Til tross for eventyrlig dårlig vær på Viking Tour 2015 opplever arrangøren en økning i det sju dager lange etapperittet som i år kjøres fra 6. til 12. august. Og det er utlendinger fra relativt flate land som står for den største prosentvise økningen, sier rittleder Geir Ellingsen.
– I år ser det ut til at vi virkelig har truffet med ett eller annet som virkelig trigger belgiere og nederlendere, sier han.
Ellingsen tror den økte interessen skyldes flere faktorer. For det første er det stadig flere som sykler og som vil konkurrere. Videre er Viking Tour både en utfordring og en opplevelse, både for racing- og turklassene.
Løypa legges etter ett enkelt kriterium: Viking Tour skal være Nord-Europas lengste og bratteste etapperitt.
Rittet, som ble arrangert første gang i 2005, er løst basert på Tour de France-konseptet med trøyer og sammenlagtkonkurranse.
Les også: Flere utstyrstester av sykler og utstyr for landeveien
Og i likhet med Tour de France er løypa forskjellig fra år til år, men akkurat som i Tour de Framce dukker noen av de saftigste utfordringene opp jevnlig. Klatringa opp til Juvasshytta er Norges svar på Alpe d’Huez. Denne er tilbake i året Viking tour og serveres allerede på første etappe. Deretter kommer utfordringer på løpende bånd. Totalt byr årets utgave på sju fjorder og 11.000 høydemeter fordelt på 710km over sju dager.
Saken fortsetter under
VIKING TOUR byr på perler av norske fjell og fjorder. Her fra klatringen Turtagrø-Sognefjellet i 2013. Foto: Kent Murdoch
GJENSYN MED FAVORITTER
Selv om flere av etappene har klatringer og segmenter som har vært brukt før, skal kombinasjonen av strekningene gi hver utgave av Viking Tour en unik identitet. Der gjelder det å tegne inn flest mulig spektakulære klatringer og flest mulig spektakulære fjorder. Slik sett er Ellingsen er ekstra tilfreds med årets løype.
– Denne gangen får vi tre brutale klatringer på rappen, med Lom til Juvasshytta, så Dalsnibba og Ørnevegen. Det er en utfordring som vil bli husket, sier han, og legger til at mestring er et viktig element i opplevelsen.
– Viking Tour skal være tøff, men det skal også være gjennomførbart for alle, også for de som har litt ekstra å dra på opp bakkene, sier Ellingsen.
Landevei tråkket seg opp og ned over 700km og drøyt 12.500 høydemeter på Viking Tour 2015, som var en av rittets våteste og friskeste utgaver.
Les også: KONTRASTENES TOUR
Slik er årets Viking Tour-rute:
Etappe 1: Beitostølen-Juvasshytta-Lom, 179km
Etappe 2: Lom-Geiranger, 110km
Etappe 3: Motbakkeritt opp Ørnevegen, totalt 34km
Etappe 4: Geiranger-Strynefjell-Vereide, 149km
Etappe 5: Hviledag for touringklassen, rundløype 5x10km for racingklassen
Etappe 6: Veriede-Gaularfjell-Balestrand, 159km
Etappe 7: Klatreetappe med base Balestrand, totalt 50km
Etappe 8: Balestrand-Filefjell-Slettefjell-Beitostølen, 166km
Viking Tour har både konkurranseklasser og turklasser. For de som ikke er med i konkurranseklassene, er det fullt mulig å stå over en etappe eller bare kjøre deler av etappen dersom kroppen eller hodet ikke spiller på lag, eller om det virker mer attraktivt å ta bilder enn å slite seg gjennom dagens distanse.
Saken fortsetter under
BERYKTET: Klatringen til Juvass er blytung med rundt 20 prosent stigning på enkelte strekk. I år kommer den allerede på første etappe. Foto: Johannes Strand
SLIPPER RUTENE FOR TO ÅR FRAMOVER
Viking Tour 2016 starter ikke før om halvannen uke, nesten tre uker senere enn normalt grunnet logistikk og reservasjoner på noen av årets destinasjoner, men til neste år er rittet tilbake til vanlig tid i siste halvdel av juli.
Løypene for 2017 og 2018 ble sluppet tidligere denne uka, og det er mye å glede seg til i de to neste utgavene, som blir vidt forskjellige.
Viking Tour er Norges lengste etapperitt for amatører, men ikke landets eneste. Tour de Hallingdal gikk 7.-10. juli. Slik gikk det i årets utgave
Saken fortsetter under
AFTERBIKE: Målgang på Oscarshaug under Viking Tour 2013. Foto: Ingeborg Scheve
UTVIDER NORDOVER
Så langt har det sju dager lange etapperittet holdt seg til fjell og fjorder på Vestlandet, og det fortsetter Viking Tour med også i 2017. Da blir det start og mål i Lærdalsøyri med totalt 975km og 13.000 høydemeter mellom frokost før etappe en 15. juli og banketten etter siste etappe 21. juli. Juvass, Trollstigen og Dalsnibba blir noen av Tourens høydepunkter.
Men i 2018 realiserer Ellingsen en flere år gammel drøm: da kjøres Viking Tour i Lofoten.
– Vi har to nye ubrukte ruter på Vestlandet liggende også, men de holder seg godt i skuffen der i de ligger. I 2018 har vi valgt å dra nordover. Det er både fordi vi i arrangørklubben Lødingen holder til der, men også fordi helt objektivt sett er Lofoten noe av det mest spektakulære Norge kan vise fram, sier Ellingsen, som lover at det skal bli høydemeter nok også i 2018.
Datoene for 2018 er ikke spikret ennå, men rittlederen ser for seg at det skal være mulig å kombinere Viking Tour Lofoten Edition med ett eller flere andre lokale arrangementer, slik som Lofoten Insomnia Race første helga i juli og/eller 24-timers stafetten Slaget om Fem Fjorder på terrengsykkel som går like før.
– Uansett hvilke datoer vi lander på, så vil det være godt innenfor midnattssol-vinduet, og vi legger opp til minst en etappe på natta, sier Ellingsen.
– Dessuten er det jo slik at over halve rittorganisasjonen kommer fra Lofoten, så det gjør at vi kan ordne litt ekstra når vi kjører rittet i vår egen bakgård.
Påmelding til 2018 er allerede åpnet, og interesserte kan melde seg på med mulighet til full refusjon ved avbestilling innen 1. juni 2017. For Viking Tour 2017 tilbyr arrangøren 1000 kroner rabatt til de første 25 som melder seg på.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker
BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.
ARCTIC EDITION: Viking Tour 2018 er lagt til Lofoten, en mangeårig drøm for arrangøren, og mye å glede seg til for deltakerne. Foto: Viking Tour