DOBBELDEKKER: Moon MX:HM er kanskje ikke en sykkellykt du kjøper hvis du vil ha masse lys, men den har noen ganske så smarte funksjoner likevel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Overgangen til høst skjer ofte raskt - før du merker det blir kveldene veldig fort mørke.
Stikker du ut i dagslys og blir ute litt lenger enn planlagt, kan det fort bli uggent å sykle langs veien hvis du ikke har reflekser, lys eller andre ting som gjør deg synlig.
Enter: Moon MX: HM, en fiffig liten dings.
Dette er i praksis et litt avansert out front-feste til GPS´en din. Du har en festebrakett til styret (kun for 31.8 mm i diameter), med en avtakbar boks, hvor både lys og baseplate sitter. Det følger med baseplate både for Garmin, Wahoo og Bryton-sykkelcomputere, så hvis du har en GPS fra disse merkene, er du safe.
I front og underkant har du to lys - ett skarpt og kaldt lys, og et bredere og varmere lys. Det øverste lyset kan du også justere vinklingen på - mer om oppsettet senere. Det er også små gul-oransje lys på hver side av lykten.
Hele sulamitten veier i underkant av 100 gram, noe som må sies å ikke være så aller verst for litt ekstra trafikksikkerhet.
Ladeporten sitter på sida - en framtidsrettet USB-C-variant. Selve «boksen» kan du klipse av festebraketten til styret og ta med inn for lading.
GPS-FESTE? Ved første øyekast kan dette se ut som et helt vanlig sykkelcomputer-feste fra f.eks Garmin. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
AVTAKBART: Selve festebraketten kan stå igjen på styret mens du tar av lykten for lading. Kristoffer H. Kippernes.
LADE-YEY! MX:HM er framtidsretta og bruker USB-C-lading. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Praktisk bruk
Vi har testet den fiffige Moon-lykta høsten 2023, til sykling i mørket. Lykta har også blitt målt og veid av oss.
Moon MX: HM på veien
Monteringen er såre enkel - styreklemma bruker bare én skrue, og monterer du den riktig, vil den kombinerte lykta og computerfestet plassere seg pent og pyntelig midt foran styreframspringet.
Et lite moment for dem som måtte være opptatt av det: Styreklemma til festebraketten går bare på styrer med 31,8 millimeter og er helt rundt, så hvis du enten har styre med større diameter, eller er en av dem som har røket på en sykkel med areostyre, må du se til andre løsninger.
Lykta har bare to knapper, og du trenger ikke lese manualen fryktelig mange ganger for å gjøre deg kjent med hvordan du styrer lysbruken. Du kan switche mellom fast lys og diodelys, og i tillegg kan du velge om du bare vil ha det kalde, litt harde spotlyset i toppen, eller det varme, bredere lyset under, eller begge samtidig.
SOLOLYS: Du har forskjellige lysmoduser. Du kan enten kun ha på hovedlyset, som her...Foto: Kristoffer H. Kippernes.
NÆRLYS:... eller kun bruke nærlyset, som har en bredere kjegle, som her. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
DOUBLE: Eller bruke begge lysene samtidig, som her. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
På toppen av det hele, kan du dreie vinkelen på hovedlyset med 30 grader fra utgangsposisjonen, slik at du i praksis bare lyser opp rett foran deg, uten å blende andre nevneverdig.
Det brede lyset er hensiktsmessig som bare det hvis du primært bare vil øke synligheten.
Men er det nok, lys da?
Vel - hvis du kjøper denne lykta for å bli mer synlig når du sykler, gjør du ikke store feil. For synlig, blir du.
Og til en viss grad får du jo også lyst opp veien foran deg. På mange vis blir vi ovverasket over hvor mye lys Moon har klart å skvise ut av denne rakkeren på bare 400 lumen. For den lyser opp greit foran deg.
Men om du har ambisjon om å tråkke på helt øde landeveier uten lys, eller langt inn i marka på mørklagte grusveier, bør du skaffe et annet og kraftigere lys i tillegg.
Dette er først og fremst et lys for å bli sett, og her er måloppnåelsen 10/10. Det svakere, litt brede flood-lyset er superbehagelig, og lyser opp bredt rett nedenfor styret uten å være ubehagelig for andre du måtte møte i trafikken eller langs veiene.
Kanskje noe av det mest appellerende med denne lykten, er størrelsen og formfaktoren. Den ser rett og slett ut som et litt forvokst computerfeste, og vi liker godt at den ser så pent integrert ut på styret.
Hvis du uansett sykler med GPS vil MX:HM verken ta noe særlig mer plass eller tilføre masse ekstra vekt, og du får trygghet med på kjøpet. Trenger du en ekstra lykt til de lengre og mørkere turene, kan du fint klaske en lykt til på styret uten at denne er i veien.
AV OG PÅ: To små knapper på siden lar deg juster lykten. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
RETT FRAM: Her er hovedlyset vinklet rett fram. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
VINKLA NED: Her ser du hovedlyset vinklet ned, for å ikke blende motgående trafikanter så mye. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Hvem bør kjøpe en Moon MX:HM?
Stilbevisste syklister som vil ha en strøken, integrert løsning på sykkelen som gjør at man aldri drar hjemmefra uten belysning.
Alternative produkter
Vi har ikke testet mange tilsvarende løsninger, men hvis du er opptatt av litt smart teknologi og fiffige lys-muligheter på sykkelen din, bør du for eksempel sjekke ut testen av Lumos Firefly.
Konklusjon
For en artig liten variant fra Moon! Men skal du først ha en lykt for å lyse opp godt, bør du med én gang vurdere andre alternativer.
Denne lykten fra Moon sorterer nesten mer i en nice to have-kategori, en slags kjekk liten dings som egentlig bare kan stå på sykkelen permanent hele året, slik at du alltid har litt ekstra trafikksikkerhet å lene deg på.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.