En flott norsk sykkelkrossesong er straks ved veis ende, men for noen dyktige ryttere venter flere internasjonale ritt utover vinteren.
LES OGSÅ: Krossesongen avsluttes med to ritt i helgen.
Ottar Ackenhausen Renholt har tatt på seg ansvaret for sykkelkrosslandslaget i vinter, og han kan fortelle at fire ryttere skal representere Norge i verdenscupen i Namur 20. desember.
- Fredrik Haraldseth, M-Elite, Ola Jorde, U23, Tiril Mohr, K-Elite, og Håkon Lunder Aalrust, M-Junior, er alle tatt ut til å representere landslaget, på bakgrunn av sterk kjøring gjennom den nasjonale sesongen. Jeg hadde også lyst til å ta ut Kristoffer Sommer Wormsen, men han vurderer dessverre å gi seg. Hvis han fortsetter er han inne på laget.
Mangel på UCI-poeng gjør at Haraldseth foreløpig ikke er påmeldt verdenscuprittet, men Ottar forteller at det jobbes med dette og at han og resten av forbundet føler seg trygge på at det går i orden.
- I VM er det bare å melde på ryttere, og det samme gjelder i verdenscup for alle klasser unntatt M-Elite. Vi prøver å få inn Fredrik som vår nasjonale mester, da UCI ønsker å spre sporten til flere land enn Belgia og Nederland, bør de være interessert i å la vår bestemann være med.
Etter at sykkelkross har vokst voldsomt i Norge de siste årene ønsker forbundet nå å vise at de som tør å satse på sporten blir belønnet med internasjonale representasjonsoppgaver. I fjor ble norgesmester Morten Vaeng sendt til VM på kort varsel, mens forbundet anført av Renholt nå ønsker å gjennomføre et mer profesjonelt opplegg.
- Det ble litt sånn halvveis i fjor, så jeg snakket med Hans Falk tidligere i år om at vi måtte få til noe bedre denne vinteren. Nivået her til lands har steget voldsomt og da synes jeg det er på sin plass at de beste rytterne får denne oppmerksomheten fra forbundet. Det bør også være med å motivere til videre satsning. Selv om det bare er de beste som får kjøre med flagget på brystet sender det signaler til hele miljøet om at du får muligheten hvis du er god nok. Det vil også være positivt for sporten her hjemme når de beste kommer hjem med mer erfaring og løfter nivået enda et par hakk.
Årets VM går av stabelen i Heusden-Zolder 30.-31. januar, og Ottar forteller at rytterne som kjører i Namur også er de man planlegger å sende til VM.
- Vi er veldig klare på at vi har mye å lære på sportens øverste nivå, både ryttere og støtteapparat, så de vi sender til Belgia før jul er i utgangspunktet de samme som skal kjøre VM for oss.
LANDSLAGSDEBUTANT: Ola Jorde får sin ilddåp i sykkelkross når han tar på seg den norske landslagstrøya i Belgia i desember. Foto: Ola Morken
Ola Jorde er en av rytterne som skal kjøre i de norske fargene de neste månedene, og Hero-rytteren gleder seg naturligvis stort til å få prøve seg internasjonalt.
- Lørdag 19. desember kjører vi Scheldecross, før det blir verdenscup i Namur dagen etter. Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg som en unge! Jeg har sikkert sett alle Superprestige, bPost og WC fra 2012 til dags dato tre ganger, og er mildt sagt gira. Noen verdensmester er jeg imidlertid ikke og hensikten med turen er utelukkende å lære mest mulig.
- Sykkelkross er en ny greie for meg og de fleste andre nordmenn, så vi kommer nok til å bli pissa på, rett og slett. Forventningene er derfor ikke så høye, noe som betyr at jeg kan gå inn med senkede skuldre og ta alt som en bonus.
- Jeg skal kjøre i beloften(u23)-klassen og aner ikke hvordan det kommer til å gå, men jeg skal gi alt jeg har uansett. Det blir stort å sykle med flagget på brystet! Ellers gleder jeg meg til å oppleve kulturen i Belgia og se Fredrik slite i seniorklassen
Norgesmester Fredrik Haraldseth er også spent før han får sin internasjonale debut, men selv med en fersk norgesmestertittel er han forsiktig med å sette seg høye målsetninger.
- Jeg skal være veldig fornøyd om jeg fullfører rittene uten å bli tatt igjen med en runde. Jeg håper å få kjørt litt flere ritt på eget initiativ, i tillegg til de to nevnte, og lære mest mulig. Neste år håper jeg å ha muligheten til å kjøre flere internasjonale ritt og etterhvert nærme meg toppen
Haraldseth er likevel meget fornøyd med at det nå skjer en bevisst og målrettet satsning på sykkelkross fra forbundets side.
- Det er utrolig kult at forbundet sender oss til utlandet. Jeg gleder meg veldig til å oppleve sykkelkross i krossens hjemland. Det er selvsagt ekstremt motiverende for både oss og alle andre syklister å se at det er mulig å satse kross og få noe igjen for det
Selv om ingen forventer toppresultater av norske ryttere i årets VM har Ottar Renholt stor tro på at sykkelkross er en sport for fremtiden.
- Det er et veldig spennende konsept som er i sterk vekst. Det er kompakte løyper og mange tette dueller, samtidig som det er en fin arena for landeveis- og terrengryttere å konkurrere på. Jeg tror dette kommer til å bli enda mye større i årene som kommer, så jeg gleder meg veldig til framtiden.
Allerede neste år kan vi faktisk få et UCI-ritt her til lands, noe som vil øke våre rytteres sjanser til å sanke poeng betraktelig.
- Jeg vet det er snakk om at Tønsberg skal oppgraderes til å bli et UCI-ritt, noe som i så fall hadde vært veldig positivt. I tillegg kan rytterne våre skaffe seg viktige poeng i ritt i Danmark og Sverige. Etter hvert tror jeg vi også får se at flere ryttere blir i Belgia i lengre perioder og kjører mange ritt, slik mange landeveisryttere gjør på våren. Skal du komme på et virkelig høyt nivå i sykkelkross er du nødt til å konkurrere mye i Belgia. Det er der du får den beste matchingen, så enkelt er det.