– Jeg prøver å ha det litt moro i helgene og noen ettermiddager på høsten, sier Truls Haugseth.
Han leder mastercupen i kross for M30-39 med god margin, selv om treningsgrunnlaget er drøyt fem timer i uka. Den tidligere elitesyklisten, som satset fulltid på rundbane, har blitt bitt av krossbasillen.
– Kross er ekstremt artig, og noe jeg har fått skikkelig smaken for. Og kross passer bra sammen med familieliv og mangel på langturer, sier Haugseth.
For ham er varigheten på rittene og intensiteten i konkurransene noe av det som gjør grenen så attraktiv.
I tillegg til at Haugseth har knapt med treningstid, sliter han også med knær som misliker innsats over 1 time og et kvarter. I masterklassen er konkurransetida som regel under en time, og det er godt innafor det kroppen og treningsgrunnlaget hans tåler.
I gjennomsnitt legger Haugseth ned mellom fem og sju timer trening i uka, og de fleste av de timene er i form av sykling til og fra jobb. Det er han helt avhengig av for å få hverdagstreningen til å gå opp med familieliv og arbeidsuker på 40 til 70 timer.
– Jeg flyter nok litt på at jeg satset fulltid på terrengsykkel i mange år, så jeg har jo noen tusen treningstimer i banken fra før, sier Haugseth, som trappet ned elitesatsingen etter sesongen 2011-12.
Og han har noen triks i ermet for å få mest mulig treningseffekt ut av sykkelpendlingen.
– Jeg tar noen snarveier til bedre form, og det betyr noen omveier til og fra jobben. I tillegg prøver jeg å legge inn mye fine gruspartier, noen tekniske stier og jordunderlag på avstikkerne mine, sier han.
Saken fortsetter under
Truls Haugseth i tet under krossritt i Svelvik. Foto: Svelvik SK
INGEN FERSKING
– Dette er den femte sesongen jeg sykler kross. Første gang var i Sverige i 2008. Jeg ville forlenge sesongen og syns kross så artig ut, men da var det ikke noe organiser tilbud innen kross i Norge, minnes Haugseth.
Etter hvert trappet han ned elitesatsingen, men konkurranseinstinktet var fortsatt på plass.
– Jeg tok et veivalg da jeg var 35 år, og bestemte meg for å satse på mastercupen i stedet for elite. Det var nok litt uglesett i noen kretser å gå direkte fra elite til master, og jeg fikk høre litt at jeg ikke hørte til der. Men jeg vet jo hva som må til i eliteklassen, og det er ikke forenlig med å trene fem og en halv time i uka, sier Haugseth.
– Skal du kjøre i eliteklassen må du opp på tregangeren i antall treningstimer i sesongen, og seksgangeren utenom sesong. Jeg har vært på den siden av satsingen, og da jeg ikke kunne legge til rette for å legge ned den tida som kreves, da er det bedre å legge satsingen ned et hakk til master, forklarer Haugseth.
STOR OVERGANG
For Haugseth med bakgrunn fra terrengsykling var det tekniske den største utfordringen med kross.
– Jeg gikk fra å ha et styre som er 73cm bredt på terrengsykkelen til et bukkestyre på litt over 40cm. Det var en utfordring å få samme følelsen som på terrengsykkelen, og greie å håndtere sykkelen på teknisk underlag, i nervøse partier i høy fart, sier han.
– Nå er det fysiske den største utfordringen, men det er artig å kunne hevde seg i masterklassen, sier Haugseth.
Han har ikke angret en dag på overgangen.
– Den gjengen som sykler i masterklassen er en utrolig fin gjeng. Det er bra samhold før konkurranse og god stemning etterpå, selv om det er tøffe fighter underveis, sier Haugseth.
I helga går de to siste ordinære rundene i årets Norgescup kross. Lørdag kjøres NC5 Hove CX i Arendal og søndag kjøres NC6 Kristiansands kross. Deretter følger NM i Svelvik 15. november.
Slik gikk det i Norgescupen sist helg: KJEMPET TIL DØRA
Truls Haugseth på Kypros i 2007, mens han satset fulltid på terrengsykkel. Foto: Privat