Svenske Bookman imponerer med en sykkellykt inspirert av HiFi-verdenen
Kan du ikke fordra touch-produkter eller annen såkalt smart teknologi? Frykt ikke - svenske Bookman har laget ei lykt som skal ta teknologien tilbake til røttene. Prisvinnende er den også, men hvordan er den ute på veien?
Mange sykkelprodukter blir bare smartere og smartere, og har både moderne utforming og digital integrering med apper og alt mulig. Men svenske Bookman har tatt det i en helt annen retning.
Deres Volume 800-lykt er superclean - den har sylinderform, og er ganske så slank og fin. Og for å betjene den, har du rett og slett en god gammeldags skru-knott, eller justeringshjul om du vil.
Den har én kraftig pære i front, og på hver side i front slippes det ut litt lys på sidene for ekstra synlighet.
Festet er enkelt - et bånd i hardplast som du trekker rundt styret, og strammer med unbrako. I esken følger det også med et ekstra bånd til annen styrediameter, og et ekstra feste hvis du vil bruke lykten under Garmin-festet ditt.
Og apropos det, så bruker Bookman en monteringsbrakett i Garmin-stil. Klikk og vri, der altså. Ladeporten sitter på siden, og er av typen framtidsrettet, altså USB-C.
En fiffig detalj med Bookman-lykta, er at den har utbyttbart batteri.
Klikk-klikk
Det er når vi kommer til betjeningen at Bookman Volume 800 for alvor skiller seg ut.
For å skru lykten på, holder du inne en bryter på toppen av lykten. Da slår lykten seg på, og batteri-indikatorene på toppen tennes.
For å justere lysstyrken, bruker du nå en knott - ja for det minner nemlig om en volumknott slik du kanskje hadde på stereoanlegget i gamle dager, på siden. Den gir fra seg distinkte, følbare klikk for hvert nivå.
For å skru lykten av igjen, må du holde inn den samme knappen på toppen. Og for å bytte til diode/blinklys-modus, trykker du bare én gangs på knappen.
DESIGNFOKUSERT, MUCH? Er det cirka sånn en sykkellykt ville sett ut hvis en grafisk designer fikk lage den? Uvisst, men det er vanskelig å ikke la blikket hvile på Bookman-lykta. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
USB-RIKTIG: USB-C ja, akkurat det vi vil ha. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
HIFI? Skruknotten på siden minner mest om det du ville sett på et gammelt stereoanlegg. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Praktisk bruk
Vi har testet Bookman-lykten høsten 2023, langs sykkelveier, landeveier og grusveier i Oslo og markene rundt.
For en deilig knott!
Det er en slags momentan følelse. Kanskje er det fordi jeg personlig liker taktilitet i brytere. Men det lille skru-hjulet på siden av lykta er neimen ikke dumt, altså. Det gir tydelig tilbakemelding når du vrir, slik at du slipper å fikle rundt og lure på om du egentlig traff eller ikke.
Er skru-knotten vesentlig bedre enn betjeningen på andre lykter vi har prøvd?
Tja, kanskje ikke enormt mye bedre. Men én ting er sikkert, den er litt enklere å få tak på, spesielt når du bruker hansker.
Vi vil heller klassifisere den som en artig vri (tok du an?) enn radikalt mye bedre enn alt annet på markedet.
Men nok om den knotten, hva med resten?
Joda. Lyskjeglen er fin og jevn, og spres godt utover fra styret.
Når det kommer til lysnivåer, er det fem av dem, og det er et fornuftig oppsett. Det laveste lysnivået er lavt nok til at du ikke blender motgående trafikk eller andre mennesker, mens det kraftigste gir ganske bra - om ikke enormt med lys. Vi føler oss sånn akkurat passe trygg i høy fart langs helt mørke grusveier, her ville vi nok valgt en enda kraftigere variant.
STIKKER OPP: Om noe, så bygger lykta ganske mye i høyden. Ingen krise, men greit å ta hensyn til. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
INDIKATOR: Små LED-dioder på toppen av lykta gir deg en indikasjon på hvor mye batteri du har igjen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
UTBYTTBART: Batterikapasiteten er veldig god - men hvis du vil booste den ytterligere kan du lett ta med ekstra batteri og bytte. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Det Bookman kunne gjort litt bedre, er skjerming av lys på toppen av fronten. Når du reiser deg og trår og skifter kroppsvekten framover, kan du få strølys i ansiktet hvis lykten ikke er tiltet veldig mye nedover.
Hvem bør kjøpe en Bookman Volume 800?
Jobbsyklister og ivrige mosjonister som trenger en funksjonell lykt både til å se og bli sett med.
Alternative produkter
I underkant av 1000 lumen finnes det flere alternativer, som Niterider sin Lumina Micro 900, eller Clas Ohlson sitt prisgunstige alternativ, hvis du ikke har mye penger.
Ja, og så finnes også Bookman Volume i en versjon med 1500 lumen lysstyrke, da.
Konklusjon
For utstyrsinteresserte er det spesielt gøy når noen produsenter gjør ting på en litt annen måte.
Og Bookman bringer i så måte definitivt noe til torgs her. Kraftig er den ikke, og hvis du vil suse langs grusveiene i mørket i høy fart med stor trygghetsfølelse, bør du kanskje se etter noe annet.
Men hvis du primært skal sykle til og fra jobb, og vil ha en enkel og solid lykt med nok lys, vil Bookman Volume 800 fungere godt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.