/ Sykler

FYLL TANKEN MED FLYBENSIN

Brudd, støting og rykk: sykkel er en sport som krever både utholdenhet og eksplosive egenskaper, og riktig drivstoff er en del av nøkkelen.

Sist oppdatert: 4. november 2014 kl 07.59
RIKTIG DRIVSTOFF: Lavkarbo er en dårlig løsning hvis målet er å henge med i svingene. Eller skiltspurten. Dette spiser en rytter på en dag av Tour de France. Foto: Creative Commons
RIKTIG DRIVSTOFF: Lavkarbo er en dårlig løsning hvis målet er å henge med i svingene. Eller skiltspurten. Dette spiser en rytter på en dag av Tour de France. Foto: Creative Commons
Lesetid: 3 minutter

Et kosthold basert på lite karbohydrater og mye protein og fett er ikke optimalt drivstoff for spurt og rykk. Karbohydrater er nemlig lettest tilgjengelig krutt når det smeller og en skal henge med i svingene.

– Det er utrolig dumt å ha ”karbofobi” når du er syklist og ønsker å prestere optimalt, sier ernæringsfysiolog Karoline Skaara.

Det er selvsagt ikke slik at en kan spise masse karbo og vinne hver spurt. Det ligger betydelig treningsinnsats bak suksess. Men ved å spise riktig kan en legge til rette for å få optimalt ut av kroppen.

– Utholdenhetstester viser at utøvere med et høykarbokosthold holder lengre enn utøvere med et høyfettkosthold. Og studier viser at veltrente syklister på høyfettdiett ikke klarer å henge med i et rykk eller en spurt, sier hun.

Skaara driver for tida med en mastergrad innen prestasjonsernæring gjennom IOC, jobber på Magnat Center i Oslo, og var blant annet rådgiver for rytterne i Rye Expressen gjennom sesongoppkjøringen mot Styrkeprøven Trondheim-Oslo.

Kroppens krutt
Kroppen er laget slik at når det virkelig gjelder, for eksempel når du akselerer opp til en spurt og “rykker fra,” skaffer kroppen energi på den mest effektive måten; det som tar kortest tid og koster oss minst mulig, og her er svaret karbohydrat, forklarer Skaara, som ikke anbefaler lavkarbo til idrettsutøvere eller mosjonister.

– Har du ikke nok glykogen i musklene, greier du ikke å hente ut rask energi som kreves i det rykket går, sier Skaara, og henviser til flere studier, blant annet Havemann et al. 2006, og Stellingwerf et al. 2006.

Øker fettforbrenningen, men ikke prestasjonsevnen
– Ja, lavkarbo har vist å kunne øke fettoksidasjonen, men nei, det vil ikke fremme prestasjonen på samme måte som karbohydrat har vist å gjøre, sier Skaara.

– I forhold til karbohydrat og prestasjon vet de fleste hvor viktig det er å starte med fulle glykogenlagre, og fylle på med karbohydrat underveis dersom varigheten og intensiteten tilsier det, da slipper man å gå tom og ”møte veggen”, sier Skaara.

(Saken fortsetter under)

Tired cyclist - CC Rakam Black 1400x924
Dumt å møte veggen på grunn av feil drivstoff. Foto CC Rakam Black

PÅ FELGEN: Det er dumt å møte veggen fordi du har valgt feil drivstoff. Fyll på med karbo underveis, anbefaler ernæringsfysiolog Karoline Skaara. Foto: Rakam Black

Folk reagerer forskjellig
Skaara understreker at lavkarbo kan fungere for noen, men at det ikke finnes noen omfattende studier som tilsier at lavkarbo er egnet som prestasjonskost for utholdenhetsutøvere.

– Noen mener at de får mer energi av å gå på lavkarbo, andre blir slitne og sløve, men det er som nevnt ikke god nok evidens for å anbefale lavkarbokost til utholdehetsutøvere, sier hun, og støtter seg til Olympiatoppens anbefalinger og IOC consensus 2010.

Denne artikkelen er den første i en serie om kosthold. Følg med framover!

Publisert 4. november 2014 kl 07.59
Sist oppdatert 4. november 2014 kl 07.59

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen