Carl Fredrik Hagen, som ikke var seedet inn i den raskeste pulja i år, vant rittet fra Bogstad via Skansebakken til Tryvann med drøyt 22 sekunders margin ned til Sindre Bjerkestrand Haugsvær fra IK Hero, mens Arne Post ble nummer tre.
– De kjørte tempoen bedre enn oss, og hadde egentlig rundt 20 sekunder på oss da de gikk inn i bakken. De kjørte samlet i bakken og hadde nok en fordel av det, sier Hagen.
Han måtte kjøre løpet annerledes.
– Vi kjørte helt OK på tempodelen Ikke alle i gruppa er like gode på alt, noen er gode på flata, noen kan klatre og det er mye som spiller inn,
– Jeg stakk solo i bunnen av bakken, og kjørte hardt oppover. Jeg var vel kanskje litt ivrig i starten, men det blir ofte slik når det er moro. Men det holdt, sier han.
Hagen gjorde unna løypa på 38:07.3, mens Haugsvær klokket inn på 38:29.3. Post kom inn på 38:47.7.
– Men det viktigste er at dette er et kjempekonsept. Det var bra med deltakere, masse tilskuere, bra speaker og masse stemning hele veien, sier Hagen, som oppfordrer flere til å delta neste år.
– Nå var det et nytt konsept i år, men når folk ser hvilken suksess det var i år, tipper jeg flere kommer neste år, sier Hagen.
LES OGSÅ: Slik blir ultrabirken 2018
NY DRONNING
Jeanette Persson er Oslos klatredronning 2015.
– Jeg likte løpet veldig godt. Det var en god oppvarming å sykle runden i Sørkedalen først. Når vi kom inn i bånn av bakken økte jeg tempoet og fikk luke med en gang. Da slapp jeg at noen andre ville rykke foran meg og gjøre resten av rittet surt, sier Persson etter seieren.
– Det var et veldig bra arrangement som jeg tror er kommet for å bli.
Saken fortsetter under
Jeanette Persson er Oslos klatredronning 2015 Foto: Marcus Liebold
Historiens første klatredronning, Kristin Falck, brente mye krutt under masters-VM i Danmark sist helg, og endte på fjerdeplass.
Allerede før klatrekongefinalen pekte Falck ut Persson som en sannsynlig tronfølger.
– Hun er en meget habil klatrer, og jeg har vel ikke helt trua på at jeg skal greie å matche henne opp til Tryvann med disse beina her, sa Falck i forkant av finalen. Og Falck fikk rett.
Persson vant dameklassen med 17.4 sekunders margin til Marta Kvåle, mens Sunniva Dring ble nummer tre. Dring, har vært en del av Terrengsykkels Treningspanel det siste året og ble blant annet nummer to på UltraBirken for halvannen uke siden.
Les også: KAMPEN OM KLATRETRONEN
Saken fortsetter under
Pallen i dameklassen: Marte Kvåle, klatredronning Jeanette Persson og Sunniva Dring. Foto: Marcus Liebold
Topp 3 menn
1. Carl Fredrik Hagen, Sagene IF Sykkel/ Sparebanken Sør, 38:07.3
2. Sindre Bjerkestrand Haugsvær, IK Hero Sykkel, 38:29.8
3. Arne Post, Ullevål SK/ Team United Bakeries, 38:47.7
Topp 3 kvinner
1. Jeanette Persson, Skullerud SpKl/Team Milsluker’n, 47:46.0
2. Marta Kvåle, 48:04.6
3. Sunniva Dring, Sagene IF Sykkel/Team Milsluker’n, 49:30.2
Årets finale var litt annerledes enn i fjor, både fordi strekningen ikke er helt identisk, og fordi rittet har kommet inn i mer formaliserte former med Sagene IF Sykkel som arrangør.
Rytterne startet ved Bogstadvannet, kjørte en sløyfe inn til Skansebakken i Sørkedalen, og deretter opp til Tryvann via Ankerveien og Holmenkollveien. Målgang i år var ved bakeriet på Tryvann i stedet for der Stravasegmentet egentlig stopper.
EKSTREM VEKST
Den første utgaven av Oslos klatrekonge ble arrangert i 2012. Martin P. Hoff er Klatrekongens far, og syns det er artig at konseptet har tatt av. Siden starten for fire år siden har Klatrekongen ballet voldsomt på seg, og i år ble konseptet lansert i flere byer.
– Det er veldig artig at det har blitt så populært, og jeg er litt stolt av å ha skapt et slikt konsept. Du får eierskap til det, men det er viktig at jeg også gir litt slipp på det i framtida. Andre må inn og være med på å utvikle det videre, sier Hoff.
Han ser at Klatrekongen er blitt populær i de andre byene som har opprettet lister allerede første sesongen, og håper at lokale klubber vil ta på seg å arrangere finaler. I år er det klatrekongelister i Stavanger, Kristiansand, Bergen og Trondheim, og Hoff har fått henvendelser fra flere klubber som kan være interesserte i å arrangere finaler.
– Drømmen om noen år er at vi kan ha en nasjonal finale, der vinnerne fra alle byene møtes i en nøytral bakke, for eksempel en uke etter de lokale finalene, sier Hoff.
– Det viktigste er å se hvordan det utvikler seg i de nye byene. Dette er på en måte et anarki-ritt, skapt av rytterne og det lever sitt eget liv basert på interessen fra brukerne på Strava, sier han.
– I løpet av sesongen har vi registrert over 4.200 ryttere på klatrekongens lister i Oslo, sier han.
Men neste år vil han gjerne ha flere damer til start på finalen. I år var det 11. Totalt var det 157 deltakere.
– Det var jo altfor få, selvfølgelig. Jeg skulle helst ha sett 50 damer ved start i dag, sier Hoff.
LES OGSÅ: Penger ut av vinduet med lett sykkel?
Frode Kolvik fra arrangørklubben Sagene IF Sykkel (til venstre) og Klatrekongens far Martin P. Hoff er godt fornøyd med den første utgaven av åpen finale. Foto: Marcus Liebold
LES OGSÅ: Alt om Birken