/ Sykler

Grønn sykkelfredag på Peloton

Mens mange var opptatt med Black Friday og kjøpemani, arrangerte Jonas Orset og Thomas Rem loppemarked med brukt sykkeltøy i stedet.

Sist oppdatert: 27. november 2017 kl 14.04
GRØNN FREDAG: Mange var opptatt med Black Friday, Green Cycling Norway holdt i stedet loppemarked med sykkeltøy. Foto: Jonas Orset.
GRØNN FREDAG: Mange var opptatt med Black Friday, Green Cycling Norway holdt i stedet loppemarked med sykkeltøy. Foto: Jonas Orset.
Lesetid: 4 minutter

De aktive syklistene har begge vært synlige i sin opposisjon mot det økende kjøpepresset. Og mens Oslos handelsstand var opptatt av Black Friday, arrangerte de to i stedet «grønn fredag», et loppemarked med brukt sykkeltøy.

LES OGSÅ: Even Chiodera mener Mastercupen er en skandale (+)

31-åringen Thomas Rem jobber til daglig som driftsanalytiker for Romerike Avfallsforedling, ROAF. For to år siden jobbet han for et større finansielt konsern, men opplevde etter hvert en indre verdikonflikt.

I dag er han veganer, ikke av moteårsaker, men på grunn av bærekraft, og har eksempelvis tatt mål av seg å bli Norges beste syklist som ikke flyr.

– Jeg følte ikke jeg kunne stå inne for selskapets verdier. Å bidra til å forme et bærekraftig samfunn er viktig for meg. Jeg brenner spesielt for lavforbruk, delingsøkonomi og økologi, forteller han kort om hvordan livet endret seg.

LYTT TIL: Podcast med gutta i Green Cycling Norway

Thomas startet et samarbeidsprosjekt med sin lagkamerat fra syklingen, Jonas Orset. Sammen opprettet de en forening som skal jobbe for grønne verdier og skape økt sykkelengasjement, Green Cycling Norway.

loppis-2
loppis-2

Du kan lese mer om visjonene til Green Cycling på deres facebookside.

– Jeg er lidenskapelig glad i å sykle. Det kan regne, sludde eller snø, jeg koser meg på sykkelen uansett. Den sykkelgleden jeg opplever ønsker jeg å formidle til andre rundt meg. Vi vet at økt aktivitet gir helsegevinster og senker sykefravær. Om flere sykler vil vi både spare miljøet og samfunnet for store summer, forteller Jonas ivrig.

27-åringen fra Langhus, som har vært sykkelnomade i blant annet Belgia og Colombia, og i juni vant Styrkeprøven Trondheim – Oslo, viser til Oslos Sykkelstrategi.

Her kan vi blant annet lese at for hver syklede kilometer sparer samfunnet 14,80 kr beregnet i ren helsegevinst. Om antall sykkelreiser i Oslo dobles, tilsvarer det nesten 15 milliarder på ett år. Det er før en har begynt å regne på verdien av spart veislitasje og forbedret byluft.

loppis-1
loppis-1

PROFFER OG MOSJONISTER DONERTE KLÆR

– Vi fikk donert klær fra noen av landets beste syklister, for ikke å nevne Mitch Docker fra World Tour-laget Orica–Greenedge. Proffene har sponsoravtaler der de får utdelt klær de må bruke. Da blir fjorårets bekledning kun liggende innerst i skapet. Vi fikk også donert mye bekledning fra mosjonister som har kjøpt mer enn de klarer å bruke. Over tid har de fylt opp skapene, et tydelig tegn på overkonsum. Vi er glade de nå donerer slik at andre kan ha glede av dem i stedet for at de blir liggende innerst i skapet, forteller Thomas.

Pengene som kom inn på fredagen skal bli brukt til et større sykkelarrangement for barn når våren kommer.

– Hvilken dato sykkeleventen skal arrangeres er ikke satt, men vi oppfordrer til å følge med på facebooksiden til Green Cycling Norway. Det vil bli grilling med matservering og sykkelaktiviteter med opplæring både i terrengsykling, landeveisykling og sykkelkross. Eventet skal være helt gratis for barn i alle aldre og vil foregå på en passende lokasjon i Oslo, forteller Orset.

AMBISIØS: Jonas Orset har store planer for fremtiden, først og fremst på vegne av andre.
AMBISIØS: Jonas Orset har store planer for fremtiden, først og fremst på vegne av andre.

Prisene på Green Friday var satt lavt og enkelt. De besøkende betalte 300 for brukte sko, 100 kroner for brukte trøyer, jakker eller bukser, samt 10 kroner for øvrige produkter.

På Peloton møtte vi blant annet Andrés Lopez fra Colombia, som nå bor og jobber i Oslo. 

– Sykt bra arrangement. Jeg har nylig startet å sykle. Takket være dette fikk jeg endelig tak i noen vinterklær så jeg er klar for en kald norsk vinter. Jeg klarer nesten ikke vente med å komme meg ut på sykkelen og teste dem, fortalte han.

En annen som var innom var Hans Bjørn Holter. Han hadde med sin 14-år gamle sønn, Trym. De fant seg sko og full vinterutrustning  til noen få hundrelapper.

– Et utrolig bra initiativ. Det er flott at de yngre kan arve klær som proffene ikke lenger har bruk for. Kjempebra! Melder Holter.
De to guttene i Green Cycling har store ambisjoner for fremtiden, som både innebærer et lag som kjører på høyt nivå, så vel som ambisjonen å engasjere flere ikke-syklister til å bruke sykkelen til og fra jobb.

Og selv om fredagens loppemarked ble et lyspunkt på en ellers helsvart dag sett med moder jords øyne, understreker Rem alvoret i situasjonen:

– Earth Overshoot Day kommer tidligere for hvert år. Den datoen forteller oss når vi har brukt opp jordens ressurser for det innehavende året. I år havnet datoen på 2. august. Det betyr at vi med dagens forbruk er avhengig av 1,7 jordkloder for å dekke vårt ressursbehov.

ENGASJERT: Thomas Rem, ivrig syklist og et praktisk forbilde for deg som vil bidra til et bedre miljø. Foto: Jonas Orset.
ENGASJERT: Thomas Rem, ivrig syklist og et praktisk forbilde for deg som vil bidra til et bedre miljø. Foto: Jonas Orset.

Les også: Enkle tiltak som gir sykkelglede

Les også: Ny giv i Kjerringåsen

Les også: Alt om bærekraft

 

Publisert 27. november 2017 kl 14.04
Sist oppdatert 27. november 2017 kl 14.04

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen