Ulike seter - hva er forskjellen?
Det finnes hundrevis av ulike seter fra flere titalls produsenter. Selv om mange av de konkurrerende modellene er overlappende i form og funksjon, skal du ha et ekstremt spesielt underliv for ikke å finne et sete som passer.
Shimano Pro Stealth er et sete som er blitt veldig populært de siste årene. Det har en stor spalte som fjerner trykket mot bløtvevet – enten du er mann eller kvinne. Setet tør vi nesten si er selve definisjonen av et moderne sete: Kort og bred snute – bredere sitteparti – litt støtte til korsryggen. Det har vist seg å passe mange.
Det var Specialized som satte i gang trenden med korte seter med brede snuter. De hadde faktisk forsket på deltagere fra Styrkeprøven, og kommet frem til at seter absolutt måtte ha en splitt. Resultatet har etter hvert blitt til Specialized Power.
Dette er to eksempler på moderne seter, la oss nå forklare forskjellen på setekategorier. Vi forholder oss til seter laget for landevei og gravel.
Tradisjonelle seter
Dette er sykkelseter slik du har sett dem på racersykler i alle år, kanskje også noen hybridsykler. De er tynne ut for å spare vekt, og for ikke-syklister kan de virke veldig harde og ukomfortable.
De er iøynefallende veldig like, men forskjellene er der. Ser du dem ovenfra eller fra siden, vil du lett se at de kan være flate, smale, brede, de kan ha sen eller tidlig avrunding på rompa, og noen av dem kan ha litt vuggeform når du ser dem fra siden.
Litt lengre ned kan du lese mer om hva slags form du bør se etter.
Seter med spalte
Moderne seter har ofte en langsgående spalte. Setene fra Selle SMP er de mest kjente, og Selle SMP 209
har hjulpet både mannlige og kvinnelige syklister med vondt i «mellomkjøttet».
Selv om en har mesteparten av kroppsvekten på sitteknokene når en sykler, oppstår det uten tvil trykkbelastning på bløtvevet. Spalter av ulik form kan redusere smerter i underlivet for dem som er plaget av dette.
Noen kan ikke leve uten slike seter, mens andre igjen klarer seg med tradisjonelle seter. Mange tradisjonelle seter har også en liten spalte.
Neseløse seter
På en landeveissykkel er det vanlig å skyve rompa fremover eller bakover, alt ettersom hvor du har henda på styret. Noen liker å sitte langt fremme på setet, ofte med det resultat at bløtvevet klemmes kraftig.
Om en «kapper snuten» på et sette har du fortsatt sitteknokene på det som er igjen av setet – uten noe som helst press på bløtvevet. ISM Adamo er kanskje de mest kjente av slike seter, sammen med COBB JOF.
Slike seter er uvanlig i vanlig landeveissykling, men vanlig på tempo eller triatlon. Her sitter en såpass fremoverlent, at slike seter ikke bare er mer behagelig, men også en absolutt nødvendighet for mange.
Hvor bredt sete skal jeg ha?
Seter kommer i mange bredder, og i nesten alle tilfeller er det bredden på sitteknokene/sitteknutene som avgjør hvor bredt sete du skal ha. Seter kommer i bredder fra 125-155 mm, pluss eller minus et par millimeter fra produsent til produsent.
Alle sykkelbutikker med respekt for seg selv har et «ass-o-meter», der du får målt bredden på sitteknutene – og dermed får du en pekepinn på sittebredden.
Alternativt kan du legge en sengepute på sofaen, og sette deg på puta i fremoverlent stilling. Mål deretter hvor bredt avtrykk du får i puta, og du har en indikasjon på setebredde.
Flat eller rund profil?
En viktig forskjell på seter er om de er flate på tvers av sitteflaten eller om de er tydelig runde. Noen foretrekker seter med flat sitteflate og god støtte under sitteknutene. Andre liker seter med avrundet profil.
Eksempler på seter med flat tverrprofil er Specialized Power, Pro Stealth, Fabric Scoop Flat, og Fizik Antares.
Karbon, plast eller stål, spiller materiale en rolle?
De aller fleste seter har titan-, stål-, eller aluminiumsskinner. Noen har også karbon, selvsagt for å spare vekt.
Det samme gjelder for sitteflaten. Denne kan være laget av karbon, grafitt eller plast, med ulik tykkelse på polstringen for å spare vekt.
Seter med mye karbon er lettere, og er laget for å tåle en støyt. Like fullt ser vi stadig at de knekker. Et lett sete er ikke bedre på noen annen måte enn at det er lett. Vi vil heller ha noe som er solid.