28-åringen er en av tre nye ryttere som har skrevet kontrakt med det norske profflaget Hitec Products for 2018.
– Jeg hadde veldig lyst til å sykle på proffnivå i 2018, og trente veldig hardt og målrettet for å få det til, sier Julie Solvang, som undertegnet kontrakten tidlig i høst.
Grimstad-rytteren hadde blant annet syklet for et belgisk klubblag tidlig i sesongen for å skaffe seg mer internasjonal erfaring og vise seg fram for potensielle utenlandske lag. Men da Hitec var interesserte og kunne tilby kontrakt, ble hun ekstra glad. Akkurat hvilke forventninger laget har til henne, er ikke Solvang sikker på.
– Det er veldig fint at det ble Hitec. Jeg kjenner en del av jentene fra før, og jeg gleder meg veldig til å sykle med laget. Jeg har ikke begynt å sykle ritt for dem ennå, så jeg vet ikke hva de forventer av meg. Men det blir spennende å sykle andre ritt enn bare i Norge og Belgia, sier hun.
LES OGSÅ: Må spille på de rytterne vi har
Saken fortsetter under
TIL HITEC: Grimstadrytteren Julie Solvang forlater klubbsykling for proffkontrakt med Hitec fra 2018. Foto: Privat
DRØMMER OM VM OG OL
Solvang går inn i sin fjerde sesong med fullt fokus på sykkel, og har i tillegg fem år med satsing på triatlon før det.
– Målet er å komme på et nivå der jeg får sykle et mesterskap, VM eller OL, for Norge, enten i tempo eller fellesstart. Man må tørre å satse litt hardt, sier hun.
De største endringene blir mer reising og større frihet til å styre egen arbeidstid. Det blir spesielt nyttig i forhold til ritt og reising.
– Det blir viktig å få mer erfaring med å sykle i utlandet der det er større og tøffere felt. I Norge er det små felt og det er lett å sitte i feltet. Det første året må jeg nok øve på å bli tøffere til å ta sjanser slik at jeg kommer meg i brudd.
LES OGSÅ: – Det blir som natt og dag for meg
Til nå har Solvang trent rundt 900 timer i året, eller i gjennomsnitt 17-18 timer per uke, på toppen av full jobb som politibetjent i Grimstad. Det kommer ikke til å endre seg radikalt selv om hun nå har proffkontrakt, reduserer stillingsbrøken og trer ut av turnus med nattjobbing.
– Jeg er fornøyd med treneren min og det opplegget jeg har. Men jeg håper at dette skal gi meg mer energi og overskudd, og at jeg skal kunne restituere meg bedre, slik at jeg kan få et løft på den måten. Jeg har hatt en bratt stigende formkurve de siste par årene. Jeg vet jo ikke om det vil fortsette, men jeg håper jo det, sier hun.
Saken fortsetter under
ERFARING: Julie Solvang har syklet for det norske landslaget i flere sammenhenger, her fra verdenscup i Vågårda i august. Foto: Privat
HJELPERYTTER
Solvang håper at flere ritt i utlandet skal bidra til å fortsette den utviklingen, men er innstilt på hjelperytterrollen.
– Jeg er verken en klatrer eller en spurter, men jeg gjør det bra når jeg kan komme meg av gårde i et brudd. Min styrker er at jeg er temposterk og tråkker mye watt, så jeg gjør det bra i halvkuperte ritt, og jeg liker meg best når jeg kan sitte i et brudd med to-tre andre jenter. Det er lettere å samarbeide effektivt når bruddet ikke er så stort, sier hun.
Sammen med Line Marie Gulliksen og Ingrid Moe er Solvang en av tre nye norske ryttere på Hitec-laget for 2018. I tillegg kommer Ingrid Lorvik tilbake til Hitec fra neste sesong.
LES OGSÅ: – Jeg sjekker sjelden resultatlistene
Men det norske profflaget mister også flere ryttere. Emilie Moberg og Katrine Aalerud har begge fått kontrakter med Bjarne Riis danske profflag Velo Concept Women. Cecilie Gotaas Johnsen og Miriam Bjørnsrud legger opp på proffnivå, og Tone Hatteland Lima går fra rytterstallen til den administrative staben.
Saken fortsetter under
FORSVINNER UT: Emilie Moberg er ferdig i Hitec etter mange år som stjernerytter i stallen. Foto: Henrik Alpers
INGEN LUKSUSTILVÆRELSE
Livet som proffrytter på øverste nivå er noe helt annet for kvinner enn for menn. Som Hitec-rytter får Solvang dekket utstyr og utgifter til ritt og reiser, men hun går ned i stillingsbrøk og vanlig lønn og får dermed trangere økonomi totalt sett.
LES OGSÅ: Et snev av medvind?
Men det er en trade-off er hun villig til å ta for å følge drømmen, og se hvor langt hun kan nå med idretten.
– Det er lite penger å hente som kvinnelig proffsyklist sammenliknet med gutta på samme nivå, og jeg håper det blir mer likestilling her på sikt. Men det er heldigvis ikke pengene som gjør at jeg holder på med dette her. Jeg elsker å kjenne på hvor mye jeg kan presse kroppen. Jeg har et konkurranseinstinkt og en drøm om å oppnå store resultater. Men i bunnen av alt ligger det at jeg syns det er gøy å trene og jeg liker å trene ute. Det er grunnen til at jeg gidder å sykle i det hele tatt, sier Solvang.