Fiskeklev Landeveisclub er en videreføring og videreutvikling av Sepura Road Team, som i fjor kjørte under navnet MEM Sykkelstasjonen.
Sepura Road Team kom på banen som et prosjekt for første gang i 2012. Påfølgende prosjektlag har jobbet mot spesifikke sesongmål, slik som å sette ny rekord på Lillehammer-Oslo, å bli første storlag til å sykle 50km tempo på under en time, og i fjor å vinne Vätternrundan for storlag på 50-60 ryttere.
LES OGSÅ: Trigges av rekorder
Fred Voldset har vært koordinator og kaptein i samtlige prosjektlag, og er også primus motor for den nye landeveisklubben.
Saken fortsetter under
ILDSJEL: Fred Voldset er primus motor bak Fiskeklev Landeveisclub. Her fra Flandern Rundt tidligere i april. Foto: Fiskeklev Landeveisclub
LANGSIKTIG
Fiskeklev Landeveisclub har et litt annet fokus. Den nyetablerte klubben for masters og klassikere satser mer langsiktig enn de prosjektbaserte lagene den springer ut av. Men lista ligger like høyt som for de tidligere prosjektlagene med mastersatsingen.
– Mastersatsingen er kjernen i klubben. Der ønsker vi å bygge opp en gruppe av sultne ryttere som motiveres av muligheten til å kjøre for gode resultater som en gruppe og et lag. Lykkes vi med å tiltrekke oss disse, er målet å få en verdensmester i våre rekker innen tre år, da fortrinnsvis i klassen M30-34, sier Voldset, og fortsetter:
Se også: Livet på landeveien
– Det klarer vi ikke ved å tenke og sykle som individualister. Fiskeklev Landeveisclub er med andre ord en klubb for de som fullt ut forstår hva sykkel handler om, og som evner å glede seg like mye over lagkameraters gode resultater, som av sine egne. Vi vinner og taper sammen, sier han.
Saken fortsetter under
SPURTSTERK: Martin Iversby fra Fiskeklev LCs mastersatsing vant Stjernetråkken M30-34. Foto: Fiskeklev Landeveisclub
Foreløpig har klubben rundt 35 medlemmer, der omtrent halvparten er med i mastersatsingen. I den satsingen står Martin Iversby sentralt, men Voldset understreker at Fiskeklev LC ikke blir en klubb der det vil bli kjørt for én person på alle ritt.
– Alle som ønsker det og som føler seg sterke nok, kommer til å få muligheten til å bli kjørt for gjennom en lang sesong, sier Voldset.
I tillegg til Iversbyhar mastersatsingen med seg tidligere juniorlandslags- og kontinentalrytter Øystein Fundingsrud og Jens Andre Bønøgård, som var yngstemann på Sepuralaget som vant Lillehammer-Oslo i 2012.
– Øystein er motsatsen til Martin, da han har sin styrke i bakker. Jens Andre er nå førsteårs master som kan bli så god som han vil, bare motivasjonen er tilstede. Den kommer nå, sier Voldset.
Les også: Test robuste grussykler med bukkestyre
Hele mastergruppa stiller på Smaalene Rundt 23. april.
Saken fortsetter under
TILBAKE: Øystein Fundingsrud er med i klubbens mastersatsing, tidligere kontinentallagsrytter og kjent for å være sterk i motbakker. Foto: Fiskeklev Landeveisclub
LES OGSÅ: ABC i vintersykling
BÅDE TOPP OG BREDDE – UTEN REKRUTTERING
Ved siden av mastersgruppa som sikter høyt, har Fiskeklev LC også et tilbud til breddeutøvere, den såkalte brosteinsavdelingen. Men ingen av gruppene i klubben går aktivt ut for å skaffe medlemmer til klubben.
– Fiskeklev LC er en liten og helt ny klubb. Vi skal ikke rekruttere fra andre breddeklubber. I mastersatsingen er strategien å bygge mindre grupper av ryttere som ønsker å jobbe sammen mot tøffe mål, så hovedregelen blir at de som ønsker seg noe slikt må komme til oss. For vår brosteinsavdeling blir det lave skuldre og hygge som gjelder, sier Voldset.
Brosteinsavdelingen sykler Smaalenene Rundt og sannsynligvis også Vestfold Rundt i mai som fellesritt, og ellers turritt av ulike slag framover sesongen.
TUFTET PÅ BROSTEIN
Navnet Fiskeklev Landeveisclub er heller ikke tilfeldig. Det er valgt både av geografisk tilhørighet, der Fiskeklev er en plass innerst i Iddefjorden ved Halden, og fordi det i Fiskeklev ble hogget brostein for eksport, blant annet til Flandern, forteller Voldset.
Slik sett kan klubbens deltakelse i Flandern Rundt første helga i april også kalles en danneselsreise for å få kontakt med grunnfjellet klubben er tuftet på. Voldset antyder at mellomeuropeiske brosteinsklassikere også vil være en del av rittkalenderen for klubben i årene framover.
– Vi må oppsøke Iddefjordsgranitt der den er å finne, sier han.
BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker
LANGE RØTTER: Det ligger mye brosteinshistorie bak Fiskeklev Landeveisclub, og det gjenspeiles i logoene til den nye klubben. Illustrasjon: Fiskeklev Landeveisclub