Viking Tour 2016 ble en veldig frisk ferie. Det sju dager lange etapperittet gikk lørdag 6. til fredag 12. august med episke mengder regn. Det er kjipt å starte hver eneste etappe i våte klær. For belgieren Bob van den Hengel og lagkameratene i laget Grandfondo Team Belgium ble en hårtørrer redningen.
– Vi kjøpte en hårtørrer etter mandagens etappe, som endte med 10 mil i striregn fra Strynefjellet til Sandane. Klærne tørket ikke helt mellom hver etappe, men med hårtørreren kunne vi i hvert fall håndtørke det viktigste, slik at vi i hvert fall startet dagen med tørre varme strømper og trøyer, forteller Bob van den Hengel, som besøkte Norge for første gang.
Hårtørreren gikk på omgang mellom lagkameratene både tidlig og sent, og van den Hengel er overrasket over at den ikke brant opp før uka var over.
Les også: SLUDD OG NORDAVIND
Saken fortsetter under
VÅTT: Det ble etter hvert krevende å få klærne tørre mellom hver etappe. Selv om gymsaler er utstyrt med apparater som egner seg godt som tørkestativ, blir lufta i salen så fuktig at ting ikke tørker. Foto: Kent Murdoch
EKSTREMT FUKTIG
I løpet av årets Viking Tour fikk rytterne en dag med tørr asfalt. Det var andre etappe, fra Skjåk til Dalsnibba og ned til Geiranger. Første etappe på dag tre, opp Ørnevegen, gikk også i solskinn, men andre etappe for dagen, som endte i Sandane i Gloppen, gikk parallelt med at sommeren store uvær traff Vestlandet. Og Viking Tour.
Det er riktignok ikke første gang belgierne er ute for regnvær og kulde. Men det er en stund siden sist.
– Vi sykler av og til i sånt vær i Belgia også, men det er om vinteren og det er ikke så lange turer som disse etappene her. Og så er de treningsturer i bedagelig fart, ikke ritt. Det er litt vanskelig å kle seg for dette, for du vil jo helst ikke ha på deg så mange lag når du kjører ritt. Men du vil jo ikke fryse i hjel heller, forklarer van den Hengel.
Saken fortsetter under
BOB VAN DEN HENGEL vant første etappe av Viking Tour, som endte med klatringen opp til Juvass. Foto: Kent Murdoch
Les også: I FERD MED Å RENNE BORT
TRØYENE GIR EN EKSTRA DIMENSJON
Normalt sykler laget endagersritt av Grandfondo-kategorien. Men et etapperitt som går over flere dager, i dette tilfellet sju, gir en ny dimensjon til konkurransen. Det blir mer strategi, flere forhold å vurdere, og ikke minst noe å konsentrere seg om mens regnet bøtter ned og veispruten står, sier van den Hengel.
Han kom til Viking Tour med ambisjon om å vinne en etappe, og det gjorde han første dagen. Det var både artig og motiverende å ta første stikk, men seieren ga ham også litt hodebry. Skulle han nå gå for sammenlagtplassering og kjøre for å beholde den gule trøya? Van den Hengel er vanligvis ikke noen god sammenlagtkandidat, men med seier på første dag ble det fristende å prøve.
Les også: FINNES IKKE MISUNNELIG
– Jeg vant den gule trøya første dagen, og da tenkte jeg at jeg måtte i hvert fall prøve å forsvare den, sier han.
Van den Hengel endte med den grønne spurttrøya i kofferten, men det sprintprosjektet flasket seg ikke før helt på slutten, og nesten på slump.
– Jeg er egentlig ikke så eksplosiv, men slik som dette rittet utviklet seg, lå jeg på andreplass i spurtkonkurransen etter nest siste dag, og lenger ned på lista i kampen om den gule trøya. Da innså jeg at den gule trøya var tapt uansett, og så greide jeg å ta sprintpoengene på den siste etappen, sier han.
Fullstendige resultater alle etapper og sammenlagt
Saken fortsetter under
GRANDFONDOTEAMET etter fjerde etappe, som endte på Strynefjellet bare en halvtime før sommerens store uvær på Vestlandet satte inn. Foto: Privat
GA MERSMAK
– Et etapperitt som forflytter seg nesten hver dag ville normalt vært en veldig fin måte å få sett nye områder på. Nå så vi jo ikke så mye på de fleste etappene her, men der vi hadde opphold og sol var det veldig vakkert. Det kan nok hende at vi kommer tilbake til Norge for å sykle igjen, men det blir ikke neste uke, sier van den Hengel.
– Det var en lagkompis som fant en link på nettet til Viking Tour i våres, og så diskuterte vi litt og syns det hørtes ut som en god plan. Vi visste ikke at været kunne være så vått og kaldt i så mange dager i strekk på sommeren. Det er ikke sikkert han får lov til å velge ritt for hele gruppa neste gang, legger han til.
Saken fortsetter under
TRØYEKAMPEN gir Viking Tour en ekstra dimensjon, og noe å konsentrere seg om når det bøtter ned, sier Bob van den Hengel. Foto: Privat
Nå er det grandfondo-rittet Velomediane Criquielton i Belgia 27. august som er neste for kameratene.
– Det er vanligvis godt vær i Belgia på denne tida av året, så det gleder vi oss til nå, sier van den Hengel.
Neste års Viking Tour starter i Lærdalsøyri 22. juli, og har målgang samme sted 28. juli, 975km og 13.000 høydemeter senere. I 2018 vil Viking Tour kjøres i Lofoten.
Les også: NYE HØYDER FOR VIKING TOUR
BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker
HØYDEPUNKTENE var solgløttene som dukket opp innimellom, slik som på klatringen opp fra Geiranger mot Dalsnibba. Foto: Ingeborg Scheve
SPEKTAKULÆRT: Gaularfjellet var en opplevelse, sier Bob van den Hengel, som gjerne kommer tilbake til Norge for å se mer av fjell og fjord. Foto: Privat