Klesgiganten Rapha har faktisk produsert sko helt siden 2012. De samarbeidet lenge med Giro, nytt av nåtiden er at de nå utvikler og produserer skoene helt på egenhånd.
Det gikk galt av sted da de lanserte sin første skomodell, Rapha Grand Tour Shoe. Den var både dyr, klumpete, tørket aldri når den ble vått, den tålte ingenting og var i tillegg veldig tung. Testparet ble kastet rundt i redaksjonen fordi ingen ville ha dem lenger enn nødvendig - ikke en vinner altså.
Derifra og opp gikk det skjønt bare i en retning - det meste ble bedre, til slutt veldig bra.
ROMSLIGE: Skoene oppleves romslige, med normal lengde. Helpartiet er dypt.
Gravelskoen «Explore» er nå en av de første modellene de har laget helt etter eget ønske.
Det er ikke til å unngå å tenke at en grussko bare er en terrengsko justert med et annet navn og et stort markedsføringsbudsjett, men vi finner flere forskjeller på denne skoen og typiske toppsko til terrengsykling.
Et viktig sted å kikke er på selve sålen, altså karbonplaten som er i kontakt med pedalen, ikke innleggssålen. På denne modellen er det kun under og rundt cleatsen vi finner karbon, resten av sålen er laget i et mer fleksibelt komposittmateriale.
Dette er gjort for å at det skal bli mer komfortabelt når du går, eksempelvis til og fra kaffestoppen, eller mens du setter opp teltet når du bikepacker.
MYK GUMMI: Sålene er grove og mye, og sjeldent gode å gå i.
Grepet er på ingen måte nytt, vi finner eksempelvis det samme på Bontragers nye gravel-sko. Men der Bontrager har droppet karbonet, har Rapha karbon for at du hvertfall ikke skal miste noe energi når du tråkker til.
Strammeløsningen på skoen er en blanding av lisser og borrelås. Det tar unektelig lengre tid å knyte en sko enn å stramme et boahjul, men du verden så mye stiligere det er med lisser. Til en aktivitet der resultater ikke teller, setter vi det på pluss-kontoen. Den nederste borrelåsen strammer rundt tærne, mens lissene gjør resten av jobben.
Lissene går ikke gjennom tradisjonelle hull som hos andre merker, men tres gjennom små looper i stedet.
GODT SYNLIG? Borrelåsen er laget i refleksmateriale. Hvor mye det hjelper er usikkert.
Når vi sjekker undersiden av skoen finner vi grov og seig gummi, skikkelig grov og seig gummi faktisk. Dette er nok et element for å gjøre skoene
Vi har ikke fått testet skoene ennå, men kan rapportere fra en lynvisitt på Sørensen sykler, at de er ganske romslige. Lengden på skoen er normal sammenlignet med andre, men de har vitterlig mer plass enn de fleste skomodeller. Perfekt for deg med voluminøse føtter, men vet du at du har langt og tynt fotblad bør du hvertfall teste først.
Innleggssålen er av samme type som Giro leverer på sine toppsko. Det betyr at det følger med tre utskiftbare puter til å ha under vristen, slik at du kan bygge opp sålen til å passe akkurat din fot. Det er liten forskjell på de tre putene, og har du høy vrist vil ikke den tykkeste puten hjelpe deg noe særlig.
Bra eller dårlig? Vi har som sagt ikke testet, og tør ikke konkludere. Mistanken basert på et førsteinntrykk? Nesten overbevist. Test følger senere! Alle bilder tatt av Arjan Boldingh.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.