Canyon Tempr CFR er den første skomodellen til sykkelprodusenten Canyon. Deres første sko er en eksklusiv toppmodell, har du vanlig arbeiderlønn må du trolig vente noen år før det finnes tilbud i alle prisklasser
Canyon har på snaue 20 år blitt en av verdens største sykkelprodusenter, og nå vil de bli totalleverandør. De starter med egenproduserte hjelmer og sko. Men funker det?
Hva med skoene? Vi prøver skoene på rulla, asfalten og litt gravel i oppkjørselen.
Men å ta steget fra sykler og over til sykkelutstyr som hjelmer og sko er noe helt annet. Kan en sykkelprodusent plutselig hamle opp med skoprodusenter som Sidi, Gaerne eller lissekongene Giro?
Canyon har lansert sin første sykkelhjelm: Disruptr CFR. Denne historien er forbausende lik den gangen de lanserte en sykkel med to styrer.
Dette må du vite om Canyon CFR Tempr
Vil du vite hvordan skoen oppleves i bruk - hopp videre til neste overskrift!
CFR Tempr er en middels luftig sko i det øvrige prissegmentet, laget til ritt, trening og konkurranser.
Vi tar det mest unike med skoene først. Tempr CFR ser mer ut som avansert sokk enn sko. Skoen har ingen pløs, denne er erstattet av et svært fleksibel meshmateriale, som igjen er festet til overlæret.
I overlæret finner vi også to myke punkter på yttersiden, slik at de som eksempelvis sliter med hallux valgus skal kunne ha det litt bedre.
PRESISE: Li2-snellene fra BOA strammes lynraskt, og kan enkelt slakkes og åpnes. De er nesten en opplevelse i seg selv. Foto: Henrik Alpers.
Hele dette overlæret omslutter selve sålen, slik at skoen nærmest skal svøpes over og rundt foten din, som en skive cheddar-ost på en god burger.
Skoene har to boahjul med asymmetrisk stramming. Du strammer hjulene ved å skru fremover - altså i samme retning på begge skoene. Når du strammer spennene trekker du skoen rundt foten - du trekker ikke en høyre-og venstredel av skoen mot hverandre.
Dette skal sammen med den sokkelignende konstruksjonen gi en så tett og komfortabel passform som overhodet mulig.
Vi liker også at selve innersålen er mer enn en tynn papplefse, mange sko også i høyere prisklasse skuffer her. Innersålen har ekstra oppbygging under lesten, som sikrer et mer stabilt tråkk for alle som ikke er plattfote.
Sålene har også en pute midt under fotbladet. Denne skal stimulere tærne til å slappe av og spre seg litt mer enn vanlig i en sykkelsko, der vi fort krøller tærne i ren refleks.
Tåboksen er også bygget litt større, et konsept de trolig har lånt fra løpeskoprodusenten Altra. Også de er opptatt av stor tåboks.
Skoen er bygget opp med en pinnestiv såle av karbon, med et lite luftehull under tåballene og en utskiftbar hælkloss. Skoene har hælkappe i plast for økt stivhet, og en plastbeskyttelse rundt tærne for å beskytte skoen mot slitasje når du sparker i et eller annet.
SLUKER FOTEN: Strammebåndene er forankret i sålen, og skal gjøre at hele skoen omslutter foten. Ikke akkurat sånn i virkeligheten kanskje, men nesten. Foto: Henrik Alpers.
Canyon CFR Tempr i bruk
Skoene er litt tuklete å få på, særlig om du er vant til mer tradisjonelle sko. Men så fort du har fått foten inni sko-sokken, strammer du hjulene og er i gang.
Skoene sitter ikke like omsvøpt som produsenten kanskje vil ha det til, men det er en tett og god passform hele veien. De oppleves som myke og behagelige, og på en eller annen måte føles det mer som vi er koblet direkte på pedalen, mer enn vi har på en sko som sitter fast i pedalen. En god ting, dette.
Undertegnede har hatt problemer med litt ubehag med hard hud på utsiden foten, og disse får vitterlig en viss avlastning av de mykere partiene i overlæret.
Strammehjulene fra Boa er presise og glir friksjonsfritt. Det merkes særlig når du løsner dem, da spretter tråden opp og du kan få ut foten lett.
I STRØMPELESTEN: Skoene er i praksis en stiv sokk. Ingen pløs, bare et stramt og stivt stykke tøy.
Ute på veien er det lett å merke at dette er en toppsko, med alle sine fordeler og ulemper. Det er umulig å si hvor mye stivere eller mykere akkurat denne sålen er enn tilsvarende toppsko, men følelsen er akkurat den samme. Du er i umiddelbar kontakt med pedalene, og tilbakemeldingen fra akselerasjonen er superkontant.
I våre dager skal både sko og utstyr helst være ekstremt aerodynamisk og-eller ekstremt lett, ofte med litt praktiske ulemper under normal bruk. Tempr CFR er en skikkelig god allrounder, og det er deilig å vite at her har du en sko som fungerer til absolutt alt.
Det finnes lettere modeller. Det finnes kanskje mer aerodynamiske modeller og det finnes luftigere varianter. Men under vårsyklingen har det vært lett å kjenne på at dette bare fungerer godt til all slags bruk. De er noe kjølig for en nordisk vår, men fra ti grader og oppover er dette en god følgesvenn til all slags bruk.
Men kanskje viktigst av alt, i skohylla mi står det ganske mange sykkelsko, både private og tidligere test-og referansemodeller, alt til fri bruk. Dette er en modell jeg har grepet etter flere ganger, både for bruk og for simpelthen å titte litt på.
UNØDVENDIG? En tåbeskytter øker vekten på skoene, men gir lengre levetid. Foto: Henrik Alpers.
En god sykkelhjelm er viktig for sikkerheten, men en hjelm bør også være rask og komfortabel. Her finner du nyheter, guider og tester av de nyeste og mest relevante modellene.
Dette må du tenke på med Canyon CFR Tempr
Dette er en toppsko, og det er ikke alltid slik at dyrest er best. En stiv såle er responsivt, men særlig nybegynnere opplever de stiveste skoene som ubehagelige, og de får ofte numne føtter. Dette er en vanesak, og ikke noe som skyldes spesielt denne skoen.
Skoene er trangere enn snittet i hælkappen, og de er også smalere enn gjennomsnittskoen. Materialet i hælområdet er stivt og trenger mange timer for å få godgjort seg.
Om du er glad i hvite sykkelsko - disse skoene vil ikke være hvite særlig lenge. Mesh-stoffet ved pløsen suger til seg alt som er av støv og skitt, og du kan bare glemme å få det rent igjen. EVER. Til banesykling vil de kanskje holde seg hvite og pene i mange år.
Innersålen er bra, men vi mener fortsatt at Giros løsning er den beste på markedet hva gjelder medfølgende såler. En formstøpt såle vil uansett alltid være det beste.
AVLASTNING: Skoene har mykere lær på typiske trykkpunkter. Foto: Henrik Alpers.
Alternative produkter
Specialized Ares er kanskje skoene vi har testet som minner mest om Tempr CFR. Også disse er laget for å omslutte foten så tett som mulig.
Shimano er kjent for sine toppsko, mens de litt rimelige skoene aldri er noe de har fått til på samme vis. Toppmodellen S-Phyre RC902 minner mye om Canyons modell, selv om den er bygget opp på litt mer tradisjonelt vis.
Ja - Tja - Nei
Om du trenger nye toppsko er dette et vel så godt valg som sko fra Giro, Specialized eller Fizik. Det er som du har lest over mange gode grunner til å kjøpe disse skoene.
De vil på ingen måte være raskere eller bedre enn toppskoene du kjøpte for to år siden, men om du har lyst på sko i en ny farge, de gamle er utslitte eller du bare vil ha flere sko, dette er en toppmodell verdt prisen.
FINE SÅLER: De medfølgende sålene bygger godt oppunder fotbuen. Foto: Henrik Alpers.
TÅSPREDER: Den lille klumpen i foten skal angivelig spre tærne for bedre blodgjennomstrømning. Vi kan ikke helt si at det funker. Foto: Henrik Alpers.
FREM OG TILBAKE: Klossene har gode justeringsmuligheter i lengderetningen. Foto: Henrik Alpers.
Oppsummert
Canyon har laget en bra toppmodell på første forsøk. Dette er en sko som sitter tett som en sokk - det er i praksis en litt stiv sokk med pinnestiv såle, og måten den former seg rundt foten på vil gjøre at den passer mange syklister. De mykere partiene i overlæret på siden av skoen har virkelig noe for seg.
Strammeløsningen gir deg en ytterlig omsluttende følelse, og vi er virkelig i kontakt med sykkelen med disse på. Det blir kanskje vel svulstig språk her nå, men vi liker virkelig denne skoen.
Så hva gjør at Canyon ikke får toppkarakter? Det er simpelthen flere som lager gode sko. De er ikke overlegne på noe vis, og det er heller ingenting absolutt nytt ved disse, hvertfall ikke som er lett å merke. Prisen er også lik tilsvarende toppmodeller.
Men har du Canyon-sykkel og liker merket, kjør på.
Scroll videre nedover for å finne poengvurderinger m.m.
Henrik Alpers er hjernen og hjertet bak Landevei, og tidligere redaktør i magasinet. Han syklet på nasjonalt nivå i landevei og sykkelkross, men har i dag byttet ut startnummer med sykkelopplevelser. Alpers jobber nå med dag-til-dag-nyheter, sykkelturer, kultur og sykkeltester.
Vis mer
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.