I 2013 testet jeg den første versjonen av Polar Look Kéo Power, som snakket Polars trådløse språk WIND og kun fungerte med et par av Polars nå utdaterte sykkelcomputere. Den gangen konkluderte jeg med at Polars wattpedaler virket halvferdige, at Polar burde åpne for å bruke andre computere enn kun sine egne, samt lage en skikkelig sykkelcomputer med innebygget GPS, la treningsfilene fra sine Polar-computere overføres til andre treningsdagbøker, og fokusere på å lage én treningsdagbok. Mye å ta tak i, med andre ord.
Når vi nå spoler frem to år kan vi konkludere at Polar har tatt syvmilssteg - deres multisport-klokke V800 er super, og selv om sykkelcompueren M450 et meget godt produkt. Og fordi de nye wattpedalene kommuniserer bluetooth som åpner for at eksempelvis smarttelefonen din kan brukes i tillegg til en Polar-computer, det går fint å overføre filer fra Polar Flow til Strava og andre treningsdagbøker, og dessuten har de nå én treningsdagbok - Polar Flow - som fungerer meget bra!
Så da er spørsmålet: Er deres oppdaterte wattmåler noe å hige etter?
Produktinformasjon
Polars wattpedaler finnes nå i to varianter: Polar Kéo Power, som er originalen med wattmålere i begge pedaler og Polar Kéo Power Essential, som måler watt i venstre pedal og multipliserer med to, på samme måte som Stages.
I pakken finner man pedalene inkludert senderne og batterier, et par cleats, strips, diverse umbrako-nøkler og andre verktøy som trengs for å installere pedalene, og annet krimskrams.
Pedalene snakker Bluetooth Smart, og kan derfor kommunisere med Polars computere V800, V650 og M450. I tillegg kan andre bluetooth-produkter motta signaler, som i praksis betyr at du kan bruke mobilen din som computer - og eksempelvis vil Strava-appen ta imot watt-informasjon fra pedalene.
Kravet for å motta data korrekt er at mottakende computer følger bluetooth-protokollen helt nøyaktig; Strava gjør ikke det 100%, og da får du kun data fra den ene pedalen og ganger opp med to (slik som Stages). Dermed får du ikke med rundtråkk og andre deilige ting som to wattpedaler byr på, men det bør likevel være mer enn godt nok.
Batteriene skal holde i cirka 310 timer - altså en halv til én sesong for en ivrig syklist - og typen er CR2354 som kjøpes i de fleste butikker og som enkelt byttes på egenhånd - selv med pølsefingre.
Forøvrig følger Polar Kéo Power IPX7-protokollen, og er sånn sett vanntett innenfor rimelige grenser.
Testgrunnlag
Jeg har testet Polars wattpedaler i totalt rett under ni timer, fordelt på syv timer på rulle inne og halvannen time innendørs i Stangehallen. Jeg har brukt Polar V650 som sykkelcomputer for å registrere data fra wattpedalene. Øktene har bestått av "rolige langturer" og VO2max-intervaller, så da har jeg kjørt pedalene både i lav og høy intensitet.
Videre har jeg brukt wattdata fra min Wahoo Kickr, registrert med Trainerroad, for å få et sammenlikningsgrunnlag for nøyaktigheten til wattmåling.
I praktisk bruk
Oppsett
Polar Look Kéo Power-pedalene må skrus på 100% korrekt, ellers blir det bare surr i tallene. Noen ekstra minutters nøye montering er derfor viktig: Sørg for at den lille pila peker ned når pedalene skrus inn, stram til på motsatt side, og sett på senderen. Gjentas på motsatt side.
Det eneste kjipe med installasjonen er at det må brukes små strips for å feste senderne forsvarlig til krankarmene. Her burde Polar hatt en annen løsning ettersom det er kult å kunne flytte pedalene fra sykkel til sykkel, eller ta dem av og på igjen ved transport i sykkelkoffert uten at du har et lager med små svarte strips.
Tilkobling til computer går helt fint - bare gå til "innstillinger" - "generelle innstillinger" - "kobl. og synkr." - "koble til annen enhet" - og vent til pedalene dukker opp i menyen (gjelder for Polar V800). Gjøres to ganger; en gang per pedal.
Kalibrering
Hver gang har satt i gang en ny økt går det noen øyeblikk før V650 ønsker å kalibrere wattpedalene. Og som vi alle vet, luftfuktighet og temperaturendringer kan påvirke sensorene, så det er lurt å kalibrere på nytt etter 15-20 minutter også.
Stabile målinger
Jeg opplevde veldig lite tap av data; det hendte seg noen ganger at høyre pedal falt ut i noen sekunder, uten at jeg har en forklaring på hvorfor. Det har også forekommet med de fleste andre wattmålere jeg har prøvd. Totalt sett var det minimalt med tap av data, og watt-verdiene virket å henge på greip uten uforklarelig spikes.
Praktisk bruk
Med Polar V650 får man i tillegg til de opplagte verdiene - inneværende watt, snitt siste 3-5-10 sekunder, siste lap, osv. - også en god visualisering av hvordan rundtråkket er samt hvordan fordelingen er mellom høyre og venstre bein. Dette ga meg et par interessante pekepinner og punkter til ettertanke:
Jeg har bedre rundtråkk når jeg sykler på vei/bane enn når jeg er på rulla, og jeg har bedre rundtråkk når jeg kjører harde enn når jeg bare suller av gårde på 150-200 watt.
Videre så jeg også at jeg mitt venstre bein er noe sterkere enn mitt høyre bein, noe jeg også observerte da jeg testet Garmin Vector-pedalene i 2013. Det interessante her er at mens fordelingen er cirka 55-45 når jeg kjører rolig, nærmer den seg 51-49 når intensiteten går opp.
Pedalene hjelper altså med å avdekke forbedringsmuligheter i teknikken min, men jeg må selv finne ut av hvordan jeg tar tak i det. Så for meg er å få dokumentert fordeling av kraft mellom høyre og venstre mest en kuriositet; prisforskjellen på to wattpedaler og Essentials-varianten er såpass stor at jeg ikke synes 5.000 kroner er verdt mellomlegget.
Det går selvfølgelig an å grave og analysere i tall og grafer i Polar Flow i etterkant også. Forøvrig lar det seg ikke gjøre å analysere rundtråkk og fordeling av høyre/venstre i Strava, og jeg kan heller ikke se at eksport av tcx-fila fra Polar Flow inkluderer ekstra informasjon om watt utover faktiske wattverdier.
Look Kéo-pedaler/-cleats
Jeg er personlig stor tilhenger av Speedplay-pedaler, både fordi de kan klikkes inn fra to sider og fordi cleatsene tillater en viss vandring/float. For å teste disse pedalene kjøpte jeg Look Kéo -cleats med 0 grader float, og det gikk ikke lang tid før jeg fikk pokkers vondt i knærne. Løsningen er selvfølgelig å kjøpe cleats med mer vandring, eventuelt å flytte litt på cleatsene. Av erfaring vet jeg også at Look-pedaler fungerer helt utmerket, og jeg merket ingenting til den berømte Look-knirkingen på mine ni timer med pedalene, så sånn sett har jeg ingenting å utsette på disse pedalene.
Nøyaktighet på wattmåling
Jeg vet fra tidligere at watt fra Wahoo Kickr og Stages følger hverandre veldig tett, så uavhengig av hvilken av dem som er riktig vet jeg at begge er veldig konsistente. I mangel på noe bedre målingsverktøy har jeg derfor sammenliknet watt-verdiene fra Wahoo Kickr (registrert via ANT+ på Trainerroad) med watt-verdiene fra Polar Look Kéo Power.
Tallgrunnlaget er tre økter på rulla, inkludert to VO2max-intervaller og en "rolig langtur" på 60 minutter. Det kritiske i denne testen var å avdekke om tallene avviker voldsomt fra hverandre og i hvilken grad de følger hverandre.
På den 60 minutter lange økta, der watten var veldig stabil i underkant av 200 watt, påsto Polar at jeg hadde produsert 179 watt i snitt, mens Wahoo Kickr hevdet 193 watt. Avviket er på 8%, og en grafisk fremstilling viser at tallene følger hverandre veldig tett.
Når jeg ser på økter hvor jeg har brukt Stages og Wahoo Kickr får jeg også et avvik på 8%, der Stages oppgir den lavere verdien, og er sånn sett på linje med Polar. Jevnt over ser jeg av watt-kurvene fra Polar og Kickr at Polar ligger et lite hakk over.
Jeg kjørte to VO2max-økter bestående av fem minutter oppvarming og deretter to-tre sett med 15 repetisjoner av 30 sekunder ved 340 watt og 15 sekunder ved 170 watt, med fem minutters pause mellom hver.
Det blir med andre ord veldig mye opp og ned i disse kurvene, og som grafene nedenfor viser spretter Polar-kurven en del mer opp og ned enn Kickr ettersom Kickr gir en konstant motstand etter ordre fra Trainerroad, mens Polar måler hva jeg faktisk tråkker. Uansett ser vi igjen at grafene henger veldig tett sammen.
Alt tyder med andre ord på at Polar Look Kéo Power måler både konsistent og nøyaktig.
Bra
Polar har gjort mye bra siden sist, først og fremst at pedalene snakker bluetooth.
Videre virker nøyaktigheten å være veldig god.
Det kreves ingen spesielle forkunnskaper for å installere pedalene, og de lar seg flytte mellom sykler.
Uavhengig av om du er vant med Look fra før eller ikke, det er et meget velprøvd og velfungerende pedalsystem.
Og erfaringsmessig er Polar Norge veldig flinke til å yte service, så om det skulle være noen problemer med pedalene finnes det kyndige folk i den andre enden av support-linja.
Dårlig
Det er ingen enkeltfaktorer som trekker disse pedalene ned kraftig, men det er noen punkter som jeg mener berettiger minuspoeng:
Prismessig er Polar-pedalene midt på treet.
Pedalene snakker kun bluetooth - ikke ANT+ - som begrenser muligheten til å bruke alternative sykkelcomputere.
Videre er det klønete å ha strips i stedet for en annen festemekanisme når pedalene flyttes mellom sykler.
Til sist, pedalene begrenser deg til Look-systemet.
Alternative produkter
Det finnes etter hvert veldig mange wattmålere på markedet, og prisene går fra 5.000 kroner til mange titalls tusen kroner. Her er en kort liste over noen av alternativene som kan vurderes ved kjøp av wattmålere.
Pedalbaserte wattmålere:
Garmin Vector 2: Jeg testet første generasjon Vector i 2013, og konkluderte da med det var snakk om et meget godt produkt. Vector 2 er en forbedring av dette, og finnes i to varianter - med måling i begge eller én pedal - til omtrent samme prisene som Polar Look Kéo-utgavene. Om du foretrekker ANT+ over bluetooth er Garmin Vector 2 kanskje det mest opplagte alternativet.
PowerTap P1 wattpedaler snakker både bluetooth og ANT+, og er et direkte alternativ til Garmin Vector 2 og Polar Look Kéo . Disse pedalene bruker sine egne cleats - altså ikke Look Kéo. Selve pedalene koster 10.499 kroner hos Bikeshop, og legger seg dermed noe under Garmin og Polar.
I tillegg har faktisk Look tenkt å lansere Polar Look Kéo-pedalen som sin egen i løpet av 2016 under eget merke, men med egen sender som også støtter ANT+.
Krankarm-basert wattmåler:
Stages snakker både bluetooth og ANT+. Krankarmen måler watt i venstre bein og ganger opp med to, og dermed får du et anslag på hvor mye du tråkker. Jeg testet disse pedalene i 2014, og konkluderte da med at de var et topp kjøp - det står jeg fortsatt inne for. Disse er også veldig rimelige vis-a-vis konkurrentene; avhengig av krankarm koster de fra 5.000 kroner og oppover under 10.000 kroner.
Krankbaserte wattmålere:
Rotor Power 3D+ snakker kun ANT+. Disse koster en god del, rundt 10-15.000 kroner, og mangler i tillegg drev, og dermed blir Rotor blant de dyrere wattmålerne på markedet. Les Øyvind Aas' test fra oktober 2014.
Quarq snakker ANT+. Quarq Riken koster i overkant av 10.000 kroner. Jeg har ingen erfaring med disse.
SRM snakker kun ANT+. Som nerdene blant oss vet er SRM gullstandarden, men har også gullprisene. Til 3-4x prisen av Polars alternativ - rundt 3.000 til USD for en Shimano-krank - henvender SRM seg til segmentet bestående av ekstremt dedikerte wattmålere med romslig økonomi. Om kvalitetsforskjellen rettferdiggjør prisforskjellen har jeg dessverre ingen grunnlag for å si noe om.
Oppsummert
Polar Look Kéo Power Bluetooth er et bra produkt, og Polar gjør det meste rett: Pedalene er enkle å installere, de måler nøyaktig og bluetooth åpner for valgfrihet med hensyn til computere. Utfordringen til Polar er at alternative produkter er mange, de er funksjonelt like gode, og i noen tilfeller er de mer attraktivt priset.
Handler du med hjerne og lommebok er fortsatt Stages det mest fornuftige kjøpet, og er ikke økonomien en begrensende faktor er det ingen grunn til å ikke kjøpe SRM. Går du for Polar, vil du eie wattpedaler som gjør jobben på en upåklagelig måte. Essentials-versjonen med måling i én pedal er det kjøpet som vil gi mest verdi for pengene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.