Ikke siden Dag Otto Lauritzen i 1988 har en norsk rytter vært på et vinnerlag i Giro d’Italia, men sist søndag ble det endelig en endring på det. Sindre Skjøstad Lunke var nemlig sterkt delaktig i triumfen til nederlandske Tom Dumoulin som en del av Team Sunweb laget.
LES OGSÅ: Må spille på de rytterne vi har
Hva driver du med akkurat nå Sindre?
- Nå er jeg hjemme i Trondheim på ferie og slapper av, jeg kom vel hjem mandag ettermiddag. Det var godt å komme hjem til Byåsen og få senket skuldrene litt.
Å være en del av et vinnerlag i en GrandTour er få ryttere forunt, hvordan har den opplevelsen vært?
- Jeg tror ikke det gikk opp for meg før jeg kom hjem og fikk fordøyd ting litt. Stemningen i laget var veldig god helt fra starten, så det ble liksom ikke noen stor forskjell selv om vi hadde ledertrøyen, det har vært en vanvittig fin GrandTour. På forhånd hadde vi vært fornøyd med en topp-10 plassering, så det var helt rått at Tom klarte å ta seieren.
På sosiale medier så det ut som det var mye god mat, grilling og øl mellom slagene, er det suksessoppskriften for å vinne Giroen sammenlagt?
- Det er viktig å kose seg underveis, og vi har veldig godt samhold mellom både ryttere og støtteapparat. På hviledagene ble det grilling og et par pils, så det var veldig trivelig. I tillegg har de mye god vin i Italia, så vi har vel nesten smakt oss gjennom Italia på vin.
BLI MED PÅ SAMLING 2017: Enda mer av alt – flere turer, mer sosialt, mer stæsj – Norges eneste landeveisfestival
Med Dumoulin i rosa trøye ble det mye tauing på deg, hvordan er du fornøyd med din egen innsats i Giroen?
- Jeg føler jeg gjorde en god jobb, selv om man kanskje ikke så så mye til meg på TV. Mye av jobben som gjøres skjer før TV-sendingene starter. Jeg føler jeg kjørte smart underveis, og når jeg har gjort min jobb for dagen har fokuset mitt vært på å spare så mye som mulig krefter til dagen etter.
- I starten slet jeg med magevirus, så det var veldig seigt. Det gikk heldigvis bedre etter hvert, men om jeg hadde fått klarsignal tidligere kunne jeg definitivt kommet mye bedre forberedt. Forhåpentligvis kan jeg få sjansen til å forberede meg maksimalt til en GrandTour en gang i fremtiden.
- Å kjøre Giroen var noe helt annet enn Vueltaen, som jeg kjørte i fjor. Jeg elsker Italia, så det har egentlig vært en tre ukers ferie, bare en ganske tøff en.
Hvor lenge kan man hvile på laurbærene etter en lagseier i Giroen?
- Nå har jeg helt ferie uten sykkel i en uke, og så blir det etter hvert å få i gang beina litt før ZLM-tour om et par uker. Deretter skal jeg forsøke å skrape fram en liten godform til NM på hjemmebane i slutten av juni.
Hvordan er det å komme hjem og ut av Giro-boblen?
- Det var hardt å begynne å lage middag selv, men samtidig var det deilig å være ferdig med tørr pasta og ris til frokost. Å få seg litt norsk husmannskost og brunost gjorde godt.
Helt til slutt, hva skal du gjøre i helgen?
- Fokuset mitt er fortsatt på avkobling, så det blir bare å slappe av, og ta seg en liten fest da.