Giro Helios er en rimeligere utgave av topphjelmen Giro Aether. Men Helios er ikke bare god nok, på enkelte områder er den også bedre. Vi har tatt en grundig test.
SIKKER TUR: Giro Helios er på mange måter bedre enn sin dyrere storebror. Vi har tatt en grundig test av hjelmen. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 7 minutter
Giro er kanskje verdens største hjelmprodusent, og er til daglig å se på hodene til blant annet Edvald Boasson Hagen eller damelaget Canyon-SRAM.
Vi har tatt en titt på det som nå er den nest dyreste hjelmen i Giros hierarki, Giro Helios.
Det er snart tre år siden toppmodellen Aether ble lansert - så hva er nå nytt - hva er det samme - og hva tør vi konkludere med denne hjelmen?
Den nye Giro Helios koster 2399 kroner hos diverse norske nettbutikker, noe som da er 599 kroner mindre enn toppmodellen Aether. Helios kommer i fem forskjellige farger. Fire av dem er svart med kontrastfarge, i tillegg til en hvit utgave med sølvdetaljer.
Inne på kontoret er det ikke godt å si om Giro bare har sendt oss en ny Aether i annen farge, eller om det faktisk er en enklere modell. Vi må tittet godt etter før vi ser forskjellene, også denne modellen har så flotte detaljer som giro er kjent for.
Det aller første vi legger merke til er at svetteputen som går foran ved pannen har en liten flapp som forlenges på undersiden av hjelmens forside. Dette er en liten «sweat tab», som skal gjøre at svetten skal samles i denne lille flappen, før den så drypper ned fra hjelmen. Svetten drypper da litt lenger vekk fra ansitet enn ellers, slik at de varmeste av oss skal plages litt mindre på de varmeste dagene.
Når vi titter nærmere etter ser vi også at hjelmen ser litt mindre luftig ut - det er simpelthen ikke like store lufteluker som vi ser på Aether. Roc Loc'en - altså Giros patenterte strammesystem - er også av en litt enklere løsning. Men når vi sammenligner Helios med toppmodellen greier vi ikke helt å se den store forskjellen i praksis.
Helios er noe mer avrundet i fasongen enn Aether, men bare bittelitt. Den skårer faktisk høyere på aerodynamikk i Giros egen testlab, men så lite at det ikke kan sies å ha noen som helst påvirkning på syklingen.
Helios er også den andre hjelmen på markedet fra Giro som har «spherical MIPS». Dette er kort forklart den mest avanserte MIPS-teknologien på markedet i dag, også den klart mest raffinerte. Om du ikke vet hva MIPS er og hva det har å si forhjelmteknologi bør du absolutt lese denne saken: Hva er MIPS - og trenger jeg en sykkelhjelm med MIPS?
Giro Helios er testet gjennom senhøsten, våren og vinteren, og har vært i bruk på alt fra korte turer til butikken til langturer. Den er testet samtidig med Giro Aether - primært for å finne forskjellen på de to hjelmene.Det eneste vi ikke har brukt den til er ritt - litt krevende nå i koronatiden
Hva lover Giro - og stemmer det?
Som amerikansk selskap har Giro så svulstige produktbeskrivelser at vi får samme migrene av å lese som vi ville fått av å kræsje uten denne hjelmen. Heldigvis var hjelmen enklere å ta i bruk enn det var å lese om den, og det var også ganske lett å finne styrker og svakheter på Giros nye lillebror.
Giro Aether er en hjelm vi mener har alt - bortsett fra at den er veldig dyr, 2999 kroner for en hjelm er veldig mye penger, også for de som sykler mye. Men Aether er luftig, den har overlegen kvalitetsfølelse, den er lett nok, den er superenkel å justere samt at innstillingene sitter, den skårer høyt hos uavhengige testlaber og du kan enkelt stappe brillene i hjelmen om du vil sykle uten for en stakket stund.
Giro Helios er faktisk lettere enn toppmodellen med sine 259 gram, Aether veier 280 gram - begge hjelmene veid i størrelse medium.
Giro Helios er så godt som umulig å skille fra storebroren Aether når det kommer til lufting, selv om du øyensynlig kan se forskjeller på de to hjelmene forfra. Helios har flere lufteluker, men de er også noe mindre. I fart merker vi liten til ingen forskjell på de to hjelmene.
Det er nesten så vi heller merker mer når vi tasser rundt i leiligheten før avreise. Helios har noe mer gods som hviler på hdet, og det er det eneste som gjør at det føles hakket tettere.
Ute på veien har vi følgelig den gode følelsen av å ikke tenke på at vi har en hjelm på hodet, men det er inntil solen går ned og vi vil ta av oss brillene. På så godt som alle vanlige hjelmer er vi blitt vant til å kunne feste brillene i selve hjelmen, men det går ikke på Helios!
Luftelukene er simpelthen plassert på en slik måte at det skal godt gjøres at brillene blir sittende i hjelmen. Du kan få det til, men det er ikke en løsning du burde stole på. Det er synd, sett bort fra aerohjelmer er nok dette første gang vi har opplevd dette på en Giro-hjelm.
Du lurer sikkert også på hvordan sweat tab'en vi omtalte tidligere fungerer. Det er noe begrenset hvor hardt vi har fått testet denne i løpet av den kalde halvdelen av året, men vi har lagt hjelmen i vann og sett hvor vannet tyter ut om vi klemmer på hjelmen, på samme måte som vi gjør for å vise hvor svette vi er en varm sommerdag.
Vannet renner definitivt vekk fra pannen, slik at du slipper salt svette i øynene. Hvor bra det fungerer ute i den virkelige sommervarmen tør vi ikke love, men det fungerer definitivt i vår lille mikrotestlab i Oslo.
Buy - Try - Why
Denne hjelmen er mer enn trygg å kjøpe, og havner dermed i Buy-kategorien, med en liten notis. Vi er godt kjent med Giros kvaliteter, i tillegg til at den opplevde testingen gir oss en god følelse for produktet. Men er du typen som insisterer på å ha brillene i hjelmen, prøv først. Noen briller gikk greit å ha i hjelmen, andre ikke.
Er den verdt prisen? Helios er helt på nivå med andre hjelmer i samme priskategori.
Pluss og minus
Pluss: Velkjent Giro-kvalitet, «spherical MIPS» er svært mye bedre enn andre MIPS-teknologier, fem farger, 260 gram er godkjent vekt, vi liker den lille «sweat tab'en».
Minus: Flere brillemodeller kan sitte litt dårlig i hjelmens lufteluker.
Alternative produkter
Om du ikke vil ha en Giro Helios er det flere andre hjelmer som kan være aktuelle. Vi kan trygt anbefale storebroren Aether, selv om den er noe dyrere. Sweet Falconer Mips er en tidligere testvinner i omtrent samme prisklasse.
Om du ønsker ekstra beskyttelse i hjelmen men vil ha noe annet enn MIPS, kan du ta en titt på Bontrager XXX Wavecell.
Oppsummert
Giro Helios er en topphjelm fra Giro som leverer på nesten alle punkter. Den er priset likt som konkurrentene, men leverer på vlere områder. Den er lett, luftig, har flotte detaljer, markedets beste MIPS-løsning i tillegg til den nye detaljen «sweat tab».
Svetteflappen er en liten detalj som høres ut som svada, men som fungerer ganske godt.
Giro har gjort alt riktig - unntatt en ting - som for mange er viktig. Det er mange briller en ikke får festet i ventilasjonslukene. Altså - du kan fint ha briller på øynene, men de kan være litt vanskelige å få festet i selve hjelmen når du ikke vil ha de på.
Giro Helios Spherical MIPS
· 2399 kroner hos norske nettbutikker · 259 gram i størrelse medium · Testet i størrelse medium · Les mer på giro.com
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.