Krankprodusenten Rotor lanserte i våres sin egen wattmåler, 3D+ Power. Vi har tråkket noen hundre kilowatt gjennom denne og kan nå vurdere om den er noe for deg.
SKIKKELIG KRAFT: Er hemmeligheten bak god suppe, hevdes det. Med Rotor Power-krank kan du måle kraftbalansen i beina og legge opp treningen deretter.
Lesetid: 7 minutter
Rotor Power skiller seg litt fra resten av watt/kraft-måler-feltet ved at den har to målere. En i hver krankarm. Kranken har også to batterier (CR2477B lithium), og kommer med Rotors egen MAS spider-løsning som lar deg rotere eventuelle ovale tannhjul akkurat slik du vil. Q-faktoren/avstanden mellom pedalene er oppgitt til 148 mm, mens kjedelinjen er på 43,5 mm.
Rotor Power har uavhengige målere inne i hver krankarm og 500 hz data- samling. Spanjolene i Rotor hevder plasseringen av målerne inne i krankarmene sikrer pålitelig informasjon som ikke påvirkes av asymmetriske krefter i kranken, eller kjedets trekk på tannhjulene. De hevder også at plasseringen av målerne gjør kranken 100 prosent immun mot vekslinger i måling på grunn av temperturforskjeller.
Rotor 3D+ Power-krank
Pris: 14 999 kroner
Vekt: 517 gram i 175 mm, uten klinger
Import: Energysport.dk
Nett: power.rotorbike.com
Montering
Rotor Power-kranken er til forveksling lik Rotors 3D+ krank og er da også basert på denne. Tilfeldigvis hadde vi en 3D+-krank på sykkelen fra før, så overgangen til en nesten dønn lik krank med watt-måler var derfor minimal. Bare drøye 30 gram legger Power-kranken på i forhold til den vanlige 3D+-kranken. Noe av dette skyldes MAS-spideren som er litt tyngre enn den tradisjonelle spideren på 3D+.
På en Cannondale med BB30-kranklager var monteringen gjort på noen få minutter. To koniske avstandsstykker må monteres mellom krankarmer og lager, men ellers er det tut og kjør etter at du har justert stramheten med ringen rundt ekslingen og låst denne med en 2,5 mm unbrako. Rotors kranker har 30 mm aksling, men kan likevel brukes i rammer som ikke er tilpasset BB30, da med Rotors eget kranklager. Dette kan også fås med keramiske lagre.
Demonteringen av Rotors krank er også enkel, men litt spesiell da du bruker en kransavdrager på en stålring innenfor bolten. Denne ringen fester du utenpå krankbolten slik at denne så trekker hele krankarmen av akslingen. Enkelt når du kan det. Følg bruksanvisningen så går det greit.
Sammenlignet med tidligere watt-kranker som vi har testet var monteringen av Rotor Power veldig enkel. Ingen magnet under krankhuset, kun krank gjennom lageret, parring med Garmin-computeren, og enkel kalibrering var det som måtte til før det bar ut på tur. Du må kalibrere begge krankarmene, men du trenger bare å parre kranken en gang. Kranken skrur seg på så fort du starter og trå, og parringen med computeren skjer på noen få sekunder.
Under sykling
Kranken føles selvfølgelig akkurat som Rotors vanlige 3D+ krank. Wattmålerne som sitter inne i selve krankarmen, med sendere og batterihus i to små bokser på hver krankarm, merkes ikke i bruk. Som de fleste krankbaserte watt-målere så baserer Rotors måler seg på måling av spenn og stress i aluminumskranken. Karbonkranker egner seg ikke for slik måling og derfor var det perfekt for Rotor å lage en watt-krank, siden de allerede har spesialisert seg på alu-kranker.
For å ha glede av watt-måling underveis på turen må du omprogrammere vinduene på Garmin-computeren din. Rotor har ingen egen computer, men er kompatibel med alle Ant+-computere. Vi brukte Garmin Edge 510 under denne testingen. Den er enkel å programmere om, selv i fart. Det er bare å holde tallfeltet på skjermen inne, for så å velge hva du heller vil ha der fra menyen.
Rotor-kranken gir deg alle mulige verdier om kraftproduksjonen din. Mange er kjent fra andre wattmålere vi har brukt før, men noen er nye. Ettersom Rotor Power måler uavhengig på venstre og høyre krankarm kan du hente ut en del mer informasjon enn normalt.
Kanskje mest anvendelig er muligheten til å se prosentvis fordeling av kraft i venstre og høyre bein. OK å se på underveis, men ganske så interessant å se på etter turen. Etter turen kan du også se på hvor effektiv kraftproduksjon (torque efficiency) du har i hvert bein. Kranken måler hvor stor del av kraften i tråkket som faktisk går riktig vei. Her får du også opp målinger for hvert bein i prosent av 100. Under intervallsykling har vi ligget på opp mot 98% på begge beina, mens vi under roligere sykling ligger et stykke lavere.
Etter lange turer har vi kunnet se at testsyklisten her produserer ca 52% av watten med venstre bein og 48% med høyre, mens det under intervaller har vært motsatt, eller noen ganger 50/50. Denne informasjonen har gjort sitt til at denne syklisten i hvert fall skrinlegger planer om fokusert trening på ett og ett bein. Viser målingene større forskjeller kan det være noe å hente på å jobbe med balansen, enten gjennom sittestilling, eller målbevisst trening av det svakeste beinet.
Vi har brukt kranken både med Strava, Training Peaks og Garmin Connect. Rotor har også sitt eget analyseprogram der du får opp sirkelgrafer over hvor i tråkket kraften er påført osv, men vi føler at informasjonen de tre kanskje vanligste loggene har gitt oss har vært mer enn nok.
Sammenlignet med andre watt-målere vi har for hånden har Rotor Power-kranken vist helt tilsvarende verdier under intervalltrening og tester. Vi har både Powertap og Cycleops-spinning-sykkel som kontroll-kilder og ingen diskrepans har vært å spore på resultatene. Plasseringen av selve elektronikken inne i hulrom i kranken tilsier at kranken vil være både robust og stabil. Vi har brukt kranken i 3 måneder uten et eneste hikk i målingene. Vi har heller ikke opplevd at målinger har uteblidt eller at computeren ikke har funnet kranken. Til tross for at vi må parre nesten foran hver tur, da vi også bruker en annen kraftmåler med samme computer jevnlig.
Rotor Power kan selvfølgelig brukes både med ovale og runde klinger, og Rotor hevder at du ikke trenger å kalibrere kranken ved bytte av tannhjul. Kun ved bytte av pedaler og/eller ramme/sykkel. Igjen har dette å gjøre med plasseringen av elektronikken inne i armene. Selvfølgelig kan kraftproduksjonen som går til kjedet endres noe ved bruk av ovale klinger kontra runde, men dette endrer ikke at kraften du tråkker ned i kranken forblir den samme. Batterier kan du lett bytte selv ved å skru av lokket på plastboksen på hver krankarm. Gjort på ti sekunder.
Vi har brukt kranken i kompakt oppsett med Rotors ovale Q-Ringer i 50 og 34-størrelse.
Kranken har blitt utsatt for temperaturer opp mot 40 grader og ned mot 5. Den har blitt brukt i regn, og blitt rengjort med hageslange. Vi har også montert den på to forskjellige sykler og hatt den av og på en sykkel to ganger. Målingene fortsetter å være jevne og stabile.
Rotor hevder at kranken ikke trenger og kalibreres i vekslende temperaturer og det er også vår erfaring, uten at den har blitt prøvd i norske vintertemperaturer ennå.
Det viktigste ankepunktet med Rotor Power er prisen, men sammenlignet med andre topp-kranker med wattmåling er den ikke så mye verre. Prisen på Rotor-kranken er oppgitt uten klinger og kranklager. Ønsker du dette i tillegg koster det selvfølgelig ekstra.
SRAM Red Quarq-krank med ensidig wattmåling koster et par tusen mer enn Rotor Power-kranken, men kommer også levert med klinger. Stages sin løsning der du kjøper venstre krankarm til den kranken du allerede har, koster ca 7500 kun for en venstre Dura Ace-arm med måler på.
Rotor har også i høst lansert en Power-krank med kun måling på venstre arm. Denne koster litt mer enn det halve (8199 kroner) av kranksystemet testet her. Også den uten klinger, men med to armer.
Oppsummert
Rotor Power er en super wattmåler, til en pris som matcher de andre supre wattmålerne på markedet. Den ekstra funksjonen med dobbel måling gjør den litt ekstra spennende, men dobbelfunksjonen er nok mest spennende i begynnelsen. I hvert fall hvis det viser seg at man trår noenlunde likt. Gjør man ikke det, kan denne være nyttig i treningsarbeidet.
Den gir deg en høykvalitetskrank og en høykvalitets watt-måler i ett. Sammenlignet med andre todelte målere som Garmin og Polar/Look er Rotors konstruksjon med måling inne i selve kranken, og batterihus rett ved akslingen vesentlig mindre utsatt for slag og fall.
Ønsker du deg en watt-måler og du er i markedet for en hel krank samtidig, er Rotor Power veldig brukervennlig, pålitelig og lett. Den er også nesten altetende når det kommer til rammer og kranklagerløsninger i tillegg til at den rent stilmessig passer sykler uansett drivverk for øvrig.
Den kan også brukes både med ovale og runde klinger, både til 10-delt og 11-delt, samt kommer i en rekke forskjellige lengder, og i både kompakt og standard boltsirkeldiameter.
Pluss:
Presis
Pålitelig
Tosidig
Enkel montering
Lett
Minus:
Høy pris
Kever Rotor-krank
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.