NORGESREKORD: Jonas Orset syklet 10 000 høydemeter på 12 timer, 50 minutter og 52 sekunder under Hope Challenge 2018. Foto: Bjørn Saksberg
Lesetid: 4 minutter
Jonas Orset reduserte Atle Thoresens norgesrekord på 10 000 høydemeter med 22 minutter under Hope Challenge i Grefsenkollen natt til lørdag. Thoresen syklet 10 000 høydemeter på 13 timer, 13 minutter og 48 sekunderunder Hope Challenge 2017, og slo gjeldende rekord med drøyt åtte minutter.
Veldedighetsarrangementet Hope Challenge ble arrangert i Grefsenkollen, en bakke med en gjennomsnittlig stigning på 6,7 prosent og 122 høydemeter. For å sykle 10 000 høydemeter, måtte Orset sykle bakken 82 ganger.
– Det gikk egentlig veldig greit, og i etterpåklokskap kunne jeg kanskje syklet enda litt fortere, for de siste tre rundene var mine tre raskeste. Da syklet jeg over ett minutt fortere enn på de første 79 rundene.
Topp 3 High Roleurs Society 10 000 høydemeter 1. Jonas Orset, IK Hero, 12:50:52 2. Ketil Wendelbo Aanensen, BOC, 14:47:10 3. Sergio Perinhas, SK Rye, 16:03:09
MØRKT: Å sykle om natten er en ekstra belastning. Foto: Hope Challenge
Må unngå syre Selv om Orset har syklet både Jotunheimen Rundt og Trondheim-Oslo, har han aldri tidligere har gjort noe liknende den utfordringen som ligger i Hope Challenge.
– Jeg åpnet pent for å være helt sikker på at jeg ikke skulle sykle på meg noe syre i muskulaturen og la meg på rundt 270 watt. Det er en belastning jeg vet jeg kan tåle veldig lenge, og det fungerte bra. Jeg fant fort en god flyt og holdt den hele veien, sier Orset.
I forkant av arrangementet var han usikker på hvordan det ville gå.
– Jeg trodde ikke jeg var helt klar for å kjøre så bra. Jeg syklet både til og fra Fagernes i forbindelse med Offroad Valdres sist helg, og har vært sliten de siste dagene.
SLITEN: Jonas Orset (midten) syklet til og fra Fagernes i forbindelse med det 154 kilometer lange terrengrittet Offroad Valdres sist helg. Her med makker Erno Kainulainen. Foto: Ola Morken
Vanskelig å spise om natten Orset synes selve syklingen gikk greit, men det å få i seg næring ble etter hvert en utfordring, særlig utover natten. For Orset var det også et poeng at innsatsen er til
– Vi ble veldig godt ivaretatt, og det var mye å velge i på matstasjonene. Men det er vanskelig å skulle spise relativt mye og ofte på en tid av døgnet der kroppen ikke er vant til å ta til seg næring, sier han.
– Den tøffeste perioden fikk jeg litt etter halvveis. Da hadde jeg tatt en fem-minutters pause og spist et par tallerkener med lapskaus, og det var nok litt tungt for magen, sier Orset, og forklarer at lapskausen smakte godt der og da, men kom tilbake og hilste på ham en god stund etterpå.
Sykler for en god sak For Orset var formålet med arrangementet en viktig faktor for å delta. Hope Challenge arrangeres til inntekt for organisasjonen Hope for Justice.
Det finnes i dag 22 millioner mennesker som lever i tvangsarbeid og slaveri eller er offer for trafficking. Barn ned til 1-årsalderen selges som sexslaver, og menneskehandel innbringer 150 milliarder kroner årlig, nest mest etter narkotika. Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som jobber tverrfaglig mot menneskehandel.
– Det er motiverende å ha noe mer enn meg selv å sykle for, og Hope for Justice virker som en god sak. Da jeg etablerte Green Cycling Norway i fjor tenkte jeg mye på det med verdier og hva som er viktig for meg. Jeg er blitt 28 år nå, og selv om jeg fortsatt håper på å bli proff i et Tour de France lag, må jeg ha en grunn til å drive med dette og gjøre noe positivt ut av det å være syklist.
Konseptet er å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. I Hope Challenge er det Grefsenkollen i Oslo som er kneika.
En gjennomsnittlig everesting er 280 kilometer lang og tar 20 timer.
På verdensbasis har Hells 500, den australske klubben som etablerte everesting-konseptet, registrert over 1.800 gjennomførte everestinger av totalt over 1.500 personer (Les mer: http://www.everesting.cc/hall-of-fame).
Den korteste everestingen er gjennomført i Australia av en som kaller seg “Demonic Dan”; han syklet 217 ganger opp en 185 meter lang kneik med 35 høydemeter og 23 prosent stigning, og brukte kun 79 kilometer på å evereste. Det tok ham 18 timer og 54 minutter.
Den raskeste everestingen er gjennomført av Tobias Lestrell, også i Australia, som brukte åtte timer og 47 minutter på å sykle 53 repetisjoner i en kneik med 13 prosent stigning.
I Norge er det registrert 76 everestinger, inkludert Hope Challenge 2017, som bidro med 38 av dem.
Maxim Golev har hittil everestet ni ganger, og er den med flest gjennomførte i Norge.
Kristian Rønning forsøkte i 2016 å sette verdensrekord i everesting i Lynnebakka i Oppland, men det holdt ikke helt. Hans forsøk tok ni timer og 31 minutter, og holder i skrivende stund til femteplass på Hells 500s Hall of Fame.
HOPE CHALLENGE
Deltakerne i Hope Challenge 2018 kan velge mellom fire alternativer: Laveste trinn er å “Galdhøpigge” Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner, den klassiske everestingen krever 73 repetisjoner, mens de som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10.000 høydemeter på en og samme økt.
I år var det 55 deltakere som deltok i Hope Challenge. Totalt var det 16 ryttere som syklet 10 000 høydemeter, 16 som everested med 8 848 høydemeter, fem som syklet Mont Blanc med 4 808 høydemeter, 12 som syklet Galdhøpiggen med 2468 høydemeter.
I fjor syklet de 68 rytterne som deltok i Hope Challenge 2017 totalt 496.000 høydemeter på 22 timer. Da hadde 38 av deltakerne everestet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.