BROSTEINSELSKERE: Fiskeklevs ryttere på dannelsesreise til Flandern Rundt. Foto: Pål Anders Thunæs
Lesetid: 3 minutter
I over hundre år har det vært arrangert sykkelritt over milevis av de humpete, hasardiøse strekningene. Det finnes museer der en kan studere forskjellen på brosteinshodene i de ulike monumentrittene, som Gent-Wevelgem, Flandern Rundt og Paris-Roubaix.
Presten som holder til i kapellet på den beryktede brosteinsbakken De Muurvan Geraardsbergen i Flandern Rundt velsigner ryttere og syklene deres om de legger treningsturen opp bakken i løpet av uka før rittet. Det skrives bøker om brosteinsmomumentene.
BROSTEIN: I Belgia finnes et museum der en blant annet kan studere ulike typer brostein - fra De Muur, Paris-Roubaix og Ventoux. Foto: Ingeborg Scheve
En hyllest til steinhuggerne I Østfold har de bygget en klubb rundt brosteinssykling: Fiskeklev Landeveisclub. Klubbens tilbud til breddeutøvere er den såkalte «brosteinsavdelingen» - en hyllest til norske steinhuggernes bidrag til brosteinsgatene i Mellom-Europa. I tillegg til å være en helt ordinær klubb i Norges Cykleforbund.
Fred Voldset, som er en av initiativtakerne til sykkelklubben, har en personlig tilknytning til brosteinen i Mellom-Europa.
– Fiskeklev er tidligere bosted for steinhoggere ved Iddefjorden i Halden. Fiskeklev Landeveisclub springer ut fra arbeiderbrakka fra 1890 på stedet, der min familie bor i dag, sier han.
Bygningsstein, bro- og kantstein ble drevet ut fra området fra andre halvdel av 1800-tallet, blant annet for eksport til Tyskland, England, Holland, Belgia, og Flandern. På det meste jobbet det 2000 steinhoggere i området rundt Iddefjorden, både på norsk og svensk side. Dette var en stor eksportindustri på den tiden, i tillegg til hjemlig bruk. Monolitten i Frognerparken ble for eksempel tatt ut her, bare noen steinkast unna Fiskeklev, forteller Voldset.
INITIATIVTAKER: Fred Voldset. Foto: Pål Anders Thunæs
Dannelsesreise Hvert år reiser flere av klubbens ryttere til Belgia og Nord-Frankrike for å sykle brosteinsklassikerne, til dels på stein som er hentet hjemmefra for lenge siden.
– Vår søken etter Iddefjordsgranitt på våre sykkelreiser har mer enn bare en interesse for brosteinsklassikere å gjøre; det ligger en reell, historisk tilknytning der, sier Voldset.
Dessuten er de mellom-europeiske vårklassikerne også et høydepunktet på sykkelkalenderen for mange.
– Vårklassikerne det definitive høydepunktet på sykkelkalenderen. Slik har det i hvert fall vært for meg siden midten av 1980-tallet. Her er syklingen på sitt mest spektakulære og uforutsigbare, i hjertet av europeisk sykkelkultur, sier Voldset, og siterer Philippe Gilbert: «I vårklassikerne kjøres det for å vinne. I Tour de France kjøres det for å unngå å tape».
– Det ligger noe der, sier han ettertenksomt.
Hjem til norske klassikere Uka etter Paris-Roubaix var laget samlet til en norsk vårklassiker: Ronde van Berg. Der tok Fiskeklev-rytterne de første seks plassene i turrittet. Øystein Fundingsrud var førstemann over streken, sekundet foran Fred Voldset, Tage Solberg og Lars Erik Granly. Like bak kom Heine Liland, Jan Robby Nilsen og Frode Martin Rød.
KLASSIKERSEIER: Fiskeklev-rytterne tok de fire første plassene i turrittet Ronde van Berg forrige helg. Foto: Pål Westgaard
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.