Elite Justo: Toppmodellen som gir mest for pengene
Elite Justo er den italienske utstyrsprodusentens nye toppmodell av sykkelruller og kommer med flere forbedringer fra deres forrige toppmodell, Direto XR.
NY TOPPMODELL: Elite har gjort drastiske endringer utseendemessig på sin nye toppmodell Justo, som erstatter Direto XR. Foto: Knut Andreas Lone
Elite Justo
Pris: 10 990,- veil.
Vekt: 17 kilo (uten kassett)
Maks watt: 2 300 watt i 40 km/t
Maks simulert stigningsprosent: 24 prosent
Nøyaktighet wattmåling: +/- 1 prosent
Mens både Wahoo og Tacx har holdt på designet på sine toppmodeller og i hovedsak bare gjort forbedringer på innmaten, har Elite valgt å bytte både navn og utseende på sin toppmodell.
Og ikke bare kommer Elite Justo med et nytt utseende, men de har selvfølgelig forsøkt å forbedre det som ikke fungerte så bra på den forrige modellen.
Summen av alt dette skal i teorien gjøre at Elite nærmer seg konkurrentene, spesielt når det kommer til sykkelopplevelse.
Det mest avgjørende vil antagelig være størrelsen på svinghjulet. Fra Direto XR er svinghjulet økt fra 5,1 til 6,2 kilo, en ganske betydelig økning.
Kort forklart vil et større svinghjul bidra til å skape en mer realistisk følelse av motstand i sykkelrulla. Den skaper en "treghet", eksempelvis når du akselererer så vil rulla holde litt igjen så du får beholder moment, og at ikke rulla glipper og tråkket ditt blir "hakkete".
I eska
I motsetning til Wahoo Kickr v6 kommer ikke Elite Justo med noen kassett inkludert. Den kommer med boss for Shimano/SRAM 9-11-delt, Shimano 12-delt og SRAM NX 12, mens dersom du har SRAM XD/XDR eller Campagnolo, må du skaffe eget boss.
Det følger også med standard hurtigkobling både for 130 og 135 mm og for gjennomgående hurtigkobling i 142x12mm, men ikke 148x12mm.
Du får også et par ekstra føtter, som er sorte og litt mindre enn de røde som står på sykkelrulla fra før. Disse er mindre fleksible enn de røde, hvis du skulle ønske det.
Du får også med forhjulsstøtte i eska.
Installasjon av Elite Justo
Direto XR hadde en knotete løsning med et lite ergonomisk håndtak, som var vanskelig å holde i. På Justo har en gått over til et kraftig håndtak i kunstig lær som er bevegelig og gjør det mye lettere å løfte rulla rundt.
For å spare plass i eska, kommer svinghjulet på Justo uten noe deksel. Det ligger separat i eska og må monteres før bruk. Dette skrur du enkelt på med to skruer: en fra siden og et fra undersiden av rulla.
Justo har to støttebein som du kan slå inn mot rulla når den ikke er i bruk. Innerst på beina er det en knapp som du presser ned for å kunne svinge det inn på plass.
Ytterst på føttene er det to tennisball-aktige støtter, som du kan justere i høyden, på samme måte som med føttene på Wahoo Kickr. Disse tennisballene er det litt "sprett" i, som gjør at rulla har litt vandring spesielt når du står og skal øke komfortnivået.
Rulla kommer uten kassett, så du er nødt til å montere dette selv. Det foregår på samme måte som på et vanlig sykkelhjul. Må du bytte boss er det bare å åpne låsebolten, drar av det medfølgende Shimano-bosset og skyve inn på riktig boss, før du setter på låsebolten igjen.
Adapterne til hurtigkoblingene er tydelig markert og i manualen står det hvilken side de skal settes på.
Med gjennomgående hurtigkobling (som i hovedsak brukes på sykler med skivebrems) bruker du bare den samme hurtigkoblingen som du vanligvis gjør på bakhjulet ditt. Med standard hurtigkobling bruker du den medfølgende hurtigkoblingen fra Elite.
Strømkabelen har solid lengde og plugges i nede, bak på rullen. Den har imidlertid ikke noe mellomledd, så hvis noen skulle være uheldig å dra den med seg i beina når de går forbi, vil den røskes ut.
Justo har ikke fått WiFi-tilkobling slik som Kickr v6, men et adapter til internettkabel, som du kan sette i rulla, skal lanseres etter hvert, slik at du kan få direktetilkobling.
Vi har brukt Zwift til å teste rulla, samt Elite-appen, for å ha nyeste programvare på rulla. Vi har testet den på forskjellige typer økter og intensiteter, for å få et så helhetlig vurderingsgrunnlag som mulig. Det vil si at vi har kjørt noen lengre, rolige turer, noen intervalløkter med lengre, jevne intervaller (type terskelintervall), og noen mer eksplosive, harde intervalløkter (sone 4 og 5).
Vi har testet den både med simuleringsmodus og ERG-modus. Simuleringsmodus er altså at en i Zwift får naturlig motstand fra terrenget. Når du møter en motbakke, så øker motstanden fra rulla og du må tråkke til for å holde farten, akkurat slik som ute. ERG-modus er som nevnt tidligere kontinuerlig motstand fra rulla, oftest brukt til intervalløkter.
Tilkoblingen til rulla er uproblematisk, og både ANT+, ANT+ FE-C og Bluetooth-tilkoblingen gjør jobben. Kun én gang har vi opplevd å miste kontakten med rulla, men da måtte vi bare søke etter den og så pare igjen, så var alt fint igjen.
Nytt fra Direto XR er automatisk kalibrering, slik også Wahoo Kickr v6 kom med i høst. Det vil si at rulla kalibrerer seg selv fortløpende, så du trenger ikke foreta deg noe som helst.
Justo er ganske stillegående, men den ligger i snitt noen desibel over Kickr v6, uten at den er brysom av den grunn. Støynivået øker noe når en gir skikkelig gass og kommer opp i litt fart.
Den nye føttene på rulla gir vesentlig mer fleks (sideveis bevegelse) enn på Direto XR og er en kjærkommen forbedring. Rulla står den stødig selv når en spurter eller er oppe og står.
I simulasjonsmodus er rulla responsiv og fin. Hvis du synes den gir mye eller lite motstand i bakker, går det an å justere graden av simulasjon i innstillingene («Trainer Difficulty»).
Rulla kan simulere helt opp til 24 prosent stigning, mest av alle på markedet, dersom du har på 100 prosent på trainer difficulty. Dette er imidlertid noe ingen av oss har bruk for, men er en kul spesifikasjon å skilte med, om ikke annet.
ERG-modus
ERG-modusen var en av de tingene vi ikke var helt fornøyd med på Direto XR, og hvor de hadde ganske mye å gå på i forhold til konkurrentene.
Denne modusen gjør at rulla tar kontroll over motstanden. Gjennom forhåndsprogrammerte økter (en finner mange i Zwift eller kan lage selv og legge inn), som du kan tilpasse din FTP (Functional Treshold Power/terskelwatt).
Da kan du kjøre intervaller på en bestemt intensitet, for eksempel 90 prosent av din terskelwatt i 10 minutter, og rulla gir deg automatisk den motstanden – uansett hvilken kadens du har.
Men du må ha bein og krefter til å holde oppe det trøkket så klart.
Én av tingene vi hadde å utsette på Direto XR var at den var veldig sensitiv for fall i kadens (tråkkfrekvens). Ved økning i kadens slapp den mye opp på motstanden når den justerer seg, og kompenserte med å gi på med mye motstand igjen. Da fikk en ujevn rytme og motstand.
På Justo er ERG-modusen vesentlig forbedret, selv om vi opplever litt av det samme her også, men i langt mindre grad. Vi føler likevel fremdeles at modusen er litt for hakkete i forhold til Kickr v6.
Nytt på Justo er også Easy Start i ERG-modus. Hvis du skulle stoppe å tråkke og ta en pause midt i en intervall, vil rulla kutte motstanden og når du begynner på igjen, vil den ta deg gradvis opp igjen til den motstanden den i utgangspunktet hadde. En veldig praktisk funksjon.
Pålitelighet/nøyaktighet
Fra Direto XR er nøyaktigheten på wattmålingen til rulla økt fra +/- 1,5 prosent til +/- 1 prosent. Det er det samme som Kickr v6 har og som flere av de beste wattmålerne på markedet har.
Nøyaktigheten på rulla er viktig både for å kunne ha et pålitelig referansepunkt i treningen din, men også hvis du kjører konkurranser på Zwift.
Vi har sjekket nøyaktigheten på Justo opp mot wattmåleren Favero Assioma Uno, som også har oppgitt nøyaktighet til +/- 1 prosent.
Totalt sett viser Justo en imponerende nøyaktighet. Mens Kickr v6 varierte litt relativt til Favero Assioma Uno, følger Justo kurven deres ganske tett. Kun nyanser skiller.
Når det kommer til snitt på de forskjellige intervallene vi har testet på, ligger Assioma Uno i snitt kun rundt 5 watt over Justo.
Du kan se forskjellene på bildene under (Favero-wattmåleren) er den som har mest svigninger):
Vi kan ikke være helt bastante på at disse målingene er bunnsolide og statistisk signifikante, men viser en klar trend og ikke minst at tallene er stabile. Den automatiske kalibreringen fungerer også åpenbart som den skal.
Det eneste som vi kan "ta" Justo på når det kommer til nøyaktighet er kadensen, som fremdeles svinger en del og ligger i snitt noe under Assioma Uno.
Spesielt når man er ferdig med en intervall sliter Justo med å måle riktig kadens, og målingene hopper veldig en liten stund, før de stabiliserer seg.
Konklusjon
Justo er en klar forbedring fra Direto XR, og man har fått luket bort det meste av utfordringene til forgjengeren.
Den er enkel å installere og enkel å bruke. De nye beina føttene utgjør en klar forskjell når det kommer til komfort og en merker klare sideveis bevegelser når man er oppe og står.
Nøyaktigheten til wattmålingen er imponerende og følger kurven til wattmåleren på sykkelen vår nesten helt nøyaktig. Den nye automatiske kalibreringen fungerer også ypperlig.
Følelsen på rulla er like bra som på Wahoo Kickr v6. Den lager hakket mer lyd, men er fremdeles som stille å regne. Easy Start er også veldig praktisk og matcher Kickr v6.
Når det kommer til brukervennligheten får den litt trekk ettersom en må kjøpe ekstra adapter dersom man har 148x12mm gjennomgående aksling på sykkelen. Du kan også få direktetilkobling til nett med den det nye adapteret som kommer, men da også må du åpne lommeboka. Da forsvinner litt av den prisfordelen den har i forhold til konkurrentene.
Hvorfor kjøpe?
Prisen på Justo er gått noe opp i forhold til Direto XR, men det er fremdeles den billigste toppmodellen fra de store leverandørene.
Den har en veiledende pris på 10 990,-, men den selges for et par tusen kroner billigere mange steder. Det vil si at den er det som gir mest for pengene om du er ute etter å gjøre et godt kjøp.
Justo er helt på nivå med Kickr v6 og Neo 2T på mye, men så er det fremdeles litt smårusk som kadensen og ekstra adaptere du eventuelt må kjøpe.
At du må montere deksel på svinghjulet er ikke stress, men med Kickr v6 kan du sette rulla rett på gulvet og dersom du har Shimano 11-delt kan du bare montere sykkelen. siden den kommer med det.
På Justo må du uansett ha egen kassett og eventuelt SRAM XD eller Campagnolo-boss om du har den type drivverk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.