/ Sykler

OPPSUMMERT: klassikerstart

Har du gått glipp av noe i uken som gikk? Fortvil ikke, i vår nye spalte "oppsummert" gir vi deg det viktigste fra syklingens verden den siste uken.

Sist oppdatert: 3. mars 2014 kl 14.06
LOVENDE START: Edvald Boasson Hagen var knallsterk i griseværet i Omloop Het Nieuwsblad. Han endte på en tredjeplass med lagkamerat Ian Stannard på første. Foto: Cor Vos.
LOVENDE START: Edvald Boasson Hagen var knallsterk i griseværet i Omloop Het Nieuwsblad. Han endte på en tredjeplass med lagkamerat Ian Stannard på første. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 8 minutter

Denne helgen markerte for alvor starten på sesongen. Nå kommer de store rittene på løpende bånd, både klassikere og etapperitt, og klassikersesongen ble sparket i gang med de to belgiske semiklassikerne Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne. Vi i Landevei har gledet oss lenge til disse rittene, for det er for mange dette sykling virkelig handler om: store flamske flagg som blafrer i vinden, belgisk øl og brostein, «hellingen», trange og smale veier, gjørme og grus… ja, listen er lang!

Norsk glede og smerte

På lørdag braket det løs med Omloop Het Nieuwsblad, klassikeren brosteinskongen Tom Boonen aldri har vunnet, men som vanlig var det store forventninger til den belgiske playboyen og hans OmegaPharma - Quick Step. Lagets råsterke trio, bestående av Zdenek Stybar, Niki Terpstra og Boonen selv, har allerede levert varene denne sesongen. Boonen med to etappeseire i Tour of Qatar, Terpstra med etappeseier og sammenlagtseier i samme ritt og Stybar med seier i sykkelkross-VM.

Forventninger var det ikke bare til det belgiske mannskapet, men det var også sterk norsk deltakelse. Mange gledet seg på forhånd over en offensiv Thor Hushovd, endelig tilbake fra skade- og sykdomsplager og klar for å vinne klassikere igjen, men dessverre vil det seg ikke for «Oksen fra Grimstad». Med 93 kilometer til mål, til alle norske seeres skrekk og gru, ligger det plutselig en mann i veien; Thor Hushovd i den norske mestertrøyen. Han reiser seg og hopper haltende mot sykkelen, tilsynelatende i store smerter. Det blir fort klart at Hushovd må bryte og han blir etter hvert fraktet til sykehus for en sjekk, med det mange frykter er brudd i arm eller albue. Senere blir det bekreftet fra offisielt hold at det bare er skrubbsår, og vi kan dermed puste lettet ut og vi ser trolig Thor i Paris-Nice allerede på søndag. Se Hushovds velt her: http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/v-wielrennen/1.1895402.

Mens storfavoritt på forhånd, OmegaPharma – QuickStep floppet, leverte Team Sky og vartet opp med strålende kjøring. Mens det britiske laget har dominert etapperittene og vunnet Tour de France to år på rad, har de ikke fått det til å klaffe i klassikerne. I fjor ladet de opp til klassikerne på Tenerife, akkurat som TdF-mannskapet gjør, noe som viste seg ikke å fungere, og laget stod igjen med hodet i hånden. I år har de ladet opp på vanlig måte, og for et ritt de leverte! Til glede for alle nordmenn så vi en Edvald Boasson Hagen som det sprutet gnister av. Edvald fikk virkelig gjennomgå i sosiale medier og blant journalister i fjor. Spesielt Paul Kimmage var krass mot Edvald og mente han har stagnert fullstendig. Men på lørdag fikk vi se en Edvald som lignet på den rytteren han var i HTC noen år tilbake. Edvald viste seg råsterk og var virkelig på offensiven og med 20 kilometer til mål satt han sammen med Niki Terpstra 20 sekunder foran feltet. Men Terpstra ville ikke ha med seg Edvald, noe som resulterte i at de to etter hvert ble kjørt inn. Da kom Ian Stannard på kontraen og fikk med seg Greg Van Avermaet. De to så seg aldri tilbake og holdt unna hele veien til Gent. Mange hadde nok forventet at Van Avermaet skulle ta spurten mellom de to, men i et øyeblikks uoppmerksomhet skjøt Stannard fart med 300 meter til mål og Van Avermaet var akkurat for sen til å hente den storvokste briten. Og mer jubel skulle det bli for Sky. For sekunder senere kom Rudsbygdekspressen, som hadde gått løs med Vanmarcke og Terpstra, og spurtet inn til en meget gledelig tredjeplass. Det lover godt for tiden fremover!

I kvinnenes utgave ble rittet avgjort i en tremannsspurt mellom svenske Emma Johansson (Orica – AIS), Amy Pieters (Team Giant-Shimano) og Elizabeth Armitstead (Boels Dolmans Cycling Team). I spurten var det Pieters som trakk det lengste strået foran tidligere Hitec-rytter Johansson, mens Armitstead måtte ta til takke med tredjeplassen.

Revansj

Også på søndag var det action på belgiske veier med Kuurne-Brussel-Kuurne. Også på søndag var det action på belgiske veier med Kuurne-Brussel-Kuurne. Rittet med det misvisende navnet starter og slutter i Kuurne, men er ikke innom Brussel, rytterne snur nemlig rett utenfor Ninove. Det bys ikke på den samme harde profilen som i Omloop, men det har sine utfordringer det også. «Hellingen» som Kruisberg og Oude Kwaremont skulle forseres, og selv om rittet er som en «spurtklassiker» å regne, så er det ikke gitt at rittet ender i en massespurt. Til start hadde vi fire nordmenn: klassikerdebutant Vegard Breen, ringrev Gabriel Rasch og to av favorittene i Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Etter lørdagens fadese var Tom Boonens OmegaPharma – QuickStep på krigsstien og ville ha revansj. Dagen i forveien var det en forfrossen Tom Boonen som hadde kommet til mål i Gent, og måtte erkjenne at hans kjære lag hadde blitt lekt med av en stor brite og hans Team Sky.

Med kort på hånden som Alexander Kristoff og André Greipel var det i Team Katusha og Lotto-Belisols interesse å holde rittet under kontroll og kjøre rittet mot en massespurt, men det var ikke noe alle ønsket. Det ble satt bra trøkk på stigningene, og spesielt over bakketoppene og på enkelte sidevindspartier ble det kjørt for fulle mugger. Med rundt 70 kilometer til mål falt rittets avgjørelse. Belkin satte inn et durabelig tempo og Sep Vanmarcke, Maarten Wijnants og Moreno Hofland fikk med seg fem OmegaPharma-ryttere - deriblant Tom Boonen - Johan Van Summeren fra Garmin-Sharp og Yves Lambert fra Topsport Vlaanderen.

Et noe redusert felt fikk etter hvert satt i gang et skikkelig samarbeid for å kjøre inn igjen de ti i tet, men gruppen viste seg for sterk. Innenfor de ti siste kilometerne var det et par forsøk fra Belkin-rytterne og Johan Van Summeren, men OmegaPharma samlet det til en spurt. I motvinden på oppløpet var det Tom Boonen som var sterkest og kunne juble over sin tredje Kuurne-Brussel-Kuurne-triumf, en halv hjullengde foran Moreno Hofland som tok andreplassen foran lagkamerat Sep Vanmarcke. En liten opptur for Boonen og OmegaPharma etter et skuffende resultat dagen i forveien. Ett og et halvt minutt senere kom feltet dundrende nedover oppløpet og Alexander Kristoff kunne sørge for litt norsk jubel. Stavangergutten tok nemlig spurten foran ryttere som André Greipel og Heinrich Haussler og kjørte inn til en 11. plass. Lovende!

Landeveissyklister med suksess på bane

Den siste tiden har det vært arrangert bane-VM. Stedet det hele gikk for seg var i Cali i Colombia, et sted som gjerne omtales som sportshovedstaden i Colombia. Arrangementet ble avsluttet med sprint i går. I løpet av arrangementet ble det også litt edelt metall på landeveissyklistene. Opp gjennom årene har flere landeveissyklister gjerne kommet fra banesykling og over til landeveien. Eksempler på ryttere som også har gjort suksess på banen er Mark Cavendish og Bradley Wiggins. I øvelsen lagforfølgelse («Team pursuit») deltok tidligere og nåværende Garmin-Sharp ryttere Alex Rasmussen og Lasse Norman Hansen på det danske laget. Sistnevnte debuterte forrige måned med et brak i Dubai Tour hvor han tok en tredjeplass både på den innledende tempoen og sammenlagt, og sammen med Rasmussen, Quaade og Von Folsach viste han at landeveissyklister også kan bite godt fra seg på banen. Danskene tok seg helt til finalen i lagforfølgelsen, men kunne dessverre ikke hamle opp med det australske laget, som vant øvelsen med tiden 3:57.709 på 4000 meter, litt over 1,5 sekunder foran danskene.

Resultater finner du her: http://www.uci.ch/templates/BUILTIN-NOFRAMES/Template1/layout.asp?MenuId=MTYzNDA&LangId=1

Sanker seiere

Alejandro Valverde har startet sesongen på strålende vis. Spanjolen har store planer om å utfordre Chris Froome under årets Tour de France og uttalte seg svært offensivt forrige måned, da han sa at Froome ikke er uslåelig. Men han har det ikke bare i kjeften, spanjolen, og han har virkelig latt beina snakke for seg så langt denne sesongen. I helgen vant han éndagsrittet Vuelta Ciclista a Murcia og kunne med det notere seg sin fjerde etappeseier denne sesongen. De tre foregående kom i Ruta Del Sol hvor han dominerte fullstendig og tok hjem sammenlagtseieren også.

En annen som kunne tilføye nok en etappeseier til sin palmarès var Andrea Guardini (Astana). Enkelte ryttere liker seg spesielt godt i noen ritt. Tom Boonen har for eksempel det siste tiåret herjet i Tour of Qatar og vi ser noe av det samme med Guardini. Fredag tok nemlig italieneren sin 13. etappeseier i Tour de Langkawi. Søndag ble den fjerde av ti etapper kjørt. Etappen ble vunnet av Mirsamad Pourseyedi Golakhour (Tabriz Petrochemical) som også leder sammenlagt. Theo Bos (Belkin) og Duber Quintero (Colombia) har også vunnet hver sin etappe. 

Publisert 3. mars 2014 kl 14.06
Sist oppdatert 3. mars 2014 kl 14.06
annonse

Relaterte artikler

annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen