Disse sykkellyktene anbefaler vi til høsten og vinteren
Skal du sykle i mørket må du ha lys på sykkelen. Men det finnes gode og dårlige sykkellykter. Og hvor mye lumen trenger du egentlig?! Les vår guide og tester av 37 forskjellige lykter her.
En god sykkellykt er en investering vi virkelig anbefaler. Det gjør ikke bare at du holder deg synlig i trafikken enten om du trener eller pendler til jobb, men det forlenger også sykkelsesongen.
Om det er enten landevei eller gravel og med piggdekk, kan du trene utendørs hele året med sykkellykt. Hvis du sykler til og fra jobben er det en selvfølge å ha god belysning.
Det er imidlertid et lite hav av lys til sykling på markedet, og det er mange spesifikasjoner og funksjoner. Noen har veldig høy lumen, andre lavere.
Men selv om en sykkellykt har veldig høyt antall lumen (lysstyrke), kan det være den fungerer dårlig i praksis.
Ekspertene i Landevei har gjort omfattende testing av lys til sykkel, både i byen, på landeveien og på grusen i marka, og har svaret på hvilken sykkellykt som er best.
PSST! Lurer du på hvor mye lys du faktisk trenger for å sykle i mørket? Det har vi også testet!
Lykteprodusentene skryter gjerne av at deres lykt er superkraftig og gjør natt til dag, men hvor og hvordan du sykler gir forskjellig lysbehov.
Våre nyeste tester av sykkellykt
Det finnes flere gode, styremonterte sykkellykter til under 2000 kroner. Alle disse kan lades opp fra USB-porten på datamaskinen din på kontoret, eller med ladekontakt i veggen.
Svenske Bookman Visibility har valgt en litt utradisjonell tilnærming, med en lykt inspirert av HiFi-industrien.
BBB Strike Duo 1600 er én av lyktene vi anbefaler. Den har spesielt én funksjon flere grus- og landeveissyklister vil sette pris på.
Blackburn Countdown 1600 er den andre vi anbefaler. Den har sedvanlig god byggkvalitet og leverer på lysstyrke. Men du betaler litt mer for det.
Birk Sport Spot 1600 er det norske innslaget i testen. For trenger du egentlig kjøpe et anerkjent (og dyrere) merke? Et godt kjøp, mener vi.
Fenix BC26R er superkompakt og slank, og passer til flere styrediameter. Og den leverer også bra med lys.
Lezyne Power STVZO 115+ Pro er sertifisert, som vil si at den ikke blender møtende syklister eller bilister. Det gjør at den er mer avrundet i lysutslippet, noe som begrenser bruksområdet.
Asaklitt-frontlykten fra Clas Ohlson er veldig billig. Da får du en lykt som ikke har det beste festet eller byggkvaliteten. Og så har en USB-mikro-lading. Men lykta er dermed sagt ikke dårlig.
NiteRider Lumina Micro 900 er lett og kompakt, men leverer bra med lys størrelsen tatt i betraktning. Den er ikke veldig langt unna å konkurrere med anbefaler-lyktene.
Biltema kommer til bords med enda av de billigste lyktene vi har testet. Men den overrasker skikkelig, på flere punkter!
Sykkellykten Lezyne Mega Drive 1600 XXL er en testvinner hos oss. Den har kraftig lys og lang batteritid. Du kan også tilpasse hvilke lysnivåer du ønsker å veksle mellom i en egen, enkel mobilapp. Sykkellykten er kompakt, uten eksternt batteri og har gir mye for pengene.
Er du opptatt av å ha styret helt fritt vil vi anbefale Syncros Nanaimo. Den er oppgitt til å ha 1200 lumen lysstyrke, men lyset oppleves mye sterkere. Bare vær obs på at det er litt krevende å vite hvor mye batteri du har igjen.
Specialized sin Flux 1250 har også sterkt lys. To LED-pærer ved siden av hverandre gir god spredning og lang stråle i ett. Styrefestet er forbilledlig solid og slankt. At du kan montere sykkellykten under og foran styret gjør Specialized Flux 1250 til den beste lykten å bruke i kombinasjon med sykkelcomputer montert i foran-styre-feste.
Lykteprodusenten Niterider har også kraftige styremonterte lys. Deres Lumina Max 2000 er en av de sterkeste kompaktlyktene vi har testet. Den er laget i ganske lett fiberplast og klikkes lett av og på styrefestet. Dessverre er denne også dyr og har kort batteritid på maks styrke.
Når det gjelder lykter til under 1000 kroner er Bontragers Ion 800 en av våre favoritter.
I denne prisklassen er Lezyne Drive 800 XL og Specialized Flux 900 også gode lykter som minner om sine dyrere storesøsken, men med noe svakere lys og lavere pris.
Exposure spesialiserer seg på lys i en enhet, også de ekstra kraftige til stisykling. Den lille Exposure Sirius MK7 er en av de aller letteste og kraftigste lyktene vi har testet til 1000 kroner.
Test av sykkelradar
Bryton Gardia R300L ligger et stykke under Garmin sine i pris, og er "billig" med en veiledende pris på 1799 kroner.
Den kobles til sykkelcomputeren din og gir deg varsler om biler som er i ferd med å nærme seg deg og passere.
Radaren er enkel i bruk og hjelper deg med å holde oversikt i trafikken, men svikter tidvis.
Hvis du ikke sykler mye langs mørklagte veier, har du kanskje ikke behov for en lykt som lyser opp veldig.
Men du er likevel lovpålagt å ha lys som gjør deg synlig i trafikken. Da faller valget for de fleste på diodelykter, eller små blinklys om du vil.
Her er utvalget enormt. Og du kan slippe unna med så lite som noen tikroninger på Clas Ohlson, til diodelykter til flere hundre kroner.
Eller gå for en avansert smartlykt til flere tusen kroner.
I den kategorien har vi nylig testet Lumos Firefly, som er en av de mest spennende lysnyhetene på lenge. Det er smartlys og de små diodelyktene kan gjennom en fjernkontroll brukes som blinklys på sykkelen. Og det funker som bare juling!
I Tyskland er det strenge regler om hvor sterke sykkel lys kan være i trafikken. De må også ha en stråle som er begrenset i overkant. Lyktene som er laget etter disse reglene, er som regel klassifisert som STVZO-lykter.
Det er et stort antall piggdekk til sykkel på markedet. Skal du sykle om vinteren, er denne dekktypen noe du er nødt til å ha, men det kan være vanskelig å velge. Vi tar deg gjennom alt du trenger å vite om dekkbredder, gummiblanding, spor og hvor mange pigger du trenger i dekkene.
Slik tester vi sykkellykter
Lyktene er kontrollveid av oss, for den som er opptatt av vekt. Videre er lyktene målt med en lysmåler under kontrollerte forhold
Men hva hjelper all verdens målinger, hvis ikke lykta er god å bruke?
Derfor legger vi alltid vekt på å komme oss ut med lyktene på tur, og teste dem i reelle forhold.
Gjennom flere mørke kveldstimer har vi montert, justert, syklet og fiklet med lyktene på styret. Vi har skrudd dem av og på, og justert lysstyrken i fart, for å se hvor praktiske de faktisk er.
Dette vurderer vi når vi tester sykkellykter
Lysstyrke:
Her lener vi oss ikke bare på lysmålingene vi gjør, men også observasjoner når vi er ute på tur. Har lykta nok lys til at vi får god oversikt langs veien og terrenget rundt? Eller er den helt i grenseland?
Batteritid:
OK, flott. Så du har en skikkelig kraftig lykt på 2000 lumen. Men hva hjelper det hvis du brenner gjennom batteriet på 38 minutter? Har lykta bare sånn akkurat nok med batteri til en kort tur, eller imponerer den med god nok batteritid til lengre turer?
Brukervennlighet:
Er lykta enkel å skru på og av? Får du lett skiftet lysstyrkenivået, eller må du trykke 5 ganger for å oppnå én ting? Må du fikle mye for å få den på- og av styret? Er ladeporter lett tilgjengelig, eller kronglete plassert? Lykta bør helst være enkel å bruke.
Byggekvalitet:
Man får som regel det man betaler for, sies det. Byggekvaliteten bør gjerne stå i stil med prisen. Vi blir ikke imponert over en dyr lykt hvis den har skikkelig plastikkfølelse, lokk som ikke sitter på plass, eller lite tillitvekkende festeanordninger.
Samtidig forventer vi at billige lykter også bør være av en viss kvalitet.
Valuta:
Får du mye lys for pengene? Eller får du kanskje ekstremt god byggekvalitet? Eller best case, kanskje begge deler? En lykt som ikke leverer på noen av disse parameterne, vil selvfølgelig ikke få noe særlig god score.
Snitt:
Vel, all of the above, og summen for hva vi synes om lykta som er testet.
Alle våre tester av sykkellykter
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.