REKORD: Daniel Ingebo knuste gjeldende Norgesrekord på 10 000 høydemeter med nesten halvannen time. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
27-åringen fra Drammen gjorde unna de 10 000 høydemetrene på 11:36:58 og knuste rekorden til Jonas Orset fra 4. august. Orset syklet på 12:50:52 under arrangementet Hope Challenge 2018.
– Jeg trener mye og er i jevnt god form selv om jeg ikke sykler mye ritt. Så da jeg leste om den nye rekorden på Landevei.no, tenkte jeg at den vil jeg slå. I år hadde jeg egentlig ikke noe stort mål med syklinga, så det passet bra med en slik utfordring på slutten av sesongen, sier Ingebo.
Etter at Ingebo bestemte seg for å slå rekorden til Orset, la han inn et par uker med litt ekstra fokus på motbakker, og på lørdag var tiden inne. Han rekrutterte noen gode venner til støtteapparat og heiagjeng, la en strategi for hvordan han skulle disponere kreftene, og la en plan for inntak av mat og drikke.
– Det var utrolig deilig å ta rekorden, og da jeg kom på toppen siste gang var jeg veldig klar for å gå av sykkelen. Da sto heiagjengen der med noen edle dråper og sjampanje. Så gikk vi på den lokale kebabsjappa og feiret videre. Vi hadde tenkt å gå ut etterpå, men det ble bare et par plater melkesjokolade, sier Ingebo, og legger til at han gikk ned tre kilo i løpet av rekordforsøket til tross for at han drakk over sju liter væske underveis.
STOLT: Daniel Ingebo gjorde unna de 10 000 høydemetrene på 11:36:58, mens gjeldende rekord var 12:50:52. Foto: Privat
Systematisk tilnærming Helgas Norgesrekord var andre gang Ingebo syklet 10 000 høydemeter. Basert på erfaringene fra 2016 delte han oppgaven i to denne gangen med flere delmål underveis på hver halvdel.
– Første halvdel av distansen må du sykle smart. Det er lett å bli for ivrig, men da går du på en smell, så du må passe på at du holder deg innenfor en watt som du vet du kan holde noen timer til, sier Ingebo.
På de siste 5 000 høydemetrene blir det tyngre.
– På andre halvdel kjemper du mot en haug demoner i hodet. Da må du få i gang de positive tankene. Jeg tenkte på de små gledene som ventet, slik som at om tre runder får jeg en Snickers eller en lefse. Og jeg tenkte de store tingene, slik som at det er masse folk i Afrika som sulter og at dette jeg driver med ikke er så ille. Det gjelder bare å tråkke på pedalene og komme seg oppover. Nå var det jo egentlig bare en langtur igjen til jeg var ferdig.
Men lett var det likevel ikke, selv om han hadde gjort det før.
– De siste 2 000 høydemetrene nappet det bra i låra, men da hadde jeg så stort forsprang på rekorden at jeg skjønte det ville gå. Men det var fortsatt to-tre timer igjen, så jeg måtte passe på at jeg ikke gjorde noe dumt.
STRAVA: På den tida det tok Daniel Ingebo å sykle over 10 000 høydemeter, hadde han under fem minutter pause.
Trigges av mentale utfordringer – De fleste kan vinne et turritt, men her er det ingen rygg å gjemme seg bak eller hjul å henge på til du kan klemme ut en spurt og gå først over streken. Derfor pirrer det meg å gjøre det bra på en slik utfordring, sier Ingebo.
Etter at Ingebo hadde everestet med 8 848 høydemeter i 2015, fikk han smaken for denne typen utfordringer og syklet 10 000 høydemeter året etter. I fjor var sesongens hovedmål å sykle til Spania.
– Det hjelper å vite hva du går til. Nå som jeg hadde gjort dette før, visste jeg at det kom til å gjøre vondt og at det ville være tungt både fysisk og mentalt, og at det er viktig å ha en matplan. Etter hvert blir du matlei, men kroppen må ha næring selv om det er et slit å få i seg nok. Og det hjelper å ha en heiagjeng som du ser hver runde. Det legger press på meg sjøl, for jeg kan jo ikke skuffe dem.
FAKTA: EVERESTING OG HIGH ROULEUER’S SOCIETY
Konseptet er å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8 848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. “High Rouleur’s Society” (HRS) er en utmerkelse for de som klarer 10 000 høydemeter på en og samme økt.
En gjennomsnittlig everesting er 280 kilometer lang og tar 20 timer.
På verdensbasis har Hells 500, den australske klubben som etablerte everesting-konseptet, registrert nesten 2 000 gjennomførte everestinger av totalt over 1 500 personer (Les mer: http://www.everesting.cc/hall-of-fame).
Den korteste everestingen er gjennomført i Australia av en som kaller seg “Demonic Dan”; han syklet 217 ganger opp en 185 meter lang kneik med 35 høydemeter og 23 prosent stigning, og brukte kun 79 kilometer på å evereste. Det tok ham 18 timer og 54 minutter.
Den raskeste everestingen er gjennomført av Tobias Lestrell, også i Australia, som brukte åtte timer og 47 minutter på å sykle 53 repetisjoner i en kneik med 13 prosent stigning.
TÅLMODIG: Daniel Ingebo syklet opp og ned samme bakke til han hadde samlet 10 000 høydemeter. Foto: Privat
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.