de eldgamle skogene ligger veiene som har vært med på å forme den knallharde flamske sykkelkulturen. Veiene er selvfølgelig kledd av brostein, et underlag kun noen få syklister virkelig mestrer. "Flandern Rundt er noe av det mest brutale man kan sykle, men noe av det fineste man kan vinne.", sa sykkellegenden Sean Kelly på spørsmål om hvordan han ville karakterisere den belgiske klassikeren. Flandern Rundt er den største festdagen i Belgia. Hundretusenvis av gale sykkelfans møter opp for å spise pommes frites, drikke øl og heie fram heltene sine. Syklistene lider og knekker seg opp de bratte hellingene med hylende tilskuere kun en hårsbredd fra løypetrasèen. Det er lidenskap og lidelse om hverandre. Det er kappestrid. Det er noe av det aller største. Det er Flandern Rundt.

 
Løypen:    
       
Siden 1998 har starten vært lagt til kanalbyen Brugge, mens målgangen, for tredje gang på rad, finner sted i Oudenaarde. Rittledelsen høstet mye kritikk for fjorårets trasèe, ettersom det var mange lange og flate partier mellom hellingene. Rytterne var redde for å angripe for tidlig, og det ble for stort fokus på de to siste hellingene Oude Kwaremont og Paterberg. Oude Kwaremont og Paterberg er fortsatt de to siste hellingene i årets ritt, men arrangøren har lagt inn flere hellinger i forkant, noe som kan føre til en mer intens og spennende finale. Koppenberg er av mange regnet som den hardeste hellingen og kommer bare 45 kilometer før mål. Dette gjør at Koppenberg kan få en mer sentral rolle en det som har vært tilfelle de siste årene.  En intens finale vil være svært attraktivt for publikum og mange outsidere vil øyne muligheten til å angripe tidlig og sette press på de store forhåndsfavorittene. Når rytterne er over Paterberg for siste gang er det ca 13 kilometer flatt inn til mål i Oudenaarde. 
     
Her er hellingene vi tror blir mest avgjørende i årets ritt:

Helling #

Km til mål

Navn

Lengde (m)

Stigningsprosent

Maksimal stigningsprosent

10

54,6

Oude Kwaremont (2.gang)

2200

4,2

11

11

51,2

Paterberg (1. gang)

400

12,5

20

12

44,6

Koppenberg

600

11,6

22

16

16,7

Oude Kwaremont (3. gang)

2200

4,2

11

17

13,3

Paterberg (2. gang)

40

12,5

20

  
    

LØYPEPROFIL: Klikk på bildet for å se løypeprofilen til årets ritt.
    

Favorittene:
  
Tom Boonen:
Hjemmefavoritten har vunnet rittet tre ganger tidligere og kjenner dette området like godt som sin egen bukselomme. Tom Boonen hadde en lovende start på årets sykkelsesong, og det er lenge siden sykkelfansen har sett en så våryr "Tomeke". Alikevel har det de siste ukene ikke gått helt veien for den belgiske yndlingen. Han måtte droppe Milano - San Remo på grunn av personlige årsaker. I E3 Prijs kjørte han inn til en 11. plass, men slo hånden sin kraftig i en velt underveis i rittet. I Gent - Wevelgem spurtet han inn til en femteplass, men klassikerresultatene til nå er ikke nok til å bekrefte at "Tornado-Tom" er i storform før søndagens ritt. Klarer han imidlertidig å følge Fabian Cancellara og de andre avgjørende angrepene har han store muligheter med sin hvasse avslutning.
   
Fabian Cancellara:
"Spartacus" har hatt en strålende vårsesong, med en sterk andreplass i Milano - San Remo som høydepunkt. Fjorårsvinneren må finne seg i å være den største favoritten til årets utgave. Vi har derimot sett tidligere at kounkurrentenes markering av Fabian Cancellara åpner for outsiderene (les Vansummeren i Paris - Roubaix) og at de virkelige forhåndsfavorittene kun blir sittende å skue på hverandre. Det vil være avgjørende for konkurrentene å følge sveitseren når han angriper. Det er forventet at Cancellara kommer til å angripe på Paterberg som han gjorde i fjor. Får han luke på den siste bakketoppen passer den flate avslutningen han perfekt. Den temposterke sveitseren var uheldig i E3 Prijs, men fikk alikevel vist at han er i storform, og han skal bli vanskelig å hamle opp med i årets Flandern Rundt.
   
Peter Sagan:
Den unge ypplingen har herjet med World Tour-feltet i en årrekke, men mangler alikevel den store klassikerseieren. Det er dog store muligheter for at den kommer allerede på søndag. Slovaken er råsterk i brosteinsbakkene, og har en knallsterk avslutning som få klarer å matche. Sesongstarten har vært upåklagelig for Peter Sagan, og med seier i generalprøven E3 Prijs, har han vist at han har storformen inne i forkant av Flandern Rundt. I de to siste utgavene har han derimot vært litt ivrig og brukt unødvendig mye krefter på slutten av rittet. Klarer han å være smart og time angrepet perfekt, skal han være en vanskelig mann å ha med å gjøre. 
  
  
Outsidere:
 
Sep Vanmarcke:
Vanmarcke tok andreplassen i Paris - Roubaix forrige sesong og viste at han tilhører toppsjiktet av brosteinsryttere. Sep har kjørt en svært solid vårsesong og har vært topp fem i fire belgiske semi-klassikere så langt denne sesongen. Det er ingen tvil om at denne karen er i form og klar for kamp på søndag.
 
Greg van Avermaet:  
Har hatt en litt stang ut vårsesong, men alikevel klart å vise at han er i storslag. Andreplass i Omloop Het Nieuwsblad og sterk kjøring i E3 Prijs gjør at den knallsterke belgeren ser ut som det sterkeste kortet til BMC før brosteinsklassikerene.
 
Niki Terpstra: 
Det er mange på Omega Pharma - Quick Step som banker på døra om Tom Boonen har en dårlig dag. Niki Terpstra er en av dem.  Han har vist over mange år at han er uvurderlig hjelperytter i klassikerene. Terpstra er både temposterk og erfaren i slike løp, og er en reell utfordrer
 
Alexander Kristoff:
Kristoff var topp ti i Milano - San Remo, Flandern og Roubaix i fjor og imponerte en hel sykkelverden. I år har han allerede vunnet Milano - San Remo, og med det vist at har tatt steget opp blant de store. Kommer det en større gruppe samlet inn til Oudenaarde, er det slettes ikke umulig at det blir nok en norsk monumentseier. 
 
Geraint Thomas: 
Thomas har blitt mye sterkere i bakkene denne sesongen og viste seg nylig fram i E3 Prijs. Thomas har en sterk avslutning, men er kanskje ikke sterk nok til å følge de aller beste når de angriper. Har han litt flaks og spiller kortene riktig er han en farlig mann.
 
John Degenkolb:
Den lynraske tyskeren har lenge vist at han både takler lange distanser og tøffe klatringer. En utrolig farlig mann å ha med hvis det skulle bli en liten gruppe som kjemper om seieren inn mot målstreken. Denne mannen gir seg ikke før han er i mål.
Jürgen Roelandts:
Roelandts kjørte et taktisk perfekt løp i fjor og ble belønnet med en tredjeplass. Jürgen har vist denne våren at han er i form. Spiller han kortene sine riktig kan han fort gjøre et nytt superløp på søndag. Jürgen Roelandts har en sterk avslutning og er en mann å se opp for ved en eventuell spurt.
   
   
Visste du at?
 
- Med seier i årets ritt vil Tom Boonen ha vunnet Flandern Rundt fire ganger og med det bli den mestvinnende rytteren i rittets historie. For øyeblikket deler han førsteplassen med Fiorenzo Magni, Achiel Buysse, Eric Leman og Johan Museeuw  
   
- Dag Otto Lauritzen har beste norske plassering med en tredjeplass fra 1989.
  
-Søndagen Flandern Rundt avholdes er ofte en av de travleste dagene for det belgiske politiet. Entusiastiske belgiere med litt innabords råkjører rundt på sideveiene for å få sett heltene sine flest ganger. Noen kommer seg unna, mens andre drar hjem med saftige fartsbøter.
 
  
- Rittet sendes live på Eurosport fra kl 1230 og på TV2 fra kl 1200 
 
 
Se høydepunkter fra fjorårets ritt.


 

Publisert 4. april 2014 kl 21.31
Sist oppdatert 4. april 2014 kl 21.31

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen