HØGSETHS BESTE
Fem minutter oppvarming
Beinhard innsats i 45 til 60 minutter i form av 10- til 15-minutters drag, med 1-2 minutter pause mellom dragene
Innsatsintensitet 82 til 85 prosent av makspuls
Fem minutter nedkjøring
Ferdigtrent på rundt timen
Denne artikkelen er en del av en serie om rulleøkter og trening. Følg med videre framover vinteren.
Selv om småbarnspappaen og kona venter tvillinger i april, har Haugseth fått klarsignal fra kona om at NM-tittelen skal forsvares til høsten. Men opplegget må legges etter familiens behov.
– Fra april blir treninga helt avhengig av hvor mye overskudd jeg har, og hvor mye tid det blir til sykling i det hele tatt. Men når kona sier jeg ikke har annet valg enn å forsvare trøya til høsten, må jeg prøve å prikke inn formen til det, sier Haugseth.
Derfor må grunnlaget legges nå, og det betyr mye rulletrening fram til snøen går.
– Jeg har fått kuldeallergi, så derfor blir det lite utesykling før vinteren er over, sier Haugseth, som la grunnlaget for høstens NM-gull i kross med jobbsykling i sommermånedene.
Da lå treningsmengden på totalt pluss-minus fem timer i uka i gjennomsnitt. Det tviler han på at vil holde til høsten, og med usikre tider i møte etter tvillingenes ankomst, hever han gjennomsnittet på treningsmengden med 50 prosent nå i vinter for å legge et bedre grunnlag å tære på utover sommeren og inn mot konkurransesesongen.
For tida legger Haugseth ned 7.5 til 8 timer i uka, hovedsakelig på sykkelrulle og spinningtimer, supplert med litt styrketrening og en og annen fatbiketur på helgemorgener når det ikke er for kaldt. Totalt blir det tre til fire økter i uka, siden jobbsykling er satt på vent til våren.
– Når det er snø og kaldt så blir det så mye klær og styr at det ikke lar seg forene med å gå rett på jobb når jeg har parkert sykkelen, forklarer han.
HARDT OG RELEVANT
Haugseth legger opp rulleøktene som konkurransene han kjører: Harde og brutale med beinhard innsats i 45 til 60 minutter i form av 10- til 15-minutters drag der han ligger på 82 til 85 prosent av makspuls. Med ett til to minutters pause mellom dragene, fem minutter oppvarming og ditto nedkjøring, er han ferdigtrent på rett over timen.
– Jeg har trua på å trene på det du vil bli god på. Krossrittene har en konkurransetid på 45 til 60 minutter, og derfor er disse øktene relevant trening for det jeg satser på. Hadde jeg satset på landevei ville jeg nok lagt opp til litt lengre drag på litt lavere intensitet, slik at det simulerer konkurransesituasjonen der. Men noe særlig mer enn en time har jeg ikke motivasjon til å kjøre på rulla, sier Haugseth.
Selve rulla har han satt opp i boden der han får være i fred mellom støvletørkere, ryggsekker og sykkelhjelmer, og modellen er av enkleste sort: En Tacx helt uten tilkoblinger, dingser og skjermer av noe slag, med motstandsregulering på styret. Til avveksling har han også en balanserulle stående i en krok.
– Jeg hører helst på musikk med dundrende lyd på øret mens jeg ruller. Jeg trenger den motivasjonen, sier han.
GIR JERNET FOR FOLKET
En gang i uka er Haugseth også spinninginstruktør for Team SuperSelma-prosjektet i Drammen. De timene kjører han også beinhardt, 75 minutter med full spiker i 55 av dem. Da gir han enda mer på de tre toppene som ligger inne i den harde 55-minutters bolken enn hva han får til alene på rulla hjemme.
– Jeg er ikke en sånn spinning instruktør som sitter og tenker på hva jeg skal ha til middag når jeg sitter foran en stor sal og skal motivere folk til å yte. Som trener vil jeg gi mest mulig av meg sjøl, og derfor blir det gjerne 85-90 prosent av makspuls når jeg er instruktør, sier han.
Og dermed blir spinningtimene akkurat like konkurranserelevante som rulleøktene.