– Det er høyt nivå på alt i Norge, enten du kjører ritt eller går turrenn. Da kan du ikke stille på startstreken med wienerbrød i bånn, sier Sondre Bolstad, som sykler for ekspresslaget til Lillehammer CK og ambisjoner om å vinne Lillehammer-Oslo i juni.
Det handler selvfølgelig om prestisje, ikke minst innad i troppen.
– Vi har mye interne konkurranse i laget. Jeg har drevet og knivet med en lagkompis på Furusjøen Rundt trippelen, og det snakker vi mye om. Jeg vant trippelen med halvannet minutts margin etter tre konkurranser i fjor. Men han slo meg med 10-11 minutter på rennet nå i vinter, så det må se å gjøre noe med, forteller Bolstad, og understreker at han ikke helt har mistet gangsynet.
– Det står jo ikke om liv, da. Jeg kan ha veldig lave skuldre hvis jeg driver på for meg sjøl, men når vi sykler for laget, da vil man ofre det man kan for at det skal bli best mulig resultat.
Saken fortsetter under
SONDRE BOLSTAD vant Furusjøen Rundt trippelen 2014 med totaltid 6:31:47 og halvannet minutts margin til lagkameraten Jon Odden (til venstre). Geir Inge Støve (til høyre) ble nummer tre. Foto: Furusjøen Rundt
Amatørene satser mye, trener hardt og veldig godt, og stadig blir proffere i måten de angriper prosjektene på. Bolstad er en av dem som trener som en halvproff idrettsutøver og samtidig jobber som en helt og studerer på siden.
Bolstad er ingen skaptrener. Han innrømmer villig at han legger ned en god del innsats i treningstøy, særlig når det blir bart på asfalten.
– Treningen i vinter har blitt litt forskjellige ting. Det har vært både ski og spinning, og noen av gutta på laget har syklet ute også i vinter. Jeg er ikke helt der, altså. Men fra april og framover blir det for 10-12 timer i uka eller bedre, og fra Enebakk Rundt og utover blir det i hvert fall 15 timer, sier Bolstad.
På et år er det fort 550 timer.
– Det blir timer når du tråkker, men det gjør seg jo ikke sjøl når du skal sykle på Expressen, sier Bolstad, som ikke syns han forsaker så mye ved å legge ned mesteparten av fritida på trening.
– Noen ville vel si jeg ofrer en del, men vennekretsen er jo stort sett treningsfolk, så jeg slår to fluer i ett smekk der og får dekket det sosiale behovet. Jeg er ferdig med å drikke meg dritings hver helg for å si det sånn, sier Bolstad.
Dessuten trener Bolstad mot både hel og halv ironman triatlon denne sommeren, og da kommer treningen med LCK Ekspressen godt med.
– Det blir veldig mye ritt. Det skal sykles mye, for det er sykkel som er min styrke i en triatlon, forteller Bolstad.
Saken fortsetter under
GIR ALT FOR LAGET: Rytterne på LCK Ekspressen kan spøke om det meste, men de er blodseriøse på treningsfronten. Ingen vil være svakeste ledd i Oslo i juni. Foto: Lillehammer CK
INTERVALLTRENING FUNKER
Bolstad og flere av rytterne på laget har vært med på prestasjonsprosjektet til Daniel Hammarstrøm på Høgskolen i Lillehammer siden før jul.
Hammarstrøm skal undersøke hvordan periodisering virker på prestasjonen hos ambisiøse amatører. Han har delt inn deltakerne i tre grupper: Den første gruppa, som Bolstad er en del av, har trent intervaller i sone 5 i januar, i sone 4 i februar og i sone 3 i mars. Gruppe to har gjort motsatt, og gruppe tre har gjort en blanding av alle sonene hele perioden.
Intervallene har vært henholdsvis 4x4 minutter, 4x8 minutter og 4x16 minutter i de ulike sonene. Underveis har Hammarstrøm testet utøvernes laktat, vo2max og max watt, og testingen har foregått på sykkel på Høgskolen i Lillehammer.
Uansett hvilke konklusjoner forskeren har trukket, så konstaterer Bolstad at intervalltrening fungerer.
– Det funket for meg i hvert fall. Alle pilene har pekt oppover og jeg har forbedret både oksygenopptak, watt og laktat i løpet av studien, sier Bolstad.
Les også: TOUR OG TRØYER – PÅ NORSK
HVILKEN TIDSKLEMME?
Den beryktede tidsklemma kniper ikke så hardt for Bolstad, til tross for at jobb og studier krever sitt. Man får som regel tid til det man vil, men det handler om prioriteringer, mener Bolstad.
– Du må planlegge. Jeg skal ha inn løpetrening, svømming og styrketrening i tillegg til syklingen, og du må bruke tida godt for å få presset inn alt sammen rundt jobb og studier. Jeg begynner på jobb en time før vanlig for å få kommet i gang med trening fortere på ettermiddagen, sier Bolstad, og forklarer at det krever litt systematisk innsats.
– Du må sette deg ned i helga og se på hvordan hverdagen blir den neste uka. Så planlegger du når du skal få unna de viktigste øktene. Du kan ikke kjøre hardøktene to dager på rad.
MATPRAT
Bolstad har heller ikke noe tilfeldig forhold til kosthold lenger.
– Det blir automatisk litt mer fokus på kosthold egentlig. Du må jo opprettholde den siden også. Treningsinnsatsen blir litt bortkastet om du rakner totalt på kjøkkenet, sier Bolstad.
Derfor hadde LCK en samling med fokus på nettopp ernæring tidligere i vinter.
– Det var nyttig og lærerikt, og det er helt klart at du ødelegger mye av treningseffekten ved å spise feil, sier Bolstad, som fikk seg noen aha-opplevelser der.
– Det gjelder å tenke smart i hverdagen. Det er ikke snakk om så voldsomme endringer, og jeg er ikke fanatisk på det. Du må holde ting i perspektiv, men du kan jo ikke drikke deg pære hvis du skal prestere.
Og prestere skal han.
RESTITUSJON OG PRESTASJON: Påfyll mellom slagene under Tour de Hallingdal 2014. Foto: Privat