Hvilken sykkelrulle bør du velge? Alt du trenger å vite leser du her
Enten du skal konkurrere på Zwift eller bare overleve vinteren innendørs: Her er full oversikt og test av markedets mest populære sykkelruller, og guide til hvordan du bruker dem.
Sykkelrulle er essensielt dersom du er syklist i Norge og skal komme deg gjennom vinteren på en god måte treningsmessig. I kombinasjon med Zwift, har smartruller på mange måter revolusjonert innendørs vintertrening og det å sykle hjemme.
Sykkelruller varierer veldig i pris. En standard en koster rundt 2 000 kroner, mens en smartrulle kan koste helt opp til 15 000 kroner, fra merker som Tacx, Wahoo, Elite og Saris.
Hva er forskjellen? Og hva trenger du for å kunne sykle på Zwift? Ikke kjøp sykkelrulle før du har lest dette!
Wahoo Kickr Move har bevegelig akse og beveger seg frem- og bakover, som iføgle Wahoo skal gi en mer naturlig følelse. Mjæ, er vår konklusjon. Vi synes den treffer best på et annet område.
Wahoo Kickr har lenge vært med på å sette standarden for de beste smartrullene. Høsten 2022 kom den nyeste utgaven av den. Som alltid har den en svært realistisk følelse, og har små forbedringer som ERG Easy Ramp og WiFi-tilkobling.
Justo er Elite sin nye toppmodell og ble lansert noen måneder før Kickr v6. Her har den italienske utstyrsprodusenten gjort fullstendig om på designet fra forgjengeren og laget en betydelig bedre rulle. Dette er den toppmodellen som gir mest for pengene.
Elite Direto XR er forgjengeren til Justo. Den var billigere og lettere enn sine toppkonkurrenter før Justo ble lansert, men hadde noen svakheter.
I det samme sjiktet finner vi også Saris sin H3-rulle. Den er en del tyngre enn Direto XR, men har mange av de samme kvalitetene vi liker med Direto XR.
Kickr v5 er forrige utgave av Wahoo sin toppmodell. Den har det meste av spesifikasjonene v6 har, men
Vi har også testet rulletilbehør, som skal sørge for den ultimate opplevelsen på Zwift. Med Elite sin Rizer får du simulert stigningsprosent, samtidig som du kan svinge på Zwift.
Slik fungerer en smartrulle
Mens rullesykling tidligere var regnet som veldig langdrygt og monotont, har smartruller og treningsapper som Zwift revolusjonert dette.
En kan sykle "sammen" med venner, konkurrere og ikke minst sykle i virtuelle verdener, hvor en sanker kilometer og høydemeter på samme måte som ute.
Der en tidligere satt på hjulmonterte ruller, som holdt et nærmest uutholdelig støynivå, har en nå fått direktemonterte, interaktive ruller, som både er stillegående og gir en mer autentisk opplevelse.
At de er direktemonterte vil si at det er en kassett (de mange skivene med tannhjul som vanligvis er på bakhjulet på sykkelen din) som er montert på en rulle, som har en innvendig motor, som gir motstand. Du fester sykkelen din til kassetten, og dette gjør motstanden mer reell og følgelig tråkket og opplevelsen din nærmere slik den er utendørs.
Hjulmonterte ruller finnes fremdeles i forskjellige varianter, nå gjerne både interaktive og mer stillegående enn de vi var vant med for ti år siden.
Men den nye standarden i innendørssykling er direktemonterte smartruller. At de er direktemonterte vil si at en fjerner bakhjulet, og monterer sykkelen direkte på en kassett på rulla. Motstanden skapes at store svinghjul, som kan generere mye motstand, og oppsettet sørger for en mer autentisk opplevelse.
Rullene har også programvare som gjør at de har en rekke praktiske funksjoner. De fleste smartrullene kommer med ANT+ og Bluetooth, som gjør at du kan koble dem til mobil, nettbrett og PC.
Det gjør at en kan sykle virtuelt på Zwift, eller koble den opp mot andre programmer og apper. Her kan en sykler i ERG-modus, hvor rullen tar over styringen og hjelper deg å holde en viss belastning. Der kan en enten lage spesifikke intervalløkter, hvor smartrullen øker motstanden når du kommer til en intervall, eller så kan en bare ligge på en bestemt motstand (wattbelastning).
Det er også simulasjonsmodus, som vil si at belastningen justeres etter terrenget på virtuelle plattformer som Zwift.
De direktemonterte smartrullene har på mange måter overtatt markedet, men føler du ikke noe behov for en slik eller har et budsjett å holde deg til, finnes det alternativer.
Da er det altså snakk om de tradisjonelle, hjulmonterte sykkelrullene, hvor du monterer hjulet på hurtigkoblingen, og dekket presses mot et svinghjul som gir motstand.
Disse gir imidlertid en følelse som er langt unna den samme en har på landeveien og oppleves veldig statisk. Til sammenligning er smartrulle mer dynamiske og har mer "vandring" slik at en ikke får like stor belastning på kroppen eller spesifikke kroppsdeler.
Det finnes også balanseruller, hvor sykkelen ikke er festet til noe, men du sykler på rør som roterer, og som du kan bevege deg frem og tilbake på.
Her er uansett noen billige sykkelruller du kan vurdere:
Tacx Boost
Elite Novo Force
Tacx T1000 Antares
Elite Arion
Hvilket utstyr trenger jeg til en sykkelrulle?
De aller fleste sykkelruller kommer med alt du trenger for å montere dem.
Rullene leveres stort sett med både standard hurtigkobling for 130 og 135 mm og gjennomgående hurtigkobling for 12x142mm og 12x148mm, så du kan bruke sykler med både felgbrems og skivebrems på dem.
Noen ruller leveres med kassett for Shimano 11-delt. Dersom du sykler med 12-delt, eller andre girgrupper som SRAM eller Campagnolo, er en nødt til å kjøpe spesifikt boss (freehub) for dette.
Kort fortalt måler en wattmåler hvor hardt du tråkker, og disse verdiene regnes opp mot den oppgitte vekten din, og den relative verdien brukes til å fastslå hvor fort du og dine konkurrenter sykler på virtuelle plattformer som Zwift.
Hvilken sykkelrulle er best til Zwift?
Skal du delta i konkurranser på Zwift, må du ha enten en smartrulle med innebygd wattmåler, eller en sykkel som har wattmåler enten i krank eller pedaler. Ved sistnevnte alternativ kan du sykle på en tradisjonell, hjulmontert rulle. I de mest prestisjefylte konkurransene må du også ha pulsmåler.
Det er også veldig praktisk å ha en matte som sykkelen og rulla står på. Det hjelper for å redusere støyen og du slipper å få gulvet fullt av svette.
De dyreste smartrullene koster mer enn 10 000 kroner, men det kommer stadig billigere varianter, helt ned i 5 000 kroner.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.