Etter lange vintermåneder med mørke og snø, timevis i fuktige, dampfylte rom på rulla, sporadiske glimt av sol på Mallorca, Gran Canaria og Alicante, og litt rittfeeling fra belgiske kermess, er flere hundre rittkåte syklister endelig klare for å vise hva de er gode for til helgen.
I fjor ble vi vitne til en høydramatisk cupavslutning under herrenes ritt i Sandnes. Før start var det i teorien opp mot tretti ryttere som kunne kle av Adrian Aas Stien den gule sammenlagttrøyen. Mindre dramatisk ble det ikke da rittet måtte stoppes etter en drøy runde etter en frontkollisjon i løypa, mellom en passasjerbil og ambulanse på utrykning.
Etter en lengre pause på feltet, ble rittet gjenopptatt halvannen time senere. Rittet ble kortet ned og det ble satt bånn pinne med en gang. I den paddeflate løypen ble det som forventet massespurt, hvor Filip Eidsheim var den raskeste og stakk også av med sammenlagtseieren. Eidsheim kjørte to NC-ritt i fjor, vant begge og vant også sammenlagt.
Alt i alt oppsummerer dette den uforutsigbare spenningen i NorgesCupen ganske godt.
HVA ER NORGESCUP?
NorgesCup er det høyeste nivået man kan konkurrere på som amatør i Norge og det er her man kan få vist seg fram for både landslagsledelse og kontinentallag. NorgesCup Landevei består av 5 ritt spredt fra April til September. Det konkurreres i klassene menn junior og senior, og kvinner junior og senior. Rittene er lagt i helger - primært søndag - gjerne med et rankringritt i form av tempo, bakketempo eller fellesstart dagen i forveien. Norges Cykleforbund ser helst at rittene går for seg i rundløyper på omkring 10 kilometer, med minimum 150 høydemeter.
RITTENE
Til helgen er vi i gang igjen, med årets første Norgescup, i år som i fjor, i Skien. Under følger en oversikt over hvordan årets NC går for seg.
NC1, 26. april: Grenland SK
For andre år på rad er det Grenland SK som har fått ansvaret for årets første NorgesCup. Lørdag er det rankingritt, en 19 kilometer lang tempo, mens søndag skal rytterne kjøre samme løype som i fjor, en 22 kilometer lang rundløype, med 345 høydemeter per runde. En tøff løype, med mye opp og ned, samt en skikkelig knekker noen kilometer før mål, som skiller godt. I fjor ble det god spredning mellom rytterne.
NC2, 14. mai: Ottestad IL Sykkel
LES OGSÅ: Sol, støv og flyvegrus
I Frankrike har de «sectors», i Belgia har de «hellingen» og i Norge har vi «gutuer»! Med inspirasjon fra grusklassikeren Strade Bianche har Ottestad IL Sykkel laget «Gylne Gutuer» og rittet blir i år for første gang kjørt som NorgesCup. Traséen er en 28 kilometer lang rundløype, hvorav 11 går på grusveier. Rittet avholdes i år på Kristi Himmelfartsdag.
Kvelden før arrangeres rankingrittet Hamar Kriterium midt i sentrum av byen.
NC3, 13. juni: Eidsvoll SK
Siste sjanse til å peake formen før U23-NM kommer når Eidsvoll SK arrangerer årets tredje NorgesCup. Hvilken løype det blir er ennå ikke offentliggjort. Klubben arrangerte et strålende NM i fjor, så de følger nok opp med nok et godt arrangement.
NC4, 1. august: IL Stjørdals-Blink Sykkel
I år er det IL Stjørdals-Blink Sykkel som har tatt på seg ansvaret med Trøndelags bidrag til Norgescupen. Fra klubben meldes det om en utfordrende løype på 20 kilometer, med totalt 400 høydemeter per runde, hvor rytterne skal få testet egenskapene sine både oppover og nedover.
NC5, 13. september: Region Vest
På tross av at man har gitt seg med de beryktede bankettene satser vi på at det blir en heidundrende avslutning på årets NorgesCup i år også og at spenningen varer til siste slutt. Løypen er ennå ikke offentliggjort, men Region Vest har de siste to årene levert en tøff og utfordrende løype i Åsane, utenfor Bergen, og de vil nok også i år legge opp til en tøff avslutning.