Tilbakemeldingene var gode etter gjennomføringen av fjorårets ritt, og nå kan rittdirektør Roy Moberg bekrefte at Ladies Tour of Norway blir arrangert også neste år.
– Vi har fått enormt med bra tilbakemeldinger både fra lag, ryttere, publikum og samarbeidspartnere på årets sykkelfestival og gleder oss til å invitere verdens eliten til Halden også i 2015, forteller han.
Arrangøren traff godt med konseptet første året. Med Halden som base laget de kompakte løyper, som trakk til seg over 5000 tilskuere. Denne rittformen blir videreført neste år, dog med noen endringer. Den første etappen ble i år gjennomført som en 2,8 km teknisk prolog, men Moberg ser for seg en lengre etappe.
– Vi hadde en ganske kort byprolog, som var teknisk med masse action. Men vi vurderer å erstatte den med et kriterium i stedet. Lørdagen var selve festdagen i år, da startet vi i Strømstad og krysset grensen fire ganger. Vi avsluttet med lokale runder på havna i byen, så det ble et veldig intimt og bra arrangement. Også neste år kommer vi til å ha base i Halden. Ritthotellet er 100 meter fra målgangen til to av etappene, og dette gjør logistikken enklere både for deltagere og arrangører, sier han.
PODIEMENN: Marianne Vos i den gule ledertrøyen, omkranset av lokale podiegutter. Foto: Anton Vos.
Viktig for norsk sykkelsport
Det blåser en kraftig medvind over norsk sykkelsport om dagen. Thor Hushovd dyttet i gang snøballen, Alexander Kristoff tok over kongetronen, og i år har Sondre Holst Enger, Sven Erik Bystrøm og Kristoffer Skjerping alle signert for store profflag.
Kronen på verket, i 2017 skal vi arrangere sykkel-VM i Bergen.
Men i syklingens verden handler nesten alt om gutta.
Da UCI-direktør Brian Cookson ble valgt i 2013 var kvinnesykling en av sakene på agendaen hans. I år så vi kvinnene kjøre et endagsritt under avslutningen av Tour de France, og neste år vil vi se det samme skje under Vuelta a España.
Også i Norge er forbundet bevisst på å arbeide med og for kvinnene.
– Vi satser bevisst på å bygge et godt norsk kvinnelandslag frem mot Rio og VM på hjemmebane i 2017, og det er derfor veldig viktig å ha et attraktivt UCI-ritt i Norge. Jeg er imponert over hva den lille organisasjonen i Halden har greid å få til, mer eller mindre kun på dugnad, og for NCF er det viktig at vi bidrar til å skape kontinuitet i organisasjonen og en økonomisk plattform som gjør det mulig å etablere dette rittet på et høyt nivå som en årlig tradisjon, sier president i Norges Cykleforbund, Harald Tiedeman Hansen.
BYNÆRT: Ladies Tour of Norway vil også i 2015 foregå i og rundt Halden. Foto: Jan Tore Sveen.
Voldsomt lokalt engasjement
Ladies Tour of Norway har en liten organisasjon, der enorme mengder arbeid faller på enkeltpersoner. Budsjettet til rittet er omtrent en tiendedel av hva herrenes UCI-ritt har i Norge, og mediadekningen er minimal. I tillegg faller rittdatoene samme helg som ASO-giganten Arctic Race of Norway.
– Vi opplever voldsomt mye entursiasme, noe som gjør det enklere å etablere kontakter. Når vi tar kontakt med hoteller for overnatting og politi er det stort engasjement. Vi skal ikke stikke under en stol at både jeg og Heidi (Heidi Stenbock-Haakenstad, rittleder red. anm) er fra Halden, og det hjelper nok, sier Moberg.
– Det er til tider altoppslukende arbeid, men enormt inspirerende. Jeg er takknemlig for positiviteten vi har møtt på så mange arenaer, dette gir økt motivasjon til å fortsette arbeidet. Vi setter stor pris på alle løsningsorienterte mennesker som ønsker å bidra, det er mange som har eierskap i dette prosjektet, sier Stenbock-Haakestad.
Ladies Tour of Norway har ambisjoner om å bli et større ritt, som går over flere dager og et større geografisk område. Moberg snakker om utfordringene som står i kø.
– Jeg ser på utfordringen videre som en tretrinnsrakett. Først må vi må ha ryttere med resultater og en profil, og de bør være norske. Så er det media. Vi trenger mer omtale, og medier som er interresert i å ta for seg kvinnesykling. Har man profiler og media får en til slutt et økonomisk fundament, sier han.
Drømmen er et stort ritt i området rundt Oslofjorden. Moberg tillater seg å drømme stort.
– Om 10 år? Da håper jeg vi har en organisasjon som kan lønne noen ansatte, og fem etapper spredt rundt på Oslo og Østfold, sier han.
FORNØYD: Rittdirektør Roy Moberg vil også i 2015 invitere verdens beste damer til etapperitt i og rundt Halden. Foto: Svein Erik Arneberg.