VERDENSMESTER: Kim Van Oorschot fra BOC satte verdensrekord på 10 000 høydemeter under Hope Challenge 4. august. Foto: Bjørn Saksberg
Lesetid: 5 minutter
45-åringen fra Bærum og Omegn CK hadde ambisjoner om å slå den norske damerekorden på 10 000 høydemeter. Den var på 20 timer og 24 minutter og tilhørte Jorid Iren Ødegaard. Van Oorschot visste ikke engang hva gjeldende verdensrekord var da hun hadde vunnet Hope Challenge 4. august, langt mindre at hun hadde slått den med god margin etter 82 runder opp Grefsenkollen.
– Da jeg kom i mål var jeg bare lykkelig for at jeg hadde greid å fullføre 10 000 høydemeter, og at jeg greide å slå Bente Rossing, den andre damen som syklet samme konkurranse. Jeg visste at hun var sterk, og at jeg måtte slå henne for å ta norgesrekorden, sier Kim Van Oorschot.
Van Oorschot klokket inn på 17:16:40. Bente Rossing var i mål på 17:50:29.
VERDENSMESTER: Kim van Oorschot knuste verdensrekorden på 10 000 høydemeter for damer. Foto: Kenneth Kristiansen
Etter at Van Oorschot kom hjem og fikk summet seg, oppdaget hun at hun også hadde slått den nederlandske damerekorden på 10 000 høydemeter. Da begynte hun å grave litt mer i statistikken, og det viste seg at verdensrekorden var på 18:17:33.
– Da jeg dykket litt dypere ned i tallene, så det ut til at jeg var best i verden, men jeg kunne ikke tro det, sier hun.
Van Oorschot forhørte seg med arrangøren av Hope Challenge, som tok saken videre. Rittleder Stein Magnus Olafsrud kunne etter noen dager bekrefte at nederlenderen fra BOC er ny verdensmester i øvelsen.
Se faktaboks om everesting og Hope Challenge nederst i artikkelen
– Etter tett dialog med Andy van Bergen fra Australia, mannen som etablerte everesting-konseptet, er det nå klart at Kim er verdensmester. Det er skikkelig drøyt, sier Olafsrud til Landevei.
RIVALER: Kim Van Oorschot (til venstre) og Bente Rossing under Hope Challenge i Grefsenkollen. Foto: Bjørn Saksberg
Må kjempe for å beholde rekorden Van Oorschot frykter at rekorden ikke blir stående særlig lenge. Det organiseres en ny utgave av Hope Challenge neste år, og hun regner med at årets nest beste dame er revansjelysten.
– Jeg er sikker på at Bente Rossing vil knuse meg da. Men det betyr at jeg blir nødt til å gjøre dette om igjen neste år, sier Van Oorschot, og avslører at hun allerede gleder seg til det.
– Da jeg everestet her i fjor, tenkte jeg at jeg burde syklet ni runder til, men da jeg gikk over målstreken etter 73 runder var jeg så sliten at jeg ikke orket å sykle en meter til. Du glemmer smerte og slit veldig fort, og det varte ikke lenge før jeg tenkte at jeg skulle sykle 10 000 høydemeter neste gang.
Ikke kjedelig Van Oorschot synes ikke det er ensformig å sykle 82 runder opp og ned den samme kneika.
– Jeg elsker bakker, og for meg kan det ikke bli nok høydemeter. Dessuten kommer jeg fra Nederland og er egentlig skøyteløper, så jeg er vant til å gå runde på runde i akkurat samme spor, sier hun, og forklarer at nøkkelen ligger i å flytte fokus vekk fra det ensformige.
– Jeg er lært opp til å flytte fokus til andre kroppsdeler og tenke på noe annet når du blir lei. Jeg liker å se på folk underveis og jeg biter meg merke i et tre eller et skilt eller noe som jeg passerer hver runde, sier hun.
Da Van Oorschot everestet under Hope Challenge i fjor, hadde hun ventet lenge på egnet anledning til å prøve seg på den klassiske utfordringen.
– Helt siden jeg hørte om everesting for første gang har jeg hatt lyst til å prøve, men jeg tenkte det ville være veldig tungt å gjøre det alene. Jeg gikk bare å ventet på at noen skulle sette opp et organisert arrangement.
For henne er fellesskapet og stemningen i arrangementet en avgjørende drivkraft.
– Noe av magien i dette er alle som heier på oss underveis, og alt det Stein Magnus (Olafsrud) og mannskapet gjør for oss underveis. Vi får mat og drikke, og en klem hvis vi trenger det. Slik blir det veldig personlig.
FELLESSKAP: Hver runde møter du andre syklister i samme ærend på vei opp eller ned den samme bakken. Det blir et eget fellesskap, dermed går tida og rundene fortere. Foto: Bjørn Saksberg
Seigest midtveis – Etter den 50-ende runden gikk jeg på en smell. Da var jeg fryktelig sliten. Rundetidene ble lengre og lengre, og tenkte at selv om jeg var jeg var over halvveis så var det fortsatt veldig mange runder igjen, sier Van Oorschot.
Da måtte hun kjempe mot hodet. Hun sa til seg selv at hun kunne gi seg etter en everesting, altså 73 runder. Etter 62 runder tok hun en god pause. Van Oorschot drakk en Red Bull, spiste litt bolle, og gikk litt rundt. Det gjorde susen.
– Etter pausen fikk jeg nye krefter. Rundetidene ble bedre, sola kom opp og de siste 20 rundene gikk veldig greit.
Saken fortsetter under
DETTE ER EVERESTING
Konseptet everesting er å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest. I Hope Challenge er det Grefsenkollen i Oslo som er kneika.
En gjennomsnittlig everesting er 280 kilometer lang og tar 20 timer.
På verdensbasis har Hells 500, den australske klubben som etablerte everesting-konseptet, registrert over 1.800 gjennomførte everestinger av totalt over 1.500 personer (Les mer: http://www.everesting.cc/hall-of-fame).
Den korteste everestingen er gjennomført i Australia av en som kaller seg “Demonic Dan”; han syklet 217 ganger opp en 185 meter lang kneik med 35 høydemeter og 23 prosent stigning, og brukte kun 79 kilometer på å evereste. Det tok ham 18 timer og 54 minutter.
Den raskeste everestingen er gjennomført av Tobias Lestrell, også i Australia, som brukte åtte timer og 47 minutter på å sykle 53 repetisjoner i en kneik med 13 prosent stigning.
I Norge er det registrert 76 everestinger, inkludert Hope Challenge 2017, som bidro med 38 av dem.
Maxim Golev har hittil everestet ni ganger, og er den med flest gjennomførte i Norge.
Kristian Rønning forsøkte i 2016 å sette verdensrekord i everesting i Lynnebakka i Oppland, men det holdt ikke helt. Hans forsøk tok ni timer og 31 minutter, og holder i skrivende stund til femteplass på Hells 500s Hall of Fame.
Sykler mye bakker Som forberedelse til de 10 000 høydemetrene hadde Van Oorschot syklet to lange og bratte ritt. Først var det Jotunheimen Rundt med 4609 høydemeter på 430 kilometer i slutten av juni. To uker før Hope Challenge syklet hun Tour du Mont Blanc på 330 kilometer og over 8 000 høydemeter.
– Jeg sykler veldig mye bakker til vanlig, bare fordi jeg liker bakker, så mange som mulig og så lange som mulig. Mye av det jeg sykler er bare tur, enten alene eller sammen med andre fra Bærum og Omegn CK. Nå har jeg ingen flere konkrete planer for denne sesongen, men neste år blir det Jotunheimen Rundt igjen, og Hope Challenge, selvfølgelig.
ELSKER HØYDEMETER: Kim Van Oorschot regner med å være tilbake for å forsvare tittelen på Hope Challenge 2019. Foto: Bjørn Saksberg
HOPE CHALLENGE
Deltakerne i Hope Challenge 2018 kan velge mellom fire alternativer: Laveste trinn er å “Galdhøpigge” Grefsenkollen, det vil si 21 ganger opp bakken. Neste nivå er “Mont Blanc,” som krever 40 repetisjoner, den klassiske everestingen krever 73 repetisjoner, mens de som sykler 80 ganger kvalifiserer til “High Rouleur’s Society” (HRS) – en utmerkelse forbeholdt de som klarer 10.000 høydemeter på en og samme økt.
I år var det 55 deltakere som deltok i Hope Challenge. Totalt var det 16 ryttere som syklet 10 000 høydemeter, 16 som everestet med 8 848 høydemeter, fem som syklet Mont Blanc med 4 808 høydemeter, 12 som syklet Galdhøpiggen med 2468 høydemeter.
I fjor syklet de 68 rytterne som deltok i Hope Challenge 2017 totalt 496.000 høydemeter på 22 timer. Da hadde 38 av deltakerne everestet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.