Etter ett års ventetid er det endelig duket igjen for verdens største sykkelfest. I dag braker den 102. utgaven av Tour de France løs, og foran oss ligger tre herlige uker med masse spenning og sykkelglede. I del 2 av intervjuet med Kurt Asle Arvesen tar Landevei og sportsdirektøren i Team Sky en nærmere titt på både motstanderne til Chris Froome og hans egne lagkamerater, samtidig som vi analyserer hvilke mulighetene som finnes for norsk etappeseier i årets Tour de France.
LES OGSÅ: Spennende Tour i vente
Etter en tøff første uke og en krevende lagtempo venter tre beinharde etapper i Pyreneene. For to år siden avgjorde Chris Froome Tour-seieren nettopp her. Vil dette gjenta seg i år?
- La oss håpe at det skjer, sier Kurt og ler. Men det blir tøffe motstandere i Quintana, Nibali og Contador. Det gjelder å være så uthvilt som mulig.
Kan du utdype det?
- Det som teller i Grand Tours og etappeløp generelt, er restitusjon. Det og hele tiden å sette inn i og ta ut fra banken. Denne vurderingen må gjøres gjennom hele løpet. Det er avgjørende at man ikke går for hardt ut på fjelletappene i Pyreneene, men har Alpene i mente. Restitusjonsfasen er utrolig viktig, sier Kurt.
Er den såpass viktig at man til og med lar være å møte opp på pressekonferanse etter målgang, slik Chris Froome gjorde under Critérium du Dauphiné?
- Om det var bevisst eller ubevisst er en sak for seg. Faktum er at det til slutt kan være avgjørende for Tour-seieren å komme rett inn i restitusjonsfasen istedenfor å måtte gå gjennom denne timen med seiersseremoni og pressekonferanse hver dag. Sånn sett er det jo ingen fordel å ha ledertrøya for tidlig, forklarer Kurt.
TENKE NYTT
Når vi først prater om restitusjon, må vi nesten nevne bobilen til Richie Porte under årets Giro d’Italia. Istedenfor å måtte sjekke inn og ut på hotell hver dag, kunne han bare slappe av i bobilen sin. Får vi snart se hele Team Sky i bobiler under Tour de France?
- Hvorfor ikke, spør nå jeg? Det fungerte ganske fint med denne bobilen og det at man tenker nytt, kan bare være sunt for sporten. Man må jo prøve å gjøre noe annerledes. Dave Brailsford (lagsjef i Team Sky, red. anm.) er ganske ambisiøs på dette. Alle lo av oss, når vi for eksempel begynte å sykle ned etter etappene. Store stjerneryttere kom forbi og hånet oss, men nå gjør nesten alle det.
Mange eksperter snakker kun om tvekampen mellom Chris Froome og Alberto Contador under årets Tour de France. Men hva med feltets beste klatrer Nairo Quintana? Vil han kunne stikke av med sammenlagt seieren når man tar med i betraktningen at det kun er en individuell tempo i år?
- Løypa er som den er og konkurrentene er som de er, svarer Kurt lakonisk. Det får vi ikke gjort noe med. Vi må følgelig prøve å legge vår taktikk først og deretter tilpasse oss de andres taktikk. Ikke omvendt. Vi har tatt ut det laget som vi mener er det beste med tanke på både sidevind, brostein, lagtempo og fjell. Så får vi se hva som skjer underveis i rittet.
SKY IS THE LIMIT
Når vi tar en nærmere titt på Team Sky sitt Tour de France lag, ser vi et allsidig mannskap bestående av mange stjerneryttere. Chris Froome er den ubestridte kongen, men i hans følge finner vi bl.a. den britiske landeveismesteren Peter Kennaugh. Hva synes du om hans kvaliteter?
- Peter er en allsidig og interessant rytter. Én som absolutt hører hjemme i et Tour de France felt. Han kan vinne selv, samtidig som han kan gjøre en god jobb for laget. Peter er også god på tempo og klatresterk, legger Kurt til.
LES OGSÅ: Spenningen stiger
Wout Poels er også klar for Tour de France. Det er kanskje ingen stor overraskelse etter at han har trent så mye sammen med Chris Froome før i år. Vil han innta en domestikkrolle under Touren, lurer vi på?
- Wout er utrolig sterk og vanligvis den siste hjelperytteren i fjellene. Han har bygget et tett forhold til Chris, og er et naturlig valg når det kommer til domestikkrollen. Han er virkelig en kjernekar og en veldig omgjengelig type, skryter Kurt av nederlenderen. Jeg kjørte bak ham i følgebilen, da han vant etappen i Tirreno-Adriatico (4. etappe, red. anm.) og det er utrolig gøy når sånne type ryttere vinner – de som stort sett alltid er hjelperyttere.
Richie Porte er tilbake på laget etter en noe uheldig opptreden i Giro d’Italia. Har han fordøyd skuffelsen fra årets Giro, og er han klar for å være hjelperytter igjen, spør vi?
- Han har vært skuffet, ja. Men Tour de France er vår første prioritet og derfor var det riktig å ta ham ut fra Giroen og bygge han opp igjen til Touren. Det er ikke noe ulempe for han å komme inn bak Chris og prestere bra, sier Kurt.
GODE SJANSER
I årets Tour de France er både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff med. Hvilke forventinger har du til begge de?
- Alex har senest i år vist at han hører hjemme blant verdens beste spurtere. Han kommer helt sikkert til å vinne én hvis ikke flere etapper igjen i år, spår Kurt.
Du mener altså at han til og med kan hamle opp med Cavendish og Greipel på de flate spurtene?
- Ja, det tror jeg absolutt. Selv om Cavendish fortsatt vinner mange løp, så er han ikke lenger den han var tidligere. Greipel er alltid farlig og vanskelig å slå, men Alex har definitivt gode sjanser her.
Hva med Edvald da? Du kjenner han jo veldig godt.
- Det er absolutt hyggelig å se at han er tilbake på sitt gamle nivå, gleder Kurt seg. Seieren her i Norge har gitt ham selvtillitt også. Det som kanskje betyr mest for Edvald, er at han er på et lag, der han kan kjøre for egne sjanser. Husker du Touren, da Bradley Wiggins veltet ut (2011, red. anm.)? Edvald fikk plutselig en ny rolle, kunne kjøre for egne sjanser og vant to etapper.
Hvilke etapper kunne passe Edvald? Er han en kandidat for en etappeseier allerede i den første uka, lurer vi på?
- Ja, det kan være. Kanskje den 4. etappen med brosteinspartiene. Hvis du ser på lengden til etappen (221,5 km, red. anm.), er det ikke sikkert, at spurterne vil være med i finalen. Og så har han sjanser på transportetappene i etterkant av Pyreneene. Etappe 13, 14 og 15 blir ett hundre prosent bruddetapper. Så da gjelder det for Edvald å komme seg med i brudd.
Helt til slutt. Hva er målsettingen for Team Sky i årets Tour de France?
- Målsettingen er selvfølgelig å vinne, enkelt og greit!
Lykke til!