Ryttere 2015: Lucinda Brand (26), Thalita De Jong (22), Anna Van der Breggen (25), Marianne Vos (27), Roxane Knetemann (28), Anouska Koster (22), og Moniek Tenninglo (27) fra Nederland, Pauline Ferrand Prevot (22) fra Frankrike, Shara Gillow (28) fra Australia, Anna Knauer (20) fra Tyskland, og Katarzyna Niewiadoma (21) fra Polen.
Sportsdirektør: Koos Moerenhout
Støtteapparat: Assisterende sportsdirektør: Sierk-Jan de Haan
Assisterende sportsdirektør: Eric van den Boom
Sponsorer:
Rabobank – Nederlandsk bank etablert i 1972 med hovedkvarter i Utrecht, 722 filialer i Nederland og 769 filialer utenfor Nederland. Driver også med forsikring, leasing og eiendom.
Liv – sykkelprodusenten Giant’s sykler spesielt designet og utviklet for kvinner.
Utstyr: Giant LIV sykler, Shimano komponenter, bekledning fra GSG
Framover vinteren kommer Landevei til å presentere de høyest-rankede kvinnelagene på det øverste UCI-nivået. Rabo Liv er andre lag i serien.
Les også: Damene ser frem til vårklassikerne
Rabo Liv Womens Team vant sesongen 2014 med over 1200 UCI poeng (3422.75 poeng mot Specialized-lululemon på andreplass med 2230 poeng). Tre av de åtte høyest rankede rytterne i 2014 sykler for Rabo Liv, deriblant nederlandske Marianne Vos som avsluttet sesongen 2014 på førsteplass i verden med 1363 UCI-poeng.
Marianne Vos er lagets ubestridte stjerne. 27-åringen med kallenavnet Kannibalen har VM-medaljer i bøtter og spann: Hun tok sitt første VM-gull i sykkelkross i 2006, er regjerende verdensmester og har vært verdensmester i sykkelkross sammenhengende siden 2009. Hun tok VM-gull i banesykling 2008 og 2011, i landevei 2006, 2012 og 2013, men har vært på pallen i landeveis-VM hvert år, og hun var juniorverdensmester i landevei i 2004 og 2005. Hun har også individuelt OL-gull fra Beijing i 2008 og London i 2012. Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt fem ganger: 2007, 2009, 2010, 2012 og 2013. I fjor ble hun nummer tre sammenlagt.
Vos har vunnet kvinnenes Giro d’Italia tre ganger – i 2011, 2012 og 2014. Hun har vunnet Holland Ladies Tour fire ganger (2009, 2010, 2011 og 2012). Hun har en rekke seiere fra vårklassikerne.
Og i år har Vos allerede rukket å bli nederlandsk mester i sykkelkross, vunnet et verdenscup i sykkelkross, samt vunnet kross-rittene Superprestige Diegem og Internationale Centrumcross van Surhuisterveen. Nå tar hun seg noen ukers ufrivillig konkurransepause grunnet hamstringskade, men satser på å være tilbake til de viktige rittene når sesongen virkelig kommer i gang.
(Saken fortsetter under)
PÅ SIDELINJA: Marianne Vos må ta en ufrivillig pause grunnet hamstringskade. Foto: Rabo Liv
Men Vos er ikke en eneste stjerna på Rabo Liv Women’s Team. Anna van der Breggen fra Nederland gikk inn i sesongen 2015 ranket som nummer sju i verden, og franske Pauline Ferrand Prevot var nummer åtte på verdensrankingen. I slutten av januar ble 22 år gamle Prevot verdensmester i sykkelkross, mens Vos tok bronse.
Rabo Liv vant ikke mindre enn 64 prosent av alle rittene de stilte til start i 2014, poengterte sportsdirektør Koos Moerenhout under lagpresentasjonen i Emmen 26. januar.
– Vi gikk inn i en tøff sesong, men da vi ble varme i trøya tok laget helt av. Som lag vant vi nesten alt som var å vinne, sa han, og antydet at det blir tøft å matche fjorårets resultater.
– I år blir det definitivt annerledes. Vi har nye ryttere som må finne sin plass. Dessuten har laget endret struktur, og det vil også kreve litt å bli vant til. Men vi har fortsatt Marianne Vos, Pauline Ferrand Prevot, Anna van der Breggen og Lucinda Brand på laget, jenter som alle er allsidige ryttere helt i verdenstoppen og som kan brukes i de fleste posisjoner, sa han.
Rabo Liv mistet imidlertid tre ryttere etter sesongen 2014. Annemiek van Vleuten og Iris Slappendal går til Bigla Cycling mens Sabrina Stultiens går til Liv Plantur. Men laget har også knyttet til seg tre nye ryttere: Shara Gillow, Moniek Tenninglo og utviklingstalentet Anouchka Koster.
Dessuten har resten av laget tatt store steg i 2014, sa lagets nye manager Eric van den Boom, og nevner at Thalita de Jong, Anna Knauer , Kasya Niewiadoma , Anouchka Koster og Moniek Tenniglo alle er outsidere som er villige til å gå i krigen for laget.
– Vi har stor tro på det nye laget, sa van den Boom i Emmen.
– Vi har godt definerte verdier og styrker, og vet vi vil hevde oss igjen, og vi forventer at nykommerne snart vil finne fotfeste og bli fortrolige med sine roller i laget, sa han.
(Saken fortsetter under)
SAMHOLD: Thalita De Jong og Anna van der Breggen under årets utgave av Ladies Tour of Quatar. Foto: Rabobank Liv
Van den Boom har også fått nye oppgaver i år. Han tar over som manager for Koos Moerenhout, da det viste seg å være for krevende for Moerenhout å både være sportsdirektør og manager, og nå er Moerenhout utelukkende sportsdirektør. I tillegg har laget knyttet til seg Sierk-Jan de Haan, som er assisterende sportsdirektør og trener. Han har for øvrig også samme rolle for utviklingslaget til Rabobank.
Helt ute og sykler
Under lagpresentasjonen til Rabo Liv 2015 uttalte Vos at hun og lagvenninna Pauline Ferrand Prevot også vil starte å satse systematisk på terrengsykkel med håp om å delta i terrengsykkel under OL i Rio 2016. Men Vos understreker at terrengsyklingen ikke skal gå utover satsingen på landevei.
– Jeg skal gi meg en sjanse på terrengsykkel, se hvordan det går. Men det blir helt nytt for meg, sa Vos.
Det siste er riktignok en sannhet med modifikasjoner, for Vos satset på terrengsykkel fra hun var 14 år og kastet inline-skøytene lengst inn i garasjen for å satse på to store hjul. Hun var nasjonal mester i terrengsykkel som junior fra 2002 til 2005. Prevot er heller ingen fersking i terrenget. Hun ble blant annet U23-Europamester og fransk mester i terrengsykling i 2014, har sølv i U23-VM fra 2013 og bronse i U23-VM fra 2011.
NYBAKT VERDENSMESTER: Pauline Ferrand Prevot tok VM-tittelen fra lagvenninna Marianne Vos. Foto: Rabo Liv